Eric Bana

4. 5. 2009 - 10:36 | Téma | red

Eric Bana zdroj: tisková zpráva

Přestože má za sebou zhruba desítku filmových rolí, patří mezi nejoblíbenější australské herce

Eric Bana Přestože má za sebou zhruba desítku filmových rolí, patří mezi nejoblíbenější australské herce. Ve své domovině se prosadil především titulní úlohou násilnického zločince v krimidramatu Drsňák Chopper (2000), celosvětovou slávu mu pak přinesl comicsový hrdina Bruce Banner v akční podívané Hulk (2003). Jeho doménou se stávají navenek brutální, ve skutečnosti však citliví a láskyplní muži, které na cestu násilí vyslal osud navzdory jejich vlastním tužbám (válečník Hector v historické podívané Troja; izraelský tajný agent Avner v dramatu Mnichov).

Eric Bana se narodil jako Eric Banadinovich 9. srpna 1968 v australském Melbourne. Už v mládí Erikovi učarovalo automobilové závodění, on sám ještě dnes tu a tam usedne do závodního vozu při některé z australských rallye. Po střední škole jej auta dokonce jeden čas živila, i když méně romantickým způsobem – vydělával si na živobytí jako závozník, ale i v autoservisu a na mycí lince. K herecké dráze ho nakonec vyslal jeho komediální talent. V roce 1991, kdy pracoval jako hotelový barman, se nechal kolegy přesvědčit a zkusil štěstí jako pódiový komik a imitátor a v následujících letech pronikl mezi nejpopulárnější australské stand-up vystupující. Dalším přirozeným krokem byl vstup na televizní obrazovku. Úspěch v pořadu Steva Vizarda Tonight Live Show, v němž Bana vystoupil jako host, jej přivedla do jedné z hlavních úloh v komediálním pořadu Full Frontal (1993–1996). Bana zde brzy proslul svými parodickými skeči, v nichž si dobíral hollywoodské i australské celebrity. Nečekaný úspěch mu postupně zajistil dvě vlastní komediální série Eric a The Eric Bana Show Live (obě 1997). Také díky nim se stal nejpopulárnějším australským komikem roku, ani jedna řada se však své druhé sezony nedočkala.

Eric Bana Ve filmu se Eric Bana prosadil díky skromné komedii podle skutečných událostí Můj dům, můj hrad (1997) o chudé dělnické rodince Kerriganových, kterou má plánované rozšíření letiště připravit o jejich skromný příbytek. Jeden z nejúspěšnějších australských snímků vůbec, který vznikl za pouhé dva týdny a 19 000 dolarů, vyvolal v zemi svého původu vlnu obdobně laděných filmů (Mise v ohrožení; Muž, který žaloval Boha), ale také ve své domovině proslavil většinu protagonistů. Bana si v něm zahrál kickboxu holdujícího účetního Cona, přiženěného mezi Kerriganovy. V následujících letech se ale Bana věnoval hlavně televizním sériím, debut v dramatické úloze přišel se seriálem z nemocničního prostředí All Saints (1999–2000). Mezi lety 2000 a 2001 se představil v soap opeře z australského maloměsta Somenting in the Air. Dveře do Hollywoodu mu však otevřela až první hlavní filmová úloha, konkrétně v krimidramatu Drsňák Chopper (2000). V něm se Bana s gustem zhostil šíleného rváče a zabijáka Marka Brandona Reada, přezdívaného Chopper, který měl zavraždit 19 lidí a o jehož osobnosti asi nejlépe vypovídá, že si během pobytu ve vězení uřízl obě uši. Režisér Andrew Dominik, který dlouho uvažoval pouze o jediném vhodném kandidátu na hlavní roli, a to o Russellu Crowovi, nakonec nemusel litovat. Bana zapracoval nejen na své figuře, když přibral takřka 15 kilogramů, ale také od Reada odkoukal jeho mimiku a gesta. Jako vulgární a brutální násilník byl nakonec Bana až nadmíru přesvědčivý; svědčí o tom mimo jiné Cena Australského filmového institutu za nejlepší mužský herecký výkon roku.

Eric Bana ve filmu Hulk V americké kinematografii se Eric Bana poprvé představil ve hvězdně obsazeném válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen (2001), kde se zhostil malé roličky zkušeného bojovníka seržanta Gibsona. Na svou velkou hollywoodskou roli si ale musel ještě nějaký rok počkat. Před akční podívanou xXx (2002) dal totiž přednost návratu do Austrálie a jedné z hlavích úloh v komedii The Nugget (2002) o triu dělníků, které objeví největší zlatý valoun na světě. Nabídce Anga Leeho na roli nesmělého vědce Bruce Bannera, z něhož se po zásahu radioaktivním zářením stává nepříčetné zelené monstrum, ničící vše, co mu přijde pod ruku, už Bana neodolal. Velkofilm Hulk (2003), natočený podle úspěšné comicsové série, sice nezískal mnoho fanoušků, samotný Bana však jako nešťastný mladý muž, který nedovede ovládnout své emoce a pod jejich náporem se stává zrůdou, podává pozoruhodný herecký výkon. Hned vzápětí se Bana představil v homérovském eposu Troja (2004), kde v úloze mužného bojovníka Hectora, který se navzdory vlastním přáním musí postavit do čela obránců svého města, jednoznačně zastínil očekávané hvězdy filmu Brada Pitta, Orlanda Blooma i Seana Beana. Ve snímku Stevena Spielberga Mnichov (2005) se Bana zhostil role agenta Mossadu Avnera, který stane v čele týmu, jež má za úkol pozabíjet palestinské teroristy zodpovědné za smrt jedenácti izraelských sportovců během mnichovské olympiády.

Během několika málo let se Eric Bana prosadil mezi nejobdivovanější herce dneška a zařadil se k variabilním aktérům, kteří se nemusí vyhýbat úlohám akčních hrdinů ani náročným dramatickým partům. Jeden takový si pro něj ostatně připravil i režisér Curtis Hanson v dramatu Lucky You (2006), kde se Bana objeví jako špičkový pokerový hráč Huck Cheever. Byl vhodnou volbou pro úlohu anglického krále Jindřicha VIII. v historickém snímku Králova přízeň (2008), i vinou roztříštěného scénáře se mu však podařilo vystinout pouze zlomky osobnosti tohoto pozoruhodného panovníka i člověka. Dalším nešťastným krokem byla úloha zlostného Romulana Nera v nejnovějším Star Treku (2009) - jeho padouch je stejně nenápaditý jako ti, kteří se v téhle sérii objevovali dříve.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.