David Morse

19. 9. 2007 - 0:52 | Téma | red

David Morse zdroj: tisková zpráva

David Morse je prototypem správného chlapa, jemuž sluší uniforma a vojenský sestřih. Takový se uplatní zejména v akčních thrillerech a dramatech – nalezneme jej třeba ve snímcích Skála (1996), Vyjednavač (1998) či 16 bloků (2006)

David Morse David Morse je prototypem správného chlapa, jemuž sluší uniforma a vojenský sestřih. Takový se uplatní zejména v akčních thrillerech a dramatech – nalezneme jej třeba ve snímcích Skála (1996), Vyjednavač (1998) či 16 bloků (2006). Dovede ale také poodhalit citlivou stránku, ať už je v uniformě (Zelená míle, 1999), nebo nikoli (Srdce v Atlantidě, 2001). Asi nejvýraznější role Morsemu nabídl režírující Sean Penn ve svých psychologických dramatech Vyvrhel (1991) a Křižovatka smrti (1995).

David Morse se narodil 11. října 1953 v Hamiltonu, stát Massachusetts. Svou hereckou dráhu zahájil na počátku sedmdesátých let v Boston Repertory Theatre. Herectví vystudoval v newyorském Studiu Williama Espera. Prosadil se na Broadwayi (V přístavu) i na mimobroadwayských scénách (Čekání na Godota). Vysoký a blonďatý Morse se stal typem seriozního mladého muže, jemuž by každý otec rád svěřil svou dceru. V osmdesátých letech se prosadil úlohami v televizních sériích. Slávu mu získal zejména lékařský seriál St. Elsewhere (1982-88). Morse tu ztělesňoval doktora Jacka Morrisona, který se těžce srovnává se smrtí své ženy. Seriálům všech typů a žánrů zůstává Morse věrný do dnešní doby. Účinkoval v sitcomu o triu starých mládenců Big Wave Dave's (1993), krimisérii Hack (2002-04), kde ztělesnil bývalého policistu Mika Olshanskyho, který se živí jako taxikář, a také v dramatické sérii Doktor House (2006), kterou znají i čeští diváci.

David Morse ve filmu Léto v Alabamě Ve filmu to David Morse dotáhl k výrazným vedlejším postavám, které podporují hrdinu, nebo mu naopak usilují o život. Debutoval už roku 1980 v dramatu Richarda Donnera Inside Moves jako přátelský barman Jerry Maxwell, jenž uspěje jako profesionální basketbalista. Další výrazná role však přišla až po deseti letech: v Ciminově krimithrilleru Hodiny zoufalství (1990) zosobnil „pomalého“ Alberta, který svému letitému kamarádu (Mickey Rourke) pomáhá při útěku z vězení. Dvě výrazné úlohy svěřil Morsemu herec Sean Penn, který se jako režisér specializuje na psychologická dramata: Vyvrhel (1991) jej nalezl jako zástupce šerifa Joea, jenž má jedinou kaňku na své pověsti – mladšího bratra Franka (Viggo Mortensen) potýkajícího se se zákonem. V Křižovatce smrti (1995) Morse představoval neopatrného řidiče Johna Bootha, který je po návratu z kriminálu konfrontován s otcem své oběti Freddym Galem (Jack Nicholson).

David Morse Jestliže se Morse objevuje v žánru tak jednoznačně rozvrhujícím úlohy na kladné a záporné, jako jsou thrillery, pak je nutno dodat, že jeho hrdinové to jasně dané nemají. Obyčejný človíček, zajatý v nepřátelském prostředí, to je inženýr Peter v Životní zkoušce (2001). Morseho major Baxter stojí ve Skále (1996) oddaně po boku generála Hummela (Ed Harris), přestože si je dobře vědom svého zločinu. Naopak jeden z Morseho ochránců spravedlnosti – šéf jednotky rychlého nasazení Beck v thrilleru Vyjednavač (1998), který usilovně lobuje za likvidaci obklíčeného hrdiny (Samuel L. Jackson), si sympatie diváků nezískal.

Další stránku tvoří klasičtí záporáci. V akčním Dlouhém polibku na dobrou noc (1996) je tvůrcem zabijáckého programu. V 16 blocích (2006) představuje zkorumpovaného policistu Franka Nugenta, usilujícího o život svědku jeho zločinů. Série chladných zabijáků Davida Morseho vrcholí s úlohou sériového vraha pana Turnera v novodobé variaci na Okno do dvora, uvedené pod názvem Disturbia (2007).

David Morse Mimo žánr thrilleru je jeho typickým hrdinou dobrácký, rodinně založený chlapík, jehož úkolem je být oporou svým blízkým. Někdy si Morseho postava vede lépe, jindy hůře. Daří se mu to zejména ve vzpomínkových sekvencích sci-fi Contact (1997), kdy inspiruje mladou astronomku Ellie Arrowayovou (Jodie Fosterová) k volbě povolání. Spatřit jsme jej mohli také v retru Léto v Alabamě (1999); představoval obyčejného skromného chlapa, který se výlevům své excentrické sestry (Melanie Griffithová) může jen podivovat. Oporou naopak přestává být Morseho ovdovělý hrdina v thrilleru Dobrý synek (1993).

Zahrál si hned v trojici snímků podle Stephena Kinga: ve sci-fi Časožrouti (1995) se objevil jako pilot Engle, uvězněný spolu s několika cestujícími v bezčasí. Vězeňské drama Zelená míle (1999) nalezlo v Morsem správňáckého bachaře Brutuse, vzorně doplňujícího svého nadřízeného Paula Edgecomba (Tom Hanks). Melodramatické Srdce v Atlantidě (2001) znamená vzpomínání stárnoucího muže (Morse) na svá dětská léta, poznamenaná setkáním se záhadným sousedem (Anthony Hopkins).

Jednu z mála hlavních úloh ztělesnil v nezávislé romanci George B (1997); překvapil tu jako prostý obr, zamilovaný do zhýralé Angely (Nina Siemaszková). Dalšího romantického hrdinu, policistu Billa, si vyzkoušel ve von Trierově muzikálu Tanec v temnotách (2000). Morse tu konečně mohl osvědčit také svůj pěvecký talent.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.