Dveře dokořán - preview

3. 7. 2008 - 12:27 | Téma | red

Dveře dokořán - preview zdroj: tisková zpráva

Po několika těžkotonážních projektech s oscarovými ambicemi se britský režisér Anthony Minghella pustil do nepoměrně menšího, ale také autorštějšího kusu - Dveře dokořán (Breaking and Entering) s Judem Lawem a Juliette Binocheovou v hlavních rolích

Po několika těžkotonážních projektech s oscarovými ambicemi se britský režisér Anthony Minghella pustil do nepoměrně menšího, ale také autorštějšího kusu - Dveře dokořán (Breaking and Entering) s Judem Lawem a Juliette Binocheovou v hlavních rolích.

SYNOPSE:
Dveře dokořán se odehrávají v centru Londýna, v okolí stanice King’s Cross, kde právě probíhá rozsáhlá přestavba a renovace. Žádný div, že právě tady si architekt Will Francis (Jude Law) otevřel velkolepou kancelář. Brzy se mu do ní však kdosi vloupe a zcizí i laptop, ve kterém má Will veškerou práci. Hrdina, který momentálně trpí pracovní i citovou krizí, se rozhodne řešit vloupání na vlastní pěst a brzy mladého zloděje sleduje. Stopa vede do domácnosti, kde s mladistvým desperátem Mirem (Rafi Gavron) žije jeho matka Amira (Juliette Binoche). A ta začne Willa zajímat poněkud víc, než ztracený laptop…

Dveře dokořán INSPIRACE:
King’s Cross je místo známé z knih o Harrym Potterovi – právě tady je tajné nástupiště 9¾, odkud vyjíždí vlak do Bradavic. Okolí stanice je pak nechvalně proslulé jako centrum drog a prostituce. V roce 1987 stanici zasáhl obrovský požár, který se stal signálem k rozsáhlé rekonstrukci celé oblasti. V současnosti je King’s Cross největším staveništěm Anglie, práce by tu měly být dokončeny s koncem desetiletí, krátce předtím, než bude Londýn pořádat olympijské hry v roce 2012.

UPOUTÁVKA:
K filmu je zatím k dispozici klip, jenž potvrzuje, že půjde o komornější charakterové drama postavené na hereckých výkonech.

Dveře dokořán OBSAZENÍ:
Jude Law se na plátna kin vrací po roční pauze a vedle Dveří dokořán zahrál jednu z hlavních rolí i v dramatu All the King's Men Stevena Zailliana. S Minghellou pojí Lawa pouto dlouhodobé spolupráce, herec se objevil jak v Talentovaném panu Ripleym, tak v Návratu do Cold Mountain. Willova parťáka Sandyho podává Martin Freeman, hráč s výrazným komediálním talentem. Jeho největší rolí byla titulka ve Stopařově průvodci po Galaxii, v televizi se prosadil v seriálu The Office. Vždy šaramantní a půvabná Juliette Binoche byla u nás naposledy k vidění v Hanekeho Utajeném, proslavila se v Kieslowského trilogii Tři barvy. S Minghellou se setkala při realizaci Anglického pacienta. Za tuto roli také vyhrála Oscara. Willovu přítelkyni Liv sehrála Robin Wright Penn, ceněná za vedlejší roli ve Forrestu Gumpovi. V poslední době zaujala především v ansámblovém dramatu Nine Lives Rodriga Garcii z roku 2005. Ve vedlejších rolích se objeví Vera Farmiga (Down to the Bone) a Ray Winstone (The Proposition).

Dveře dokořán TVŮRCI:
Na Dveřích dokořán je zatím nejsympatičtější Minghellův přístup. Režisér s nekonečným seznamem nominací i ocenění se poprvé od svého debutu Opravdově, šíleně, hluboce (Truly Madly Deeply) rozhodl nikoli pro adaptaci známého románu, ale pro vlastní látku. Po citových dojácích na pozadí velkolepých historií, s nimiž nikdy nechyběl mezi oscarovými favority (Anglický pacient, Talentovaný pan Ripley, Návrat do Cold Mountain), pak volí prostředí současné a navíc sobě velmi známé. Kameraman Benoît Delhomme snímal Hillcoatův western The Proposition, či výpravnou Artemisii Agnès Merletové. Výpravu má na starosti matador Alex McDowell, zodpovědný například za poslední filmy Tima Burtona (Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Karlík a továrna na čokoládu), Stevena Spielberga (Terminál, Minority Report), anebo Fincherův Klub rváčů. Původní hudbu skládá Minghellův oblíbený Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) spolu s elektronickou skupinou Underworld.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.