Dominic Monaghan

13. 7. 2009 - 13:06 | Téma | red

Dominic Monaghan zdroj: tisková zpráva

Usměvavý střízlík Dominic Monaghan není zrovna prototyp filmových chlapáků. Má na svém kontě vlastně jen pár rolí, dvě z nich ho ale dokázaly proslavit

Dominic Monaghan Usměvavý střízlík Dominic Monaghan není zrovna prototyp filmových chlapáků. Má na svém kontě vlastně jen pár rolí, dvě z nich ho ale dokázaly proslavit. V Jacksonově trilogii Pán prstenů (2001-03) představoval hobita Smíška, v televizní sérii Ztraceni (2004-08) se ujal rockera Charlieho.

Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan se narodil 8. prosince 1976 v Západním Berlíně do anglické rodiny zdravotní sestřičky Maureen a učitele biologie Austina Monaghanových. Z rozdělené metropole se vracejí zpátky do Británie až těsně před pádem Berlínské zdi, v roce 1989. Monaghanovi se usídlili na manchesterském předměstí Heaton Moor. K herectví Dominic poprvé přičichl ve druhém ročníku na St. Anne's RC High School, objevoval se ve školních představeních klasiky typu Olivera Twista, Vánoční koledy či Bugsyho Malonea. Už na profesionální bázi se divadlu věnoval v souboru Manchester Youth Theatre. Na Aquinas College ve Stockportu vystudoval drama, anglickou literaturu a geografii.

Dominic Monaghan v trilogii Pán prstenů První příležitost před kamerami získal Dominic Monaghan v britské detektivní sérii Hetty Wainthropp Investigates (1996-98). Vytvořil zde první z postav, pro jaké se narodil: bezdomovce a zlodějíčka Geoffreyho Shawcrosse , jehož se ústřední hrdinka, staropanenská samozvaná vyšetřovatelka (Patricia Routledgeová), pokouší udržet nad šikmou plochou. Úlohy směšných mužíků od té doby Monaghana neopustily. Jeho televizní kariéra pokračovala v historickém thrilleru V nepřátelských vodách (1997) nebo dvěma válečnými detektivkami ze série Monsignor Renard (1999). Ani oba jmenované tituly, ani krimi This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper (2000) mu ale větší roli nenabízely.

Dominic Monaghan v trilogii Pán prstenů Velký filmový debut Dominika Monaghana se uskutečnil díky režiséru Peteru Jacksonovi, chystajícím bezmála desetihodinovou trilogii podle Tolkienova Pána prstenů. Dlouhé měsíce byl Monaghan v hledáčku pro ústřední roli hobita Froda Pytlíka, než mu ji vyfoukl Elijah Wood. Další dva roky pak začínající herec strávil na Novém Zélandu v kostýmu Bytlíkova souputníka Smíška Brandoráda. Všechny útrapy se ale vyplatily a Mohaghana si rázem zamilovaly miliony filmových fanoušků po celém světě. Ve Společenstvu Prstenu (2001) i jeho pokračováních Dvě věže (2002) a Návrat krále (2003) představil Smíška jako sympatického uličníka, jenž dlouho odolává starostem velkého světa a jeho válek.

Dominic Monaghan Návrat ze světel ramp do „obyčejných“ rolí nebyl pro Mohaghana snadný. Ve filmu se od té doby objevil všehovšudy pětkrát; nejvýrazněji v komediálním hororu I Sell the Dead (2008), kde představuje ústředního hrdinu, vykradače hrobů Arthura Blakea. Do béčkových vod jej zavála i krimikomedie Šmejdi (2004) či akční drama The Purifiers (2004). Role ve velkorozpočtovém filmu se dočkal až díky comicsovému X-Men Origins: Wolverine (2009); jeho mutant Chris Bradley alias Bolt však na plátně dlouho nepobude.

Přesto nemusel Monaghan na další velkou příležitost čekat dlouho. V mysteriózní sérii Ztraceni (2004-08) totiž hrál jednoho ze ztroskotanců, vyhasnou rockovou hvězdu Charlieho Pace, svádějícího boj s heroinovou závislostí. Monaghan jej pojímá spíše jako chlapce, nežli chlapa, který daleko od civilizace dostává šanci dospět. Postavu rockera si Monahgan zopakoval také v dramatu Shooting Livien (2005), zatím jediném snímku, který mu nabídl šanci k intimnějšímu herectví – a podle všeho se této výzvy zhostil úspěšně.

Dominic Monaghan žije od roku 2004 v Los Angeles s hereckou kolegyní ze Ztracených Evengeline Lillyovou. Je vášnivým milovníkem a ochráncem přírody (chová hady a pavouky, spolupracuje s bojovníky za práva zvířat z PETA, vlastní několik hektarů lesa v Indii…) i fanouškem Manchesteru United. Na partu kolem Pána prstenů nezanevřel, hrdě nosí tetování připomínající členství „jeho“ Smíška ve Společenstvu a s Billym Boydem (představitel Pipina) chystají scénář k celovečernímu snímku .

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.