CzechTREK Convention 2

24. 9. 2007 - 16:24 | Téma | red

CzechTREK Convention 2 zdroj: tisková zpráva

22. září se v pražském kulturním domě Ládví uskuteční 2. setkání fanoušků Star Treku. Fenoménu Star Trek je už víc než čtyřicet let. Ve světě si získal na statisíce fanoušků, kteří futuristickým světem vesmírných výprav doslova žijí

Fenoménu Star Trek je už víc než čtyřicet let. Ve světě si získal na statisíce fanoušků, kteří futuristickým světem vesmírných výprav doslova žijí. Nadšenci z nejnadšenějších se scházejí na Star Trek conech. Pořadatelé z fanklubů Trekkies: TNG, CZ Kontinuum a UPKB-Dominion dokazují, že Češi nejsou v tomto směru výjimkou. Dlouho chybějící tradici má vybudovat akce zvaná CzechTREK Convention – 22. září se v pražském kulturním domě Ládví uskuteční „již“ druhý ročník.

CzechTREK Convention 2 - plakát Od poloviny šedesátých let až do dneška se vesmír Star Treku rozrostl na úctyhodný počet pěti hraných a jednoho animovaného seriálu. Celovečerních filmů s jeho hrdiny bylo natočeno už rovných deset – a jedenáctý právě vzniká. V případě fenoménů rozsahu a popularity Star Treku se stalo zvykem, že televizně-filmový kmen obepínají větve v podobě románů, comicsců, počítačových i stolních her...

Je už notoricky známo, že mnozí fandové Star Treku už asi navždy zůstanou duchem mladí. Jak to na správném fandovském conu – neboli shromáždění – vypadá, se asi nejlépe dozvíte ve startrekovské parodii Galaxy Quest (1999). Mnozí z nadšenců se oděli do kostýmů svých hrdinů a na potkání citují oblíbené hlášky. Ze znalostí seriálu by mohli skládat doktoráty. U nás setkání fanoušků Star Treku asi stěží někdy dosáhne obřích rozměrů. „Loni se akce zúčastnilo zhruba 210 lidí, letos čekáme mírný nárůst,“ říká jeden z organizátorů Nikola Bojčev.

Star Trek: Nová generace - posádka Druhý ročník CzechTREKu se nese v duchu oslav dvacátého výročí seriálu Star Trek: Nová generace (1987-94). S ním je notoricky spjata také hlavní tahák conu Marina Sirtisová. Tato britská herečka byla jako empatička Deanna Troi řádnou členkou seriálové posádky. Se svou nejslavnější postavou dodnes pevně spjata. Vždyť ji ztělesnila celkem ve čtyřech filmech a také třech televizních sériích; naposledy v roce 2005. Sirtisová ale také poctivě objíždí fandovská setkání. Hned po Praze se na ni těší v Sacramentu, poté ji čeká říjnové Chicago...

Další hosté do Ládví neurazí tak dlouhou treku: o své práci by měli pohovořit tuzemští dabéři seriálu. Vedle Pavla Soukupa, jehož hlasem v tuzemsku mluví Patrick Stewart alias kapitán Jean-Luc Picard, jsou to třeba Bohdan Tůma (android Dat) a samozřejmě také Magda Rychlíková, český hlas poradkyně Troi.

CzechTREK Convention 1 Hlavní přednáška se zaměří na historii a odkaz seriálu Star Trek: Nová generace. Představí se české fankluby, které se věnují Star Treku. Hudební matiné nabídne ty nejvýraznější výňatky z filmových a seriálových soundtracků. Jejich autory byli a jsou třeba Jerry a Joel Goldsmithovi, James Horner nebo Dennis McCarthy.

Součástí programu je uvedení jednoho z těch lepších startrekovských filmů Star Trek: První kontakt (1996). Kromě tohoto titulu se představí několik amatérských snímků, které vzešly od fanoušků a které rozšiřují oficiální příběh. Některé se snaží Star Treku složit poctu, jiné si z něj naopak „utahují“. Kupříkladu Star Trek: New Voyages (2004) navazuje na originální sérii ze šedesátých let. To vše za účasti George Takeie a Waltera Koeniga, dvou herců, kteří si zde zopakovali své původní role.

Zajímavě vyhlíží finská celovečerní parodie Star Wreck: In the Pirkinning (2005). Hrdinného kapitána Pirka v něm čas zavál do zoufale zaostalého 21. století. Program doplňují Star Trek: Intrepid, Starship Exeter (2002) nebo počítačově animovaný Star Trek: Borg War (2006). Také tuzemští fandové nezůstali o moc pozadu, blýsknou se divadelní hrou Star Trek: €uroprise.

Více informací naleznete na ïnternetové stránce czechtrek.cz.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.