Dům u jezera - preview

11. 7. 2008 - 13:19 | Téma | red

Dům u jezera - preview zdroj: tisková zpráva

Mysteriózní romance argentinského režiséra Alejandra Agrestiho Dům u jezera (The Lake House) na plátno po dvanácti letech od de Bontova akčního thrilleru Nebezpečná rychlost (Speed) svádí dohromady Sandru Bullockovou a Keanu Reevese

Mysteriózní romance argentinského režiséra Alejandra Agrestiho Dům u jezera (The Lake House) na plátno po dvanácti letech od de Bontova akčního thrilleru Nebezpečná rychlost (Speed) svádí dohromady Sandru Bullockovou a Keanu Reevese.

Vedle obsazení a renomovaného režiséra náladových dramat je Dům u jezera zajímavý i tím, že jde o poměrně ojedinělý hollywoodský remake asijského originálu. Z tamní produkce si Hollywood k převyprávění obvykle vybírá akční nebo horrorové snímky, nikoli dramatickou romantiku.

SYNOPSE:
Pracovitá osamělá doktorka Kate Forster (Sandra Bullocková) se právě stěhuje z luxusní rezidence postavené na pilotech nad hladinou průzračného jezera zpátky do blízkého Chicaga. V poštovní schránce nechá vzkaz pro nového nájemníka. Tím bude samotářský architekt Alex Wyler (Keanu Reeves), syn muže (Christopher Plummer), jenž onen dům navrhl. Alex najde Kateinu zprávu a zarazí ho, že se v ní pisatelka zmiňuje o věcech, které příliš nepasují s tím, co okolo sebe Alex vidí. Ze zvědavosti odepíše a svůj vzkaz uloží zase do schránky. Přes ní potom vzniká mezi Alexem a Kate přátelství ozvláštněné bizarním faktem: zatímco Kate žije v roce 2006, Alex je na stejných místech o dva roky dříve.

INSPIRACE:
Dům u jezera je remakem korejského snímku Il Mare (Siworae) Hyun-seunga Leeho z roku 2000. Il Mare slulo silnou atmosférou a pomalým dějem, jehož logiku musel divák jednoduše přijmout a neptat se na to, jak je to všechno možné.

UPOUTÁVKA:
Svou medově klidnou náladou a mlžnými záběry slibuje trailer plnou náruč romantiky. Světlou stránkou nevzrušivé podívané je střih zvuku a práce s monology obou hrdinů, které se střídají a doplňují nepozorovaně jako horké a studené proudy v jezeře.

OBSAZENÍ:
Doktorku Forsterovou hraje Sandra Bullock, jejímž prvním velkým filmem byla právě výše zmiňovaná Nebezpečná rychlost. Dalším úspěchem Bullockové byla komedie Slečna Drsňák (Miss Congeniality) z roku 2000. V poslední době se objevila ve filmech s trošku vyššími ambicemi - Crash Paula Haggise, anebo Loverboy herce Kevina Bacona. Nejnověji dokončila natáčení životopisného dramatu Infamous Douglase McGratha o Trumanovi Capotem a jeho známém přátelství se dvěma odsouzenými vrahy při psaní románu Chladnokrevně. Bullockovou na plátně doplňuje Keanu Reeves, proslulý nejen svou plachostí na tiskových konferencích, ale i tím, jak odlišné role si vybírá: od třeskutých Skvělých dobrodružství Billa a Teda (Bill & Ted's Excellent Adventures) a komiksového odvaru Constantine k silnému Mé soukromé Idaho (My Own Private Idaho), či nesporně ikonickému Matrixu. Loni občerstvil Reeves nezávislého Thumbsuckera, letos se ještě objeví v titulce Linklaterova rotoskopického sci-fi Temný obraz (A Scanner Darkly). Alexova otce Simona Wylera dává starý harcovník Christopher Plummer, ceněný jevištní i filmový herec, který nebyl za svou práci nikdy nominovaný na Oscara. V posledním roce dostal menší role v Syrianě, Novém světě, anebo Spojencovi (Inside Man).

Atrakcí Domu u jezera je i samotný dům na jezeře. Filmaři dlouho hledali vhodný původní objekt, ale nakonec se rozhodli postavit si dům sami. Stavbě dominují obrovská okna a tenounké sloupky, až se zdá že dům vypadá jako retro skleněná krabice.

TVŮRCI:
Původní korejský scénář Eun-Jeong Kima a Ji-na Yea pro hollywoodský remake připravoval David Auburn, autor divadelní hry i scénáře k filmu Důkaz. Alejandro Agresti patří k renomovaným osobnostem současné silné argentinské kinematografie - připomeňme alespoň drama Valentín o devítiletém klukovi, který se rozhodne řešit rodinné problémy. Dům u jezera je Agrestiho prvním anglicky mluveným snímkem. Kameramanem je Alar Kivilo (Hartova válka, výprava i návrh domu na jezeře je prací architekta Nathana Crowleyho.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.