Danny Elfman: Tim Burton´s Corpse Bride – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:33 | Téma | red

Danny Elfman: Tim Burton´s Corpse Bride – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Uplynula jen krátká chvilka od premiéry Karlíka a továrny na čokoládu, a už se téměř nerozlučná trojice Tim Burton, Danny Elfman a Johny Depp opět vrací na scénu

Uplynula jen krátká chvilka od premiéry Karlíka a továrny na čokoládu, a už se téměř nerozlučná trojice Tim Burton, Danny Elfman a Johny Depp opět vrací na scénu. Tentokrát s animovaným snímkem Mrtvá nevěsta Tima Burtona, ve kterém si Viktor (Depp) vyzkouší svůj svatební slib a nasazení prstýnku na ze země čouhajícím kořínku. K jeho překvapení to ale je prst zavražděné dívky, která tímto oživne a stane se Viktorovi zombie manželkou ... Příběh tedy typický burtonovský, a ani hudba na tom není nijak.

Očekávejte klasického Elfmana, kde se atmosféra tajemna a strašidelna mísí s vánoční náladou a jazzovým kabaretem. Ani muzikální čísla tentokrát nechybí. Srovnání s The Nightmare Before Chrismas je tedy nasnadě, z tohoto souboje by ale klasika asi vyšla s čistějším štítem. Corpse Bride nedisponuje takovým množstvím heroických muzikálních výkonů či hitovými melodiemi, které by z tohoto soundtracku udělaly podobný kult... Má v sobě jen zakódovánu onu kouzelnou atmosféru, která se musí zrodit, vznikne-li něco spoluprací Burtona a Elfmana.

Od začátku se tu hraje na správnou (starou, dobrou) notu. Úvodní skladba Main Titles je klasickou zaklínačkou, kterou obvykle začíná každý soundtrack k projektům téhle dvojice, skladbou, která se vás pokusí lapit a vtáhnout do jejich zvláštní, magické atmosféry. Stačí zaslechnout první tóny váhavého klavíru a víte, že není úniku z jejich melancholické krajiny...

Muzikálního čísla se dočkáme hned v následující skladbě According To Plan. Hudba jak z bálu monster, bláznivé vokály a šílená intonace, tyhle typické rysy by snad ani nemohly chybět. Další pěvecké číslo Remains of The Day je pro změnu v rytmickém mambo stylu a zní jakoby ho odzpíval trochu mladší Tom Waits. Do třetice se dočkáme rozmluvy Mrtvé nevěsty (Helen Bonham Carter) s Černou vdovou a Červem a nebude chybět ani dojímavé Nevěstino sólo či svatební song (The Wedding Song).

Nechybí vydatná porce zasmušilých skladeb ve střihoruko-edwardím stylu (střihu) jako Victor´s Wedding či The Party Arrival, kde se jednotlivé nástroje předhánějí, který z nich vás uvrhne do většího smutku...

Jedním z nejvýraznějších nástrojů na desce je klavír. K nalezení je tu v podobě různých sól či duetů (Victor´s Piano Solo či The Piano Duet), ale potěší především v uvolněné kabaretní poloze (End Credits Part 2, Ball and Socket...). Ostatně právě ony „kabaretní“ skladby, kde kapela přehrává různé jazzové standardy, zahrané s typickou elfmanovskou švihlostí, jsou vůbec tím nejoriginálnějším a nejzábavnějším, co soundtrack nabízí.

Verdikt: Typická elfmano-burtonovština tentokrát zaujme především několika jazzovými a muzikálními čísli.

Hodnocení: 70%

Seznam skladeb:

01. Main Titles (2:05)

02. According To Plan (3:45)

03. Victor's Piano Solo (1:18)

04. Into The Forest (4:35)

05. Remains Of The Day (3:26)

06. Casting A Spell (1:25)

07. Moon Dance (1:28)

08. Victor's Deception (4:00)

09. Tears To Shed (2:45)

10. Victoria's Escape (2:31)

11. The Piano Duet (1:53)

12. New Arrival (0:42)

13. Victoria's Wedding (3:15)

14. The Wedding Song (3:01)

15. The Party Arrives (3:21)

16. Victor's Wedding (2:08)

17. Barkis's Bummer (2:07)

18. The Finale (2:35)

19. End Credits Part 1 (1:50)

20. End Credits Part 2 (2:33)

21. Ball & Socket Lounge Music #1 (Band Version) (2:15)

22. Remains Of The Day (Combo Lounge Version) (3:06)

23. Ball & Socket Lounge Music #2 (1:10)

24. Ball & Socket Lounge Music #1 (Combo Version) (2:14)

Celkový čas: 59:28

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.