Domino

23. 2. 2009 - 16:23 | Téma | red

Domino zdroj: tisková zpráva

Tony Scott ve své tvorbě už dlouho aplikuje prvky brutální zkratky využívané v reklamě nebo videoklipu

Tony Scott ve své tvorbě už dlouho aplikuje prvky brutální zkratky využívané v reklamě nebo videoklipu. Je poučený estetikou komiksu, neváhá okamžitou emoci obrazu podtrhnout titulkem a nebojí se zatáhnout za brzdu a obraz umrtvit. Přitom zvuk nechává plynout dál v nezměněném tempu. Scott své filmy často obohacuje obrazovými i zvukovými smyčkami; proslavil se výbušným střihem a těkavou ruční kamerou. V kriminálním thrilleru Domino dotáhl Scott svůj styl do zatím nejvyzývavější podoby. Díky tomu jej mnozí odsoudí jako vítězství formy nad obsahem, podle mne jde ale o strhující podívanou.

Domino Od upírské romance The Hunger (1983) s Catherine Deneuveovou a Davidem Bowiem se Scott v roce 1986 přesunul do vod uhlazených hollywoodských trháků, když natočil vojáckou romantiku Top Gun. Později (1993) se věnoval krimi a podmanil si fanoušky Pravdivou romancí (True Romance). Následně se pokouší vizuálně zachytit neurózy a těkavost svých postav. Kamera začíná evokovat klaustrofobické záchvaty, režisér se odklání od nekonfliktního vizuálního stylu. Zásadní přelom nastává v roce 2002, kdy Scott režíruje segment Beat the Devil z reklamní série BMW The Hire. V desetiminutovém kousku povyšuje autor postprodukci na roveň natáčení. Vypadá to, jako kdyby mu po klávesnici prsty běhaly jako bláznivému, avšak virtuóznímu pianistovi po klaviatuře koncertního křídla. Vrcholně estetizované vyprávění ovšem vyžaduje obdobně estetizovaný příběh. S thrillerem Muž v ohni se to Scottovi ještě nepodařilo. Scénář byl plný konvencí a audiovizuálním zkratkám se divoce vzpouzel.

Domino je jiné kafe. Žádná upracovaná expozice, žádná hra na realitu. Domino je dj-ský set převedený do filmu, kamera přimontovaná na kuličku fantaskního flipperu, film velmi blízký Gilliamově Strachu a hnusu v Las Vegas a Stoneovým Takovým normálním zabijákům. Je to film stvořený pro kino, pro velké plátno a hlasitý poslech. Pokud se Scott v předchozích dvou filmech věnoval zejména zvládnutí obrazu, v Dominu klade důraz na zvuk. Hlavní hrdinka vede časté komentáře mimo obraz, slova jiných zůstávají ve vzduchu jako ranění ptáci a než zmizí za horizontem, stihnou se ještě párkrát obrátit.

Dcerka z herecké rodiny Domino Harvey (hraje ji Keira Knightleyová) vyrůstala ve světě televizních i skutečných celebrit, studovala na nejlepších školách, dělala modelku. Pak se na všechno vybodla a stala se lovkyní lidí. Letos zemřela na předávkování drogami. Potud pravda. Scénář Richarda Kellyho uzavírá hrdinčin příběh ze soumračné zóny mezi showbusinessem a podsvětím do waitsovského vyprávění nadopovaného omračující představivostí. Kelly si počíná stejně, jako Scott při budování obrazu: kvůli aktuálnímu dojmu porušuje všechna pravidla kromě jednoho – nenechává se unést natolik, aby zboural i dojem celkový.

Domino se stane členkou týmu Eda Mosleyho (Mickey Rourke v další ze svých kreací vybroušených jakoby jen tak, mezi dvěma šluky z doutníku), kde je i mladý Venezuelan Choco (Edgar Ramirez). Ten se do Domino beznadějně zamiluje a když ona na jeho výzvy nereaguje, je o napětí v trojici postaráno. Ed dostává práci od ručitele Claremonta Williamse (Delroy Lindo), jehož milenka Lateesha (Mo'Nique Imes-Jacksonová) pracuje na dopravním inspektorátu a má přístup do obří databáze. Lateesha momentálně potřebuje třista tisíc dolarů na operaci své vnučky a kvůli tomu Cleremont rozjede složitou a nebezpečnou akci, která je motorem filmu. Edův team se mezitím upíše do televizní reality show, kterou moderují bývalí protagonisté seriálu Beverly Hills 90210. Producenta pořadu hraje s ďábelským zápalem fretky na speedu Christopher Walken. Z vedlejších rolí je pozoruhodná Lucy Liu v roli vyšetřovatelky Taryn Milesové. Ta ženská se nehne ze židle, k dispozici má pár obrazů a přesto dokáže (i díky chytrým střihům extrémních detailů, celků a odrazů) plátno opanovat natolik, že je Knightleyové zdatnou soupeřkou. Jako potulný prorok poté exceluje sám Tom Waits.

Surreálnou scénu v nevadské poušti snímá kameraman Daniel Mindel v závratných kruzích, které dodávají obrazu na symbolice před tím, než se hrdinové odeberou na rendez-vous do lasvegaského kasina s neméně symbolickým jménem Vrcholek Světa...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.