Distrikt! (Nyócker!)

29. 5. 2008 - 17:48 | Recenze | red

Distrikt! (Nyócker!) zdroj: tisková zpráva

Distrikt! (Nyócker!) Árona Gaudera je možná trochu ukecaný, místy rozvleklý a dějově prostší, ale pořád je to jedna z nejzajímavějších produkcí, které letos z východní Evropy vzešly - nebojí se totiž osobitého vizuálního stylu

Distrikt! (Nyócker!) Árona Gaudera je možná trochu ukecaný, místy rozvleklý a dějově prostší, ale pořád je to jedna z nejzajímavějších produkcí, které letos z východní Evropy vzešly - nebojí se totiž osobitého vizuálního stylu. Ve světě přeplněném frigidní hollywoodskou počítačovou animací je potom navíc kresba Distriktu! zatraceně osvěžujícím brouskem na všechny zpovykané oči.

Ricsi Lakatos je dospívající kluk z 8. budapešťského okrsku. 8. okrsek, nebo chcete-li distrikt je něco jako pražský Žižkov, ale drsnější a po všech stránkách barevnější. Ricsi se zakoukal do spolužačky Juliky (Andrea Roatis), ale Julika je dcerou místního gangstera Károly Csorby (Gyözö Szabó) a Csorbovi jsou s Lakatosovými na kordy. Jsou ostatně úplně jiní. Csorba chodí po čtvrti s napomádovanými vlasy, v tílku a teplákách, na krku masivní kříž a v kapsách svazky bankovek. Do posilovny to má stejně blízko jako do bordelu, což bude asi taky tím, že oboje má ve stejném pokoji. Ricsiho dědeček Guszti Lakatos (László Szacsvay) je oproti tomu větrem ošlehaný cikán s filosofií Tonyho Montany a nejelegantnějším pimp-oblekem, jaký se v kinech za poslední dobu objevil.


Ricsi brzy pozná, že cesta za Julikou vede přes peníze a ujme se úchvatného plánu. Spolu s ostatními dětmi se vydá do pravěku a masakrem mamutů dá základ ropnému poli pod čtvrtí. Po návratu bude stačit ložiska navrtat jako bečky a prachy doslova potečou. Poučen trudnou historií svých shakespeareovských předchůdců se posléze Ricsi pokouší mamonem usmířit oba znepřátelené rody. Ve čtvrti se však zároveň objevují úplatní maďarští politici s rozpixelovanými tvářemi a situaci komplikují všichni mocní světa, od George Bushe přes papeže a ruskou rozvědku až k Usámovi bin Ládinovi. Každý z nich by se na maďarské naftě rád napakoval, což vede ke vskutku výbušnému finále. Divoké prostředí městské džungle dotváří pikantní mluva, všudypřítomné děvky, alkohol a zvlčilý pes. Překvapivě chybí násilí, které například tvoří esenci amerického South Parku, ke kterému je Distrikt! často přirovnáván

Orientace děje na peníze mě osobně připadá poněkud vágní, a to i přesto, že docela vystihuje situaci v tomhle evropském distriktu. Příběh někdy brzdí kilometry dialogů, na druhou stranu jsou tu roztomile stylizovaná rapová čísla. Kromě toho, že se děj odehrává mezi dětmi velkoměsta je k jejich existenci položený základ v obsazení snímku. Ricsiho totiž mluví maďarská hiphopová star L.L. Junior. Gyözö Szabó a Sándor Badár (policajt Badár) se objevili v loňském maďarském thrillerovém hitu Revizoři (Kontroll).

Distrikt! od prvního momentu zaujme výtvarným zpracováním. Gauder se efektivně pohybuje mezi 2D a 3D a tím dává čtvrti velmi živý a plastický výraz. Kontury postav i objektů jsou vytažené silnou černou linkou. Těla figur svými ostrými křivkami a především hranatými prsty evokují styl Josefa Lady. Hlavy oproti tomu tvůrci vyrobili rozanimováním stovek fotografií herců jednotlivých hrdinů. Dosáhli tak někdy až neuvěřitelného realismu, který mi ale po určité době přišel trochu na obtíž. Jeho jemnokresba se totiž tluče s expresivním výrazem ostatních vizuálů a působí vůči němu ve výsledku povrchně. S postupem času dostává podobně plochý až mrtvolně ztuhlý výraz i celý Distrikt!, i když od klinické smrti ho v závěru přece jenom zachrání ironická kritika stavu světa.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.