Dobrý ročník

21. 11. 2006 - 15:48 | Téma | red

Dobrý ročník zdroj: tisková zpráva

Jen namátkou: vzpomenete si na nějakou komedii, kde hlavní hrdina – ambiciózní, egoistický workholik, vlastně přepracovaný, osamělý a ve své podstatě nešťastný kariérista – je odeslán z velkoměsta na venkov a tam se jeho charakter zázračně změní k lepšímu, takže na konci je z něho pohodář citlivý k přírodě a vstřícný k lidem kolem sebe? K takovým filmům patří Cesta z města Tomáše Vorla, Otec rodiny, Táta na plný úvazek, Baby Boom, Na Hromnice o den více i animovaná pixarovka Auta... Proměna obvykle bývá přičítána blahodárnému vlivu prostého venkovského životního stylu a její neodmyslitelnou součástí je nalezení nové životní partnerky z řad venkovských krásek – ať už vypadá jako Liv Tylerová (Táta na plný úvazek) nebo třeba jako porsche (Auta).

K přednostem snímku Dobrý ročník Ridleyho Scotta, jenž se do této řady venkovských idyl včleňuje, rozhodně nepatří překvapivý příběh či originální zápletka. Za „velkoměsto“ si tu můžeme dosadit Londýn, za „venkov“ slunnou Provence. Kariéristou, jehož čeká radikální proměna, je burzovní makléř Max (Russel Crowe), který v Provence prožil dětství na usedlosti aristokratického strýce (ve vzpomínkových scénách vidíme v roli malého Maxe dětského herce Freddieho Highmorea z Karlíka a továrny na čokoládu). V dospělosti Max z neznámých důvodů vyměnil usměvavý francouzský hédonismus za stresy a bezcílné hromadění peněz. A když ho se zpožděním dostihne zpráva o strýčkově smrti, rozhodne se jako univerzální dědic provensálskou usedlost okamžitě prodat…

Příběh podle motivů úspěšného románu Petera Maylea však zřejmě nebyl hlavním důvodem, proč Ridley Scott Dobrý ročník natočil. Slouží jen jako záminka k výletu do prosluněné krajiny jako z obrazů Vincenta Van Gogha. Život na francouzském venkově je tu až kýčovitě dokonalý. Mezi řádkami vinné révy procházejí hřmotní a bodří francouzští vinaři (Didier Bourdon), zatímco jejich vnadné manželky (Isabelle Candelierová) vyvářejí speciality francouzské kuchyně. A když se planoucí slunce schová a nastane tmavomodrá hvězdná noc, je tu na náměstí se staletou dlažbou kavárnička, kde obsluhuje půvabná servírka Fanny (Marion Cotillardová), už léta sveřepě odmítající dvoření místních mužů.

Bodří usedlíci jsou v Dobrém ročníku více součástí idylických kulis než dramatickými postavami. Jediný náznak konfliktu totiž vznikne mezi Maxem a jeho náhle se zjevivší americkou sestřenkou Christie (Abbie Cornishová), která o sobě tvrdí, že je strýcovou nemanželskou dcerou, a tudíž i dědičkou. O skutečné drama ale opravdu nejde – a příliš nejde ani o herecké výkony. Russel Crowe nepůsobí v roli Maxe nijak rušivě, je však zcela zaměnitelný a na jeho místě si lze představit kohokoli v odpovídajícím věku: od Adama Sandlera po Brada Pitta. Z hereckého ansámblu je nejvýraznější Albert Finney v roli zemřelého strýčka, milovníka ušlechtilých životních radostí všeho druhu. Ten se však objevuje jen v několika krátkých flashbacích.

Přesto tento film nepůsobí jako odporný laciný kýč. Scottova režie mu dodala lehkost a nevinný šarm. Je plný scén spíš půvabných, než vysloveně komických; taková je například eskapáda ve vypuštěném bazénu, kdy se Crowe v šedém obleku a s mobilem nedobrovolně ocitne až po krk v přívalu špinavé vody.

Dobrý ročník není jistě počátkem nové kapitoly v dějinách kinematografie. V nadcházejících měsících jej lze ale užít jako vynikající lék na deprese z chladu, tmy a sychravého počasí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.