Erasmus 2

9. 2. 2006 - 13:16 | Téma | red

Erasmus 2 zdroj: tisková zpráva

Každé studium jednou skončí - i hrdinové vysokoškolské komedie Cédrica Klapische Erasmus a spol

Každé studium jednou skončí - i hrdinové vysokoškolské komedie Cédrica Klapische Erasmus a spol. nakonec spadli do skutečného života. Pokračování Erasmus 2 se k nim vrací několik let poté, co spolu bydleli rok v Barceloně v rámci studentského výměnného programu, podle něhož se oba filmy v češtině jmenují.

Hlavní postavou nového filmu zůstává Xavier (Romain Duris, jenž vedle Klapischových filmů hrál např. v Exilu nebo v letošním Arsenu Lupinovi). Rozhodl se stát spisovatelem, ale místo románů píše telenovely a biografie celebritek. S ex-přítelkyní Martine (Audrey Tautouová) zůstává v kamarádském vztahu. Bydlí u nevázané lesbičky Isabelle (Cécile de France) a později u další staré známé, Angličanky Wendy (Kelly Reillyová). Xavier se za ní do Londýna přesune z pracovních důvodů (píší spolu scénář) a časem s ní začne i chodit. Důvěrně se však sblíží také s modelkou Celií, jíž v Paříži píše životopis. Vztahy vygradují v Petrohradě, kde se žení Wendyin bratr William.

Erasmus 2 se skutečného života dotýká stejně letmo, jako se předchozí díl jen otřel o skutečné studium. Jestliže v Erasmu a spol. se učení a zkoušky shrnuly několika rychlými střihy, tentokrát práci či obecně existenční starosti Xavier smete ze stolu komentářem „Dělali jsme na scénáři celé hodiny“. Ano, oba filmy se točí hlavně kolem začátků a konců vztahů, ztrácených ideálů o lásce a střetu zamilovanosti s každodenností. Nic proti takovému tématu, ale i ono vyžaduje postavy z masa a kostí - a ty z Erasmu 2 si hledí jen svých hledajících srdéček a na svých třicet let se chovají poněkud dětinsky.

Je však možné, že za takovými charakteristikami nestojí povrchnost scénáře, nýbrž ironie. Otazník, zda jde zrovna o jedno, nebo o druhé, se táhne celým filmem. Rozhovor s modelkou, která se vyznává z lásky ke svému psu a říká věty jako „Je otrava být slavná!“, svou evidentní nadsázkou zasahuje cíl, zatímco scéna na kokainové party působí jako úlitba těm, koho fascinují večírky zlaté mládeže. Většinou však není příliš jasné, kdy se režisér do dnešní generaci lidí kolem třicítky strefuje a kdy se jí chce vlichotit.

Současní mladí Evropané skutečně pendlují mezi metropolemi - proto je refrénem filmu záběr na rychlovlak kdesi mezi Paříží, Londýnem a Petrohradem. Tykají si s moderními technologiemi - a tak se i tady rozcházejí po mobilu a nedají z ruky notebook. Žijí současností, děsí se odpovědnosti, odkládají definitivy, rádi si věci i lidi nejdřív „ozkoušejí“, ale zároveň touží po něčem trvalém - to všechno tu vlastně nějakým způsobem je. Jen se nedá říct z jakého důvodu a za jakým účelem.

Podobně to vypadá s tématem prolínání kultur, které zde hraje klíčovou roli. Wendyin nápadník je Španěl a zve ji na představení flamenga, William si bere ruskou baletku jménem Nataša - mají tahle národnostní klišé reflektovat stereotypy, jež o Evropanech panují, nebo jsou důsledkem scenáristické lenosti? Stejnou nejistotu vzbuzuje formální stránka filmu. Dělený obraz, zrychlený pohyb, střihové „turistické“ túry metropolemi či komentář mimo obraz jsou prostředky, jimiž si Klapisch vyprávění ulehčuje a podřizuje jej divákům videoklipů. Umí však rýpnout i pořádně hluboko, třeba vtipnými paralelami mezi osudy svých hrdinů a pohádkami či telenovelami. Scénu s dědou, jemuž Xavier představuje falešnou snoubenku, natočí tak, že ji lze vnímat jako neškodný groteskní skeč i jako kritiku předsudků a očekávání, jimž musejí mladí dospělí čelit. A i když dokáže jedním dvěma záběry beze slov říct vše potřebné, jindy ústy Xaviera sklouzává k instantním moudrům. Nebo jsou i ona myšlena ironicky?

Erasmus 2 je v každém případě příjemná romantická komedie, ale kdyby si divák mohl být jistý, že to, co pokládá za její negativa nebo za vedlejší efekt, je autorským záměrem, hodnotil by tento film o třídu výš.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.