DEF: Tipy šéfredaktora

28. 1. 2008 - 15:24 | Téma | red

DEF: Tipy šéfredaktora zdroj: tisková zpráva

Už zítra začínají 7. Dny evropského filmu. Přinášíme vám filmový tip na každý den, alternativní tip a důvod, jakož i čas a místo projekce. pátek 10.3. Komorná z Titaniku (U Hradeb, 19.00; nebo 16.3. ve 21.30 ve Hvězdě) Španělský snímek Bigase Luny vypráví o muži, který svým přátelům začne vyprávět o jednom krátkém vztahu

pátek 10.3.
Komorná z Titaniku (U Hradeb, 19.00; nebo 16.3. ve 21.30 ve Hvězdě)
Španělský snímek Bigase Luny vypráví o muži, který svým přátelům začne vyprávět o jednom krátkém vztahu. Historka košatí a košatí... Na MFF v Káhiře dostal film cenu za nejlepší film a scénář; obdržel i cenu Goya za scénář a kostýmy.

Milenci z polárního kruhu Alternativa:
Ostrov bojů (Lucerna, 16.30; nebo 14.3. ve 21.30 U Hradeb)
Portugalský snímek, který se odehrává na Kapverdách. V exotickém prostředí se tu začíná měnit struktura společnosti. Ti, kdo byli včera navrchu, jsou dnes zatlačováni do pozadí, a to se jim nelíbí.


sobota 11.3.
Maraton evropského filmu (Lucerna, 24.00)
O téhle akci už zřejmě víte, tak jenom zopakuji: budou se promítat tři filmy- Wendersův Buena Vista Social Club, nizozemská Zima, napůl česky mluvený snímek z prostředí komunismu a německo-švýcarský thriller Žirafa.

Alternativa:
Gastonova válka (U Hradeb, 21.30; nebo 14.3. ve 21.30 v Lucerně)
Belgický snímek vypráví o jednom vojákovi (Gastonovi) za jedné války (II. světové). Jestli se vám něco nezdálo na vojínu Ryanovi, zkuste tohle.


Asta la vista bejby neděle 12.3.
Kufry pana Silberschmidta (U Hradeb, 19.00)
Cenami (režisérský medvěd na MFF v Berlíně, tamtéž cena publika a cena pro I. Rosselliniovou, ceny na festivalech v Holandsku) ověnčený snímek Jeroena Krabbého s Isabellou Rosselliniovou v hlavní roli. Film vypráví o tradicích a jejich chápání. Že by skrytý Projekt Chaos? Rozhodně přijede sám režisér.

Alternativa:
Tango (U Hradeb, 21.30; nebo 14.3. v 16.30 v Lucerně)
Obrazově čistý film Španěla Carlose Saury. Milostný příběh se tu odvíjí na pozadí příprav natáčení filmu o vášnivém tanci- tangu. Jestli se vám líbilo Flamenco, tak si tohle nenechte ujít.


pondělí 13.3.
Noční postavy (Lucerna, 21.30; nebo 17.3. v 16.30 ve Hvězdě)
Několik osudů se proplétá jednou berlínskou nocí... Herecký výkon M. Gwisdeka byl oceněn mnoha festivalovými poctami.


úterý 14.3.
Válečná zóna (U Hradeb, 19.00; nebo 18.3. v 19.00 v Hvězdě)
Film Tima Rotha z roku 1998. Dospívající Tom zjistí, že jeho sestra spí s vlastním otcem. Zajímavě veselé, lechtající děsivě.

Alternativa:
Milostné příběhy (U Hradeb, 16.30; nebo 19.3. v 16.30 ve Hvězdě)
Polský snímek Jerzyho Stuhra. Několik milostných vztahů se proplétá polskou krajinou. Taktéž mnohé ceny- Fipresci v Benátkách, Velká cena v Gdyni). Neobjevuje se v našich distribučních sítích příliš polských filmů, šanci je nutné využít.


středa 15.3.
Sbohem, má země (U Hradeb, 21.30)
Nový film Otara Iosseliainiho vypráví o mladíkovi, který uteče od rodiču do Paříže, kde žije punkově, squatersky, beatově. Osobní účast režiséra.


čtvrtek 16.3.
Milenci z polárního kruhu (U Hradeb, 16.30)
Příběh lásky, která začala za školou ve Španělsku a skončí o sedmnáct let později v mrazivém Finsku. Film byl nedávno uveden na ČT.


pátek 17.3.
Zimnice (U Hradeb, 21.30)
Podařená road-movie F.T. Fridrikssona, taktéž uvedena na ČT, ale plátno je prostě plátno. Vydejte se s mladým Japoncem skrz naskrz Islandem. Pro přátele sněhu, japonska a cest za mrtvými rodiči.


sobota 18.3.
Ani vlaky, ani letadla (U Hradeb, 21.30)
Jeden den, hodně lidí, Café Central na amsterodamském hlavním nádraží. To je hlavní charakteristika filmu Jose Stellinga. Komu se líbily (pravda geniální) Jarmuschovy Kafe a cigarety, tak by neměl zaváhat.


neděle 19.3.
Obležení (U Hradeb, 21.30)
Cenami ověnčený snímek italského mága Bernarda Bertolucciho. Děj vypráví o africké utečenkyni, která najde v Římě práci u anglického pianisty. Ten se do ní zamiluje. A ona do něj? Snad vám odpoví sám Bernardo. Přijede totiž.

Alternativa:
Ďáblův ostrov (U Hradeb, 16.30; ve 21.30 ve Hvězdě)
Novější Fridrikssonův film, také uváděný ČT. Osobně ho nepovažuji za nijak extrémně podařený, ale. Atmosféra padesátých let je vážně stísňující a Elvis je Elvis.


DALŠÍ TEXTY
Rozhovor s koordinátorkou festivalu- paní Evou Kačerovou
Dny evropského filmu: akce & filmy

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.