Elementární částice (Elementarteilchen)

16. 2. 2006 - 19:51 | Téma | red

Elementární částice (Elementarteilchen) zdroj: tisková zpráva

Recenze: Nepříjemně bezzubá adaptace provokativního Houellebecqova románu s plejádou hvězd německého filmu. Elementarteilchen, adaptace provokativního románu Michela Houellebecqa Elementární částice (Les Particules élémentaires) od německého režiséra Oskara Roehlera (Agnes a její bratři (Agnes und seine Brüder) se může pochlubit nevídanou sestavou německých hereckých hvězd

Elementarteilchen, adaptace provokativního románu Michela Houellebecqa Elementární částice (Les Particules élémentaires) od německého režiséra Oskara Roehlera (Agnes a její bratři (Agnes und seine Brüder) se může pochlubit nevídanou sestavou německých hereckých hvězd. Film sám je však pouze vlažným melodramatem s hrstkou peprných obrazů. Slabý odvar kultovního díla.

Bruno (Moritz Bleibtreu) a Michael (Christian Ullmen) jsou poloviční bratři na prahu krize středního věku. Bruno je nešťastně ženatý středoškolský učitel, který masturbuje nad prací své studentky, zatímco se jeho synek plazí po podlaze pokoje. Jednou se Bruno pokusí na svou vyzývavou žákyni zaútočit, ale ona jej - navzdory všem očekáváním - odmítne. Hrdina se z neúspěchu zhroutí a zamíří na psychiatrii k doktorce Schäferové (Corinna Harfour).
Elementarteilchen Brýlatý Michael je zatím úspěšný vědec, na rozdíl od Bruna je však extrémně sexuálně plachý. V srdci udržuje tichý oheň pro blonďatou Annabelle (Franka Potente), tajnou lásku z dětských let.

Elementární částice se z přítomnosti často ohlížejí do minulosti obou bratrů. Jejich matkou je přestárlá hipísačka Jane (Nina Hoss). V honbě za mladickým životem je jako malé kluky uklidila k různým babičkám, což odlišně formuje jejich charaktery. Brunovi i Michaelovi je však společná vrozená sobeckost, nepochybný matčin odkaz a zároveň základ distance mezi hrdiny a divákem.
Elementarteilchen Michael se v průběhu snímku znovu setkává s Annabelle a klopotně se s ní sbližuje. Vztah mu ale po zásluze komplikuje zahleděnost do vlastního výzkumu. Ten je ovšem i díky počítačovým animacím zajímavým zpestřením a říká si o větší prostor, než například uslintané vzpomínačky na poloodhalená Annabellina lýtka.
Bruno se naopak začne potýkat s nevybitou sexualitou, což zadělává na vtipnější chvilky Elementárních částic. Na doktorčinu radu se vydává na nudistický tábor, kde po vskutku osvěžujících eskapádách najde zkušenou Christiane (Martina Gedeck). Ta alespoň na první pohled splňuje všechny Brunovy představy a sny. Francouzský spisovatel má ale pro déletrvající štěstí pramalé pochopení a tvůrci snímku to alespoň částečně akceptovali.

Elementarteilchen Nenapadnutý Roehlerův scénář bují přebytečnými dialogy, monology a slovy, která jen místy zněji vtipně, nebo podnětně. Kromě Brunovy zoufalé honby za sexem jsou Elementární částice sentimentální a studenou podívanou občas na samé hranici uvěřitelnosti (Michaelova zastydlá nedospělost), kdy obecenstvo nemá důvod s hrdiny hlouběji sympatizovat. O příběhové prostotě nemluvě.

Herecký „Real“ se v takovém prostředí prosazuje silou vůle, přesto se jim to daří. Bleibtreu funguje jako polámaný gigolo skvěle a nabíjí Elementární částice alespoň nějakou nespoutaností, živelností. Ullmen s potěchou nechává Michaela tápat po neznámém ženském těle a Potente dělá z Annabelle přímo reklamní retrovílu.

Provokativnosti hodné Houellebecqova jména se bohužel nedočkáme ani v obraze. Perspektivy i kompozice Carla-Friedricha Koschnicka evokují estetiku televizních inscenací a nabízejí pramálo originálních řešení. Vizuální podobu určují zasněné retro filtry, které se ve slunečných exteriérech automaticky přenášejí do přítomnosti. To vše nasvědčuje tomu, že se Roehler snaží vyjít vstříc většinovému divákovi. Otázkou je, zda to je ten, který bude na zfilmovaného Houellebecqa zvědavý. Faktem je, že spisovatel sám o Roehlerově adaptaci nemluví příliš rád. Jeho sympatie k nakonec nerealizované francouzské adaptaci příběhu za to myslím mohou jenom částečně.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.