Eddie Murphy

29. 7. 2008 - 14:56 | Téma | red

Eddie Murphy zdroj: tisková zpráva

Komik rychlé mluvy a širokého úsměvu. S počátkem osmdesátých let se na komediální scéně otevřela trhlina. Jedna generace černošských showmanů už byla pro mladé příliš konzervativní (Bill Cosby), anebo si právě procházela drogovým obdobím (Richard Pryor)

Eddie Murphy S počátkem osmdesátých let se na komediální scéně otevřela trhlina. Jedna generace černošských showmanů už byla pro mladé příliš konzervativní (Bill Cosby), anebo si právě procházela drogovým obdobím (Richard Pryor). Na jevištích se ale právě objevuje sotva dvacetiletý ukecaný chlapík s pisklavým hláskem – Eddie Murphy. A svými průpovídkami, imitacemi nebo jen žvaněním si zakrátko, ale nadlouho získá pozici afroamerické komediální hvězdy číslo jedna. Obzvláště když k scénickým a televizním výstupům přiřadil taky několik filmových hitů včetně legendárního Policajta v Beverly Hills (1984).

Ne že by byl Eddie Murphy neomylný. Spíš naopak. Třeba se pokusil zrežírovat komediální retrogangsterku Noci v Harlemu (1989) – finanční následky byly katastrofální. Snad jenom díky své činorodosti, která jej rok co rok nutí hrát v jednom až dvou snímcích, překonala jeho kariéra neobvykle vysoký počet propadů. Podobna boxeru nelidského odhodlání, vždy, když už to vypadalo, že po sérii přímých direktů nevstane, následoval další z mnoha Murphyho zázračných comebacků. Naposledy podobným způsobem ožil díky hudebnímu dramatu Dreamgirls (2006). Za úlohu hvězdného soulového zpěváka Jamese „Thundera“ Earlyho (tak trochu inspirovaného Jamesem Brownem), jenž propadá drogám i depresím, dokonce získal Zlatý glóbus a byl prvně nominován na Oscara. Však je také Early rolí v Murphyho filmografii zcela jedinečnou: ještě nikdy neměl příležitost pohrát si s dramatickým partem, který by ho ukázal v jiné než žertovně nadsazené podobě.

Eddie Murphy ve filmu Jsem agent Edward Regan Murphy (* 3. dubna 1961) je rodákem z newyorského Brooklynu. O otce, policistu a prý též velkého vtipálka Charlese Murphyho, přišel Eddie nadvakrát. Nejprve v roce 1964, kdy se rozvedl s Eddieho matkou Lillian. A podruhé, když je o pět let později ubodán k smrti. Samotný Eddie byl zpočátku vzorným dítkem, později však v sobě nezapřel přebujelý smysl pro humor ani temperament, a tak se na něj vzpomíná hlavně jako na třídního šaška. Už v patnácti si přivydělával jako stand-up komik v klubu Bay Area Comedy Club, mimochodem v podniku, kde dříve začínali také Robin Williams nebo Whoopi Goldbergová. S televizí koketuje od roku 1980, kdy se uplatnil ve skečích slavné Saturday Night Live – a na čtyři roky se stal spolu s Billem Murrayem a Danem Aykroydem jednou z jejích největších hvězd. Vrcholu jeho one-man show dosáhly zásluhou dvou turné, kterými dokázal naplnit desetitisícové stadiony – Eddie Murphy Delirious (1983) a Eddie Murphy Raw (1987). Jak se dnes můžeme přesvědčit třeba z DVD, Murphy byl vulgární, prvoplánový, uječený a na nikom nenechal nitku suchou. Zkrátka chodící reklama na rčení „říct na plnou hubu“.

Eddie Murphy ve filmu Policajt v Beverly Hills Aby byla cesta Eddieho Murphyho ke hvězdám ještě strmější, už v roce 1982 debutuje ve filmu. Konkrétně v akční komedii 48 hodin, kde hraje kriminálníčka Reggieho, který vypomáhá drsňáckému detektivu Catesovi (Nick Nolte) s pátráním po psychopatickém vrahovi. Už zde se začíná formovat Murphyho oblíbený herecký typ: žvanivý pobuda, jenž si sice hraje na samolibého frajírka, ale v podstatě má srdce ze zlata. S větším či menším posunem byl takovým hrdinou i bezdomovec Billy, jenž se stává burziánem, (Záměna, 1983), dobrosrdečný africký princ Akeem, který v New Yorku hledá životní lásku, (Cesta do Ameriky, 1988) nebo podvodníček Thomas, jenž se díky shodě jmen protlačí mezi kriminálnickou elitu – do amerického Kongresu, (satira Dokonalý džentlmen, 1992).

Nejslavněji Eddie Murphy zazářil díky kombinaci komedie s akcí. Dnes už klasický Policajt v Beverly Hills (1984) mu nabídl úlohu upovídaného detroitského detektiva Axel Foley, který do Los Angeles přišel vyřešit svůj případ a taky trochu provětrat místní zatuchlé poměry. Kdo si dnes vzpomene, že původně měl Foleyho hrát Sylvester Stallone? Diváky bavila především lehkost a důvtip, s jakými se Murphyho hrdinovi dařilo „přečůrat“ gaunery. Dvěma pokračováním se však už tolik nevedlo, ať už vsadily na akci (1987), nebo na komediální eskapády (1994). Axel Foley se ale jen tak snadno nevzdává – v plánech producentů je i díl číslo čtyři.

Eddie Murphy ve filmu Dr. Dolittle I později se Murphy občas pokoušel resuscitovat svou kariéru akčními snímky. Většinou jej ale tyto pokusy spíš srážely ke dnu, ať už se jednalo o pokračování Murphyho debutu Dalších 48 hodin (1990), thriller s nešťastným českým názvem Policajt ze San Francisca (1997), anebo předělávka kdysi slavné špionážní série Jsem agent (2002), kde se objevil společně s Owenem Wilsonem.

Murphyho doménou vždy byly a stále ještě jsou bujaré komedie, které ústřední hrdiny vhánějí do extrémních a krajně neobvyklých situací. Co kdyby obyčejný lékař začal jednoho dne komunikovat se zvířaty (Dr. Dolittle, 1998; Dr. Dolittle 2, 2001)? Kdyby se nezaměstnaný tatík rozhodl založit nejlepší školku ve městě (Bláznivá školka, 2003)? Kdyby se frajerský pochůzkář stal hvězdou policajtské reality show (Showtime, 2002)? Kdyby byli dva smolařští zlodějíčci (Eddie Murphy, Martin Lawrence) dočkali nespravedlivého trestu (Doživotí, 1999)? Vítejte v absurdistánu komedií Eddieho Murphyho!

Eddie Murphy Pro gag je ale Eddie Murphy schopen udělat ještě mnohem víc. Třeba obléknout komický převlek. Tato záliba jej provázela už během imitátorských počátků v show Saturday Night Live a Eddie ji prosadil i do Cesty do Ameriky. V devadesátých letech pak přerostla v několik třeskutých veseloher, v nichž Murphy stíhá dvě a více rolí. V rozumné míře se tuto Murphyho libůstku podařilo kočírovat v satiře z filmařského prostředí Trhák pana Bowfingera (1999) – ta je však spíše založena na „smolařském“ humoru Stevea Martina než na Murphyho eskapádách. Někdy se ale klauniády vymknou z rukou, jak dokazují trikové komedie Zamilovaný profesor (1996) a zejména její pokračování z roku 2000. Ve dvojce se Murphy překonává, ztělesňuje tu dokonce osm rozdílných rolí. Slaboučký scénář založený na vulgaritách nejhrubšího zrna ale radši neměl nikdy vzniknout. Zdá se však, že Murphy je nenapravitelný. Stejnou cestou se totiž vydává i romantická crazy komedie Norbit (2007). Ztvární v ní dva z vrcholů milostného trojúhelníku… Ve sci-fi komedii Seznamte se s Davem (2008) se ujal jenom dvojrole - zosobnil mimozemského kapitána vesmírné lodi i loď samotnou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.