Dog Soldiers – soundtrack

7. 5. 2007 - 14:41 | Téma | red

Dog Soldiers – soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Britský hororový snímek Dog Soldiers (Psí vojáci) vypráví příběh o vojenském výsadkovém týmu, který na skotské vysočině narazí na vlkodlaky, kteří už delší dobu „obtěžují“ místní obyvatele a požírají náhodné turisty. Jedná se o poměrně nízko-rozpočtový snímek, ale na filmu a ani na hudbě to není znát. Mladý skladatel Mark Thomas se věnuje své práci se vší profesionalitou. Stylově by se hudba dala přirovnat k dobrodružným kouskům např

030516Dog_Soldiers_soundtrack
Mladý skladatel Mark Thomas se věnuje své práci se vší profesionalitou. Stylově by se hudba dala přirovnat k dobrodružným kouskům např. Jerryho Goldsmithe, Jamese Hornera a místy i Johna Williamse. Thomas se evidentně velmi dobře zžil s prostředím i žánrem snímku. Už úvodní skladbou s názvem Dog Soldiers výstižně charakterizuje místo, kde se děj filmu odehrává. Zmíněnou Skotskou vysočinu vycítíte z dobrého hudebního aranžmá využívajícího zvuku bicích, žesťových i smyčcových nástrojů, které posluchače přímo nasměruje a zorientuje. I samotný výpravný motiv z první skladby se do snímku vyloženě hodí a velkolepostí hudebního díla k filmu by se Thomas mohl měřit i s Trevorem Jonesem a jeho Posledním mohykánem.

Na některým místech soundtracku narazíme na klidnější pasáže. Jako například perfektní smyčcová skladba Sarge´s Theme či Sanctuary. Další hudební kousky jsou vedeny (až na několik výjimek) spíše v horrorovém a uspěchaném duchu, kdy hudba doprovází různé honičky s vlkodlaky. Opět jsou ale složeny tak, že ani v nejmenším nevyznívají nijak lacině. Vyjádření akce v hudbě působí v Thomasově podání obzvlášť přesvědčivě. Např. skladba Silhouttes (úderné bicí podmalované zběsilými smyčci). Velmi povedené dílko. Kdyby něco podobného složil Jerry Goldsmith, asi bych mu udělil o něco nižší hodnocení, ale pokud vám toto naservíruje neznámý skladatel? Smekám pomyslný klobouk a dodatečně ještě poděkuji za přiloženou úžasnou klavírní skladbu od Clauda Debussyho Clair De Lune (použitá ve filmu Dannyho parťáci).

Mark Thomas je mladý a talentovaný skladatel a Dog Soldiers je chvályhodný soundtrack. Doufám, že v budoucnu od tohoto jména ještě něco uslyšíme…

Seznam skladeb:

1. Dog Soldiers
2. Knight´s Sword
3. Special Forces
4. Sarge´s Theme
5. Christ On A Bike
6. Come On Sunshine
7. Predators
8. Silhouttes
9. Sanctuary
10. No Ordinary Enemy
11. Wildlife
12. Battle
13. Rabbit´s Foot
14. Megan
15. Have A Go
16. Clair De Lune – Claude Debussy
17. Expendable
18. Metamorphosis
19. Full Moon
20. Comrades
21. They Think It´s All Over

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.