Dennis Farina

27. 5. 2009 - 11:06 | Téma | red

Dennis Farina zdroj: tisková zpráva

Kdo v Dennisi Farinovi poznává představitele staromilských policistů a detektivů, ten se neplete

Dennis Farina ve filmu Velký průšvih Kdo v Dennisi Farinovi poznává představitele staromilských policistů a detektivů, ten se neplete. Tenhle šarmantní Italoameričan s knírkem a šedivými skráněmi strávil dlouhých osmnáct let jako člen chicagského policejního sboru. Kromě kriminálních snímků se často objevuje v komediích, buď jako úsměvný záporák, anebo stárnoucí bonviván a sukničkář.

Dennis Farina se narodil 29. února 1944 v Chicagu a jeho život se odvíjel jak podle špatného policejního seriálu. Je jedním ze sedmi potomků lékaře a sicilského emigranta Josepha Fariny. Od roku 1967 sloužil u chicagské policie, za osmnáct let to z pochůzkáře dotáhl na detektiva. Pro jeho nevalné střelecké schopnosti mu prý kolegové přezdívali The Great Wounder. Během tohoto období se stihl oženit, zplodit tři syny (nejmladší Joe je rovněž herec) a nechat se rozvést. Když sbor opouštěl, krátce působil jako soukromý detektiv, než jej definitivně zlákaly film a divadlo.

Dennis Farina Z kriminálního dramatu ve slaďák o splněném americkém snu změnilo Farinův život setkání s režisérem a producentem Michaelem Mannem. U jeho raných snímků působil veterán chicagské policie jako odborný poradce, už v krimidramatu Zloděj (1981) mu ale Mann svěřil také menší roličku gangstera Carla. Farina zůstal ještě několik let detektivem, ale vedle toho se začíná věnovat divadlu a sbírá malé role v televizních sériích jako Hardcastle a McCormick, Hunter nebo Remington Steele (vše 1985). Byl to znovu Mann, kdo Farinovi poskytl větší herecký prostor. Začínající herec se objevil nejdřív v seriálu Miami Vice (1984-89) jako mafiánský boss Lombard a ve filmovém thrilleru Lovec lidí (1986) coby policejní nadřízený ústředního hrdiny, aby se v seriálu Crime Story (1986-88) ujal hlavní úlohy urputného chicagského detektiva Mika Torella. O Farinově budoucnosti bylo rozhodnuto.

Dennis Farina Ochránci zákona provázejí Dennise Farinu celou filmovou a televizní kariérou. Po otcovských figurkách v thrilleru Na dostřel (1993) a komediální gangsterce Zakázané ovoce (1998) znovu přišla televize a poskytla mu party ústřední. V komediálních příbězích Detektiv Buddy Faro (1998) vybavil parodickou nadsázkou postavu staromilského soukromého očka, v kriminálním Právo a pořádek (2004-06) se ujal tvrďáckého detektiva Joea Fontany. Asi nejvýraznější z jeho filmových policistů přišel v krimithrilleru Paparazzi (2004).

Často a úspěšně představuje také zločince; má jich na kontě už široké spektrum. Vedle „velkých“ mafiánů, jako byl Jimmy Serrano v akční komedii Půlnoční běh (1988) nebo Don Luciano v televizním dramatu Bella Mafia (1997), hrál i sériového vraha Buona ve Škrtičích z Hillside (1989).

Po dvou dekádách v Hollywoodu se Dennis Farina vyprofiloval jako vynikající komediální herec, který naplňuje typ stárnoucího požitkáře. Na filmové veselohry však štěstí neměl. Ze spolupráce s Barrym Sonnenfeldem vzešel další z mafiánů Bones v nadprůměrné satiře Chyťte ho! (1995), ale také zabiják Desalvo ve frašce Velký průšvih (2002).

Dennis Farina ve filmu Podfu(c)k Asi nejvíce se mu vydařil vášnivý Dan De Mora, jenž se znovu zamiluje do exmanželky (Bette Midlerová), v komedii Carla Reinera Stará láska nerezaví (1997). Představoval jednoho z neumětelských kriminálníků z Ritchieho gangsterky Podfu(c)k (2000). I další z jeho hrdinů dokáží vyvolávat úsměvy, pohříchu však ve filmech, které si mnoho pozornosti nezasluhují – v Eddie (1996), Zloději z Harvardu (2002) anebo Mejdan v Las Vegas (2008). Štěstí na filmové projekty se mu částečně vrátilo s retrokomedií Víno roku (2008) a šarmérem Mauricem.

Jen málokdy se podaří Dennisi Farinovi vybřednout z některé z osvědčených škatulek. Jednu takovou šanci mu ve snímku Zachraňte vojína Ryana (1998) nabídl režisér Steven Spielberg. A dvě další muž, s nímž se Farina při natáčení tohoto válečného dramatu spřátelil – Edward Burns. Zahrál si reportéra v jeho tragikomedii Ulice New Yorku (2001) i pánovitého šéfa ústřední hrdinky (Selma Blairová) v dramatu Purpurové květy (2007).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.