Děvčátko (Girlie) - preview

29. 8. 2008 - 16:27 | Téma | red

Děvčátko (Girlie) - preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nově vznikající projekt, který ponese název Děvčátko, by se měl stát snímkem, kterým česká kinematografie zas o krok dožene světové technické trendy. Poprvé u nás bude totiž použita nová digitální technologie HDTV CineAlta, vysoce kvalitní digitální záznam, který mnohokrát převyšuje dosud používané digitální kamery, například Betacam či DV. Film Děvčátko by se rád stal generačním filmem evropského typu a měl by být určen spíše mladším divákům

devcatko
Film Děvčátko by se rád stal generačním filmem evropského typu a měl by být určen spíše mladším divákům. Dějem filmu bude snaha sedmnáctileté Emy najít v nelehkých podmínkách reality za každou cenu štěstí a lásku. Během tří dnů, po které budeme osud Emy sledovat, se s jejím protnou příběhy i dalších postav, osamělé Eminy matky, dvou Eminých milenců, rodičů jednoho z nich a taxikáře bez taxíku.

Po delší době, naposledy šlo o Ondříčkovy Samotáře, se produkce České televize opět zapojí do projektu nového mladého a celovečerním filmem prozatím netknutého režiséra a scénáristy Benjamina Tučka. Z představitelů hlavních rolí byla zatím zveřejněna jen dvě jména, Dorota Nvotová (Orbis Pictus, Krajinka) do role Emy a Ondřej Vetchý. Další obsazení chtějí tvůrci prozatím ponechat v tajnosti s tím, že se ve filmu objeví další známí herci.

devcatko
Rozpočet, který by měl dosáhnout výše 16 miliónů korun, je zatím zajištěn asi ze tří čtvrtin, a to jednak z dotace ministerstva kultury, od České televize a některých soukromých firem. Pokud jde o zbytek peněz, počítá se s příspěvkem z fondů festivalu v Mannheimu, který podporuje slibné vznikající projekty a kam je Děvčátko přihlášeno jako jediný český zástupce.

Technologie High Defenition (HDTV) se velmi liší od předchozích používaných digitálních technologií. (Podrobněji jsme o HDTV a digitálních technologiích psali zde). Kvalitativně by měla být srovnatelná s klasickým celuloidovým filmem, na který jsme z pláten kin zvyklí, což se zatím ještě žádnému digitálnímu formátu nepodařilo. Použití HDTV by mělo vést ke zlevnění natáčení, hlavně v exteriérech, ovšem pořizovací náklady jdou do desítek miliónů korun. Zjednodušeně vypadá postup tak, že se film natočí do paměti digitální videokamery v obrovském rozlišení, v tomtéž rozlišení se sestříhá, provedou se efekty a další postprodukční úpravy (které díky digitálnímu formátu filmu jsou značně zjednodušeny) a nakonec se vypálí záznam na film. Ovšem pracuje se s obrovskými objemy dat.

Ve stádiu přípravy jsou i další české projekty založené na technologii HDTV, ale čekají na zkušenosti, které filmaři nabudou v následujících týdnech při natáčení Děvčátka. V těchto dnech proběhlo zkušební předtáčení několika scén, které má za úkol umožnit tvůrcům poznat hranice a možnosti HDTV. Premiéra filmu by nás podle rámcového harmonogramu měla čekat někdy v listopadu příštího roku. Do té doby můžeme v kinech vidět výsledek použití HDTV technologie například ve druhém dílu Star Wars George Lucase.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.