Edward Burns

11. 12. 2006 - 20:39 | Téma | red

Edward Burns zdroj: tisková zpráva

Muž dvou tváří. Tak lze nejsnáze charakterizovat Edwarda Burnse. Tu první představuje v rolích mužných hollywoodských hrdinů ( Chladnokrevně, Lovci dinosaurů)

Ed Burns Muž dvou tváří. Tak lze nejsnáze charakterizovat Edwarda Burnse. Tu první představuje v rolích mužných hollywoodských hrdinů (Chladnokrevně, Lovci dinosaurů). Patří však také mezi přední osobnosti nezávislé kinematografie. Zaujal totiž už několika snímky jako Ona, jedině ona (1996) či Ulice New Yorku (2001). Ve valné většině svých autorských snímků se zároveň objevuje v hlavních úlohách.

Newyorský rodák a patriot Edward J. Burns, Jr. se narodil 29. ledna 1968 v Queensu, aby vyrostl jen o několik kilometrů dále, na Long Islandu. Po střední škole se Burns věnoval studiím anglické literatury na State University of New York, aby později nabyl filmové vzdělání na Hunter College. Ještě na universitě získal i první profesní zkušenosti v televizi, kde si přivydělával jako asistent produkce. Na filmová plátna se Burns prosadil v roce 1995, kdy představil svůj autorský debut, sociálně laděnou tragikomedii The Brothers McMullen o trojici bratrů, kteří se chtějí vymanit z nenáviděných dělnických zaměstnání a rozletět se do světa. Snímek za pouhých 30 000 dolarů sklidil velký úspěch na festivalu Sundance (získal zde Velkou cenu poroty) a svému autorovi pomohl rychle se prosadit ve světě filmu. Hned o rok později tak Burns představil romantickou komedií Ona, jedině ona (1996), v níž si zahrály i budoucí hollywoodské hvězdy Cameron Diazová, Jennifer Anistonová a Amanda Peetová. V příběhu o životním tápání bratří Mickeyho a Francise využil Burns poprvé všech ingrediencí, které s větším či menším úspěchem kombinuje i v dalších svých snímcích: romantickou zápletku, melancholickou atmosféru a prostředí irské komunity v Americe.

Ed Burns ve filmu Zachraňte vojína Ryana Také do třetice se Edward Burns představil ve vlastním autorském filmu, romanci No Looking Back (1998), v níž ztvárnil úlohu světáckého Charlieho, svádějícího k životu ve velkoměstě svou středoškolskou lásku Claudii (Burnsova tehdejší životní partnerka Lauren Hollyová). Snímek však nenaplnil velká očekávání do něj vkládaná a patří spíše k tomu horšímu v Burnsově filmografii. Prvním režisérem, který Burnsovi dal hereckou příležitost ve svém snímku, byl až věhlasný Steven Spielberg ve válečném dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998). Úloha vojína Reubena, zpochybňujícího smysl mise kapitána Millera (Tom Hanks) a jeho mužů, ostře kontrastovala s Burnsovou mužnou image i s valnou většinou jeho následných úloh. V nich vsázel hlavně na svůj šarm, snoubící mnohé z hereckých hvězd předchozích generací jako jsou Dennis Quaid a Robert Redford. Byl to ostatně právě druhý jmenovaný, kdo si Burnse načas vzal pod svá ochranná křídla a z pozice producenta pomohl na svět několika jeho snímkům.

Ed Burns ve filmu 15 minut První z hrdinů Edwarda Burnse přišel s thrillerem 15 minut (2001). V úloze mladého požárního vyšetřovatele Warshawa, který se společně s detektivem Flemmingem (Robert De Niro) střetává s násilníky Olegem (Oleg Taktarov) a Emilem (Karel Roden) se však nechal zastínit démonickým Rodenem. Snímku navíc uškodila snaha kriticky postihnout mediální kolotoč rozpoutaný kolem dvojice kriminálníků. Vše si Burns vynahradil svým patrně nejvydařenějším snímkem, tragikomedií Ulice New Yorku (2001) o spletitých vztazích mezi šesticí mladých Newyorčanů. V ní se Burns představil jako televizní produkční Tommy, kterého zavede zklamání z rozchodu do nepříliš perspektivního vztahu s učitelkou Marií. Jako scenárista pak ukázal, že mu nejvíce sedí upovídané vztahové komedie à la Woody Allen. Potvrdil to ostatně i vlastní komediální televizní sérií The Fighting Fitzgeralds (2001) o bývalém newyorském hasiči, na níž se podílel autorsky a produkčně.

Ed Burns ve filmu Sidewalks of New York Přestože Burns patří mezi stále známější postavy amerického showbyznysu, výrazné herecké úlohy získává spíše ve snímcích průměrných až podprůměrných. Další z Burnsových romantiků tak přišel v nevýrazné komedii s Angelinou Jolieovou Život nebo něco takového (2002). Jako velký akční hrdina se představil ve snadno zapomenutelné sci-fi Lovci dinosaurů (2005). Jeho nejvýraznější filmovou úlohou tak zůstává podvodníček Jake Vig ve hvězdně obsazeném krimidramatu Chladnokrevně (2003). Právě v něm bylo Burnsovo hrdinné charisma nejvíce podpořeno kvalitním scénářem. Z jeho posledních autorských snímků pak stojí za zmínku hlavně drama podle skutečné události Prach a popel (2002), v němž se sešel společně s Elijahem Woodem. Zahrál si zde dalšího ze svých drsňáků, tentokrát násilníka Francise Sullivana, rozpoutávajícího válku s italskou mafií. Edward Burns, všestranný filmový tvůrce, který se rovněž podílel na scénáři k akčnímu thrilleru Let Fénixe (2004), se zatím na samotný hollywoodský Olymp nevydrápal. Ale ztělesnil i darebáka: nevěrného Ethana, jehož bez lítosti vypoklonkuje workoholička Amanda, v romanci Prázdniny (2006). Burns se zde po letech sešel s, nyní už slavnou, Cameron Diazovou. Snad mu k tomu chybí štěstí na hlavní roli v kasovním trháku, snad definitivní rozhodnutí, zda chce být velkou filmovou hvězdou, anebo uznávaným tvůrcem nezávislých snímků…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.