Doctor Strange - recenze

26. 10. 2016 - 10:36 | Recenze | František Fuka

Doctor Strange - recenze zdroj: tisková zpráva

Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) je nejlepší mozkový chirurg v New Yorku a možná i na světě (rozhodně si to o sobě myslí). Když se ve svém drahém autě zřítí do řeky, roztříští si prsty na rukou, takže nebude už nikdy schopen operovat. Po několika neúspěšných pokusech o léčbu už ztrácí naději (a peníze), když se dozví o "zázračně" uzdraveném chromém, vydává se za poslední peníze do Nepálu, kde by se měl nacházet zdroj onoho zázraku.

Zde nachází enklávu mnichů, kterým šéfuje strašidelný keltský mutant (Tilda Swintonová), a dozvídá se, že existují jiné světy, jiné reality, ve kterých se dá najít hodně zábavy, poučení a nechemických drog.

Začne tudíž studovat a cvičit se v magii, nejdříve proto, aby si uzdravil ruce, ale později samozřejmě dojde i na záchranu světa před zlým čarodějem Madsem Mikkelsenem.

Hlavním tahákem této adaptace starého Marvel comicsu jsou trikové scény, ve kterých Strange (a další postavy) proskakují a bojují v jiných dimenzích, překlápějí realitu a převíjejí čas oběma směry. To je znázorněno výrazně psychedeličtěji a extravagantněji než v Inceptionu, a je to pravděpodobně hlavní důvod, proč se Disney rozhodl zfilmovat právě tento (nijak extra slavný) comics.

A je to dobře. Nedá se říct, že by šlo o nějak technicky úžasné triky, ale v málokterém jiném filmu (který by si je mohl dovolit) by podobné šílené vizuály měly smysl. V tomto filmu ho mají, takže si užijeme spousty fraktálů, neonových barviček a dokonce to vypadá, že tvůrci byli fanoušky Cyriaka. A 3D verze má pro jednou zase svůj smysl.

Tvůrci si byli vědomi toho, že natáčejí filmovou verzi postavy, která vypadá v originále takto:

DrStrange56 zdroj: tisková zpráva

...a došli ke správnému rozhodnutí, že budou celý film na diváka mírně lišácky pomrkávat a dávat najevo, že si jsou zcela vědomi toho, jaká hovadina celý ten námět je (i když je filmový kostým výrazně méně gay, než ten původní comicsový).

Děje se tak prostřednictvím různých drobných vtípků, verbálních, vizuálních (krátké cameo této knihy) i akustických (Pink Floydi a jejich imitace na soundtracku).

Velkým plusem je obsazení, především Cumberbatche a Swintonové, díky nímž je film dostatečně zajímavý i těch úvodních 40 minut, kdy se realita nepřeklápí. Cumberbatchovi to samozřejmě velmi sekne a daří se mu tohoto nadutého (později samozřejmě polepšeného) Doktora ztvárnit tak, že se nám neplete s velmi podobně charakterizovaným Tonym Starkem Roberta Downeyho Jr., nebo jinými postavami, které dříve hrál Cumberbatch.

Mads Mikkelsen a Rachel McAdamsová jsou ve filmu tak málo, že nemají co předvést. Významnější herecký výkon podává Strangeova kápě.

Přes všechny plusy se ale filmu úplně nedaří zbavit se nálepky "jen další ucházející Marvelovka". Je to dáno především tím, že musel být přístupný, zábavný a pochopitelný i pro osmileté děti. Takže režisér Scott Derrickson, který umí natočit slušně fungující drsné horory, nemohl více přitlačit na pilu, udělat postavy komplexnější, nebo inscenovat obětování vlastního života tak, aby to působilo opravdu dojemně a osudově. Ty vizuály jsou opravdu cool a na BluRayi v nich asi objevíte spoustu úžasných skrytých nápadů, ale ztratí svůj glanc unikátnosti ještě před koncem tohoto filmu.

Ale po úspěchu dospěláčtějšího Deadpoola (z konkurenční Fox stáje) třeba Disney najde odvahu k něčemu podobně drsnějšímu, ale s rozpočtem bližším Doctoru Strangeovi...

P.S: Film je uváděn dabovaný i s titulky.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.