Dějiny násilí - preview

23. 2. 2009 - 12:39 | Téma | red

Dějiny násilí - preview zdroj: tisková zpráva

David Cronenberg má za sebou kariéru s profilem jak Vysoké Tatry. Autor trashových Scanners, šokantního Videodrome, ambiciózních Dead Ringers, či řeznicky otevřeně sexuálního dramatu Crash do Cannes přivezl o něco konzervativnější thriller A History of Violence

David Cronenberg má za sebou kariéru s profilem jak Vysoké Tatry. Autor trashových Scanners, šokantního Videodrome, ambiciózních Dead Ringers, či řeznicky otevřeně sexuálního dramatu Crash do Cannes přivezl o něco konzervativnější thriller A History of Violence.

David Cronenberg (na tiskovce v Cannes): „Od začátku do konce mi bylo jasné, že jde o americkou story z prostředku Ameriky, skoro až z rajské zahrady. Je to perfektní americké městečko, což byl samozřejmě důvod natočit to celé v Kanadě.“

V maloměstě Milbrooku žije Tom Stall (Viggo Mortensen), tichý a šťastný chlápek. Dělá v restauraci, manželka Edie (Maria Bello) je právnička a mají spolu dvě veselé děti. A pak jednou okolo líné zavíračky dorazí do podniku dva zlosynové. Tom je v sebeobraně zabije, a tak zachrání sebe i zkoprnělé hosty. Následně se pro všechny místní stává hrdinou ale i terčem dotěrných médií. Publicita je však přesně to, po čem Tom touží ze všeho nejmíň. Když už televizní horečka konečně utichá, objeví se v Milbrooku zjizvený cizinec Carl Fogarty (Ed Harris) a jeho kumpáni. Fogarty se tváří, že Toma zná pod jeho starým jménem. Prohlašuje, že Tom kdysi patřil do jeho gangu. Tom to popírá. Fogarty se ale nedá odbýt a dál Toma otravuje…

A History of Violence Scénář Joshe Olsona (scénář a režie horroru o mouchách Infested) je adaptací stejnojmenného dospělého komiksového románu spisovatele Johna Wagnera a ilustrátora Vince Lockeho. Dle podobného konceptu natočil Sam Mendes před třemi lety Road to Perdition. Mezi Wagnerovy největší úspěchy patří Soudce Dredd, jehož první kus se objevil v roce 1977 (vizuální podobu dal tehdy Dreddovi Carlos Ezquerra). Komiksová A History of Violence vyšla roku 1997 a hlavní hrdina se v ní jmenuje Tom McKenna. Kritiky i ohlasy byly velmi kladné, prodej slabší.

Sépiové tónování Cronenbergova dvorního kameramana Petera Suschitzkého potvrzuje režisérova slova o Milbrooku coby dokonalém místě k životu. Objímavé scenérie sice Cronenberg občasně poseká agresí a sexem, obého je ale v A History of Violence menší množství, než v autorových předchozích filmech.

A History of Violence Pro Vigga Mortensena, jenž na Croisette dorazil s pravým mušketýrským knírem, je titulka v A History of Violence po Pánu prstenů první opravdu zajímavou rolí - dobrodružný Ohnivý oceán (Hidalgo) byla přece jenom oddychovka pro děti. Mortensenovi budou ale i v nejbližší době zřejmě chodit nabídky na romantické hrdiny. Jeho příštím filmem bude dobrodružná kostýmovka Alatriste Agustína Díaze Yanese o stejnojmenném španělském kapitánovi ze 17.stol. Ed Harris (Lidská skvrna) jako záporný Carl Fogerty je neméně zajímavá volba – z toho chlápka jde strach už z plakátu. Marii Bellovou jsme mohli vidět vedle Johnnyho Deppa v Tajemném okně. Čtvrtým v silném obsazení snímku je William Hurt, držitel Oscara za Polibek pavoučí ženy, v českých kinech naposledy ve Shyalamanově Vesnici.

David Cronenberg: „Do určité míry je to mainstream, ale jsou tam jisté znepokojivé spodní proudy. (…) Je to jako thriller od Hitchcocka, kde si gangsteři někoho spletou s nevinným člověkem a on je pak vtažen do světa, o kterém by raději nic nevěděl. Tomův svět je kvůli banalitě vzhůru nohama. A to je jenom začátek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.