Demi Mooreová

6. 8. 2007 - 9:04 | Téma | red

Demi Mooreová zdroj: tisková zpráva

V první polovině devadesátých let se Demi Mooreová vyšvihla mezi největší filmové hvězdy

Demi Mooreová V první polovině devadesátých let se Demi Mooreová vyšvihla mezi největší filmové hvězdy. Slavila úspěchy v komedii (Duch, 1990) i v dramatu (Pár správných chlapů, 1992). Díky snímku Striptýz (1996) dokonce stanula na piedestalu nejlépe placené ženy v Hollywoodu. Pak se však její oslnivá kariéra začíná rozpadat a z Mooreové se stal miláček bulvárních novinářů.

Demi Mooreovou, vlastním jménem Demetrii Gene Guynesovou (nar. 11. listopadu 1962), ke slávě předurčilo snad už její rodiště, přestože přišla na svět v typickém americkém zapadákově. Roswell v Novém Mexiku však upoutal pozornost již dříve – v roce 1947 zde mělo dojít k pádu létajícího talíře, později mnohokrát popíranému. Jméno Roswell dodnes zůstává legendou a není náhodou, že jej nesou hned dva sci-fi seriály a jeden celovečerní snímek. Sama Demi patrně na své rodiště mnoho šťastných vzpomínek nechová. Vlastního otce nikdy nepoznala, ten nevlastní, Danny Guynes, střídal jedno povolání za druhým a rodina se kvůli němu často stěhovala. V dětství sledovala nejeden opilecký výstup svých rodičů, ukončila je až otcova sebevražda. Střední školu Demi opustila v šestnácti letech na radu své tehdejší kamarádky Nastassje Kinské, aby si přivydělávala jako pin-up girl, tedy tvář z kalendáře, často lechtivějšího ražení. O dva roky později se provdala za muzikanta Freddieho Moorea, jejich manželství však vydrželo pouhé čtyři roky. Ještě jako náctiletá napsala několik úspěšných písní.

Demi Mooreová Od počátku osmdesátých let Demi Mooreová koketuje s herectvím (horor Parazit nebo komedie Lékařská akademie, oba 1982). Štěstí se na ni usmálo v roce 1982, kdy získala roli v soap-opeře General Hospital. Zcela v duchu rodinné tradice se ale úspěchem nechala zkazit - následující léta prožila v kokainovém opojení. Nabourala tak dokonce natáčení svého prvního velkého filmového hitu, melodramatu Eliášův oheň (1985). Zapůsobila na ní až hrozba vyhazovu. Ve snímku o partičce kamarádů, kteří právě opustili univerzitu a vstupují do dospělosti, se tehdy objevili také Emilio Estevez nebo Rob Lowe. S Mooreovou se od této chvíle začíná počítat jako mladou hereckou nadějí. Upozornila na sebe už v romanci Žádná maličkost (1984), kde ztělesnila zpěvačku Lauru Victorovou. Přesto se vcelku brzy ukázalo, že se svými urputnými výrazovými prostředky může stát miláčkem davů, u kritiky to však bude mít obtížnější.

Demi Mooreová ve filmu Duch Ač si během své kariéry vyzkoušela celou řadu žánrů, valná většina snímků, v nichž se představila, se přikláněla k melodramatu anebo romanci. Mooreová v nich rovnou měrou dělila pozornost mezi vyjukané naivky a zemité ženy bez jakýchkoli iluzí. Ať tak, či onak, obvykle se jejich charakter láme v odhodlanou bojovnici, utkávající se s nepřízní okolností. Poprat se dovedla v hororu Sedmé znamení (1988) jako Abby, jež má údajně porodit Antikrista, i v jedné z nejslavnějších úloh, tedy v romantické komedii Duch (1990) coby Molly Jensenová, vyrovnávající se se smrtí svého přítele (Patrick Swayze). Na divácké city zahrála především ve vysmívaném melodramatu Neslušný návrh (1993). Vyzkoušela si úlohu oběti, bojující o existenci svou i své rodiny v thrilleru Porotce i v melodramatické krimi Striptýz (oba 1996).

Demi Mooreová Dočkali jsme se ale také striktní podoby Demi Mooreové, zejména v soudním dramatu Pár správných chlapů (1992) a v thrilleru Skandální odhalení (1994). Ta jí přinesla úlohu sexuálně vyzývavé manažerky Meredith Johnsonové, jež svádí psychologický souboj se svým podřízeným (Michael Douglas). Uznání hereckých kvalit Mooreová očekávala zejména od dvou titulů, jež jí stavěly do pozice silné ženy, která se obtížně, ale o to usilovněji pere se zvyklostmi stanovenými světem mužů. V adaptaci klasického románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno (1995) ztělesnila Hester Prynneovou, vyloučenou z puritánské společnosti se stigmatem cizoložnice. V thrilleru Ridleyho Scotta G.I. Jane (1997) se pak představila v úloze tvrdé vojandy Jordan O'Neilové, usilující stát se první členkou elitních jednotek SEALs.

V posledních letech ustoupila Mooreová do pozadí a více než filmu se věnuje svým neprofesním aktivitám. Její nejpamátnější úlohou je padlý „andílek“ Madison Leeová, jež se přiklonila na stranu zločinu, v akční komedii Charlieho andílci: Na plný pecky (2003). Prokázala tu, že je i v takřka čtyřiceti letech (a také po mnoha plastických operacích) stále krásnou a žádoucí ženou.

Demi Mooreová ve filmu G.I. Jane Výjimečnou, i když rozsahem nepříliš výraznou úlohu přichystal pro Mooreovou její někdejší životní partner, režírující herec Emilio Estevez, v historické rekonstrukci Atentát v Ambassadoru (2006). Ztělesnila zde zestárlou zpěvačku Virginii Fallonovou, jíž nezbývá než opilecky vzpomínat na zašlou slávu a chladit si žáhu na svém manželovi Timovi (Estevez). Nejnověji můžeme Mooreovou spatřit v psychologickém thrilleru Mr. Brooks (2007), kde hraje detektivku Atwoodovou, procházející rozvodovým martýriem.

Během svého posledního životního období se Demi Mooreová stala vděčným objektem pro bulvární média. Za tuto pochybnou čest vděčí nejen své zálibě v plastické chirurgii anebo hvězdných výstřelcích (je zapřísáhlou vegankou, věnuje se židovské kabale, v roce 1991 se nechala vyfotit nahá v pokročilém stádiu těhotenství...). Pod drobnohledem je především její manželství s (o šestnáct let mladším) hercem Ashtonem Kutcherem. Jejími předchozími životními partnery byli herci Emilio Estevez (účinkovali spolu ve filmech Eliášův oheň, Wisdom a Atentát v Ambassadoru) a Bruce Willis (Vražedné myšlenky). Se svou nejstarší dcerou Rumer Glenn Willisovou si zahrála ve filmech Navždy spolu a Striptýz.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.