Constantine

7. 5. 2007 - 11:24 | Téma | red

Constantine zdroj: tisková zpráva

Keanu Reeves jako John Constantine, ex-punker, womanizer, zloděj a ironický detektiv přes okultní záležitosti. Adaptace slavného komiksu Hellblazer od Francise Lawrence. Proč se fanoušci komiksů, her a knih pravidelně děsí, když se jejich miláčka zmocní Hollywood? Protože se bojí totálního zneuctění svého hrdiny

Proč se fanoušci komiksů, her a knih pravidelně děsí, když se jejich miláčka zmocní Hollywood? Protože se bojí totálního zneuctění svého hrdiny. Constantine debutanta Francise Lawrence je přesně tenhle případ.

John Constantine původně pochází z komiksu stáje DC Hellblazer. Tenhle Constantine je blondýn z Liverpoolu s vizáží Stinga a zvyky Phila Marlowa na amfetaminu. Nešťourá se v aférách hollywoodských fu-fu hvězd, ale raději jde přímo ke kořenům zla: k ďáblům, démonům a podobným serepetičkám z butiku zn. Okultismus.

Constantine John Constantine v provedení Keanu Reevese vypadá jako Keanu ‚Neo‘ Reeves. Černé kvádro, bílá košile, kamenný výraz. Skutečně originální. Tenhle Constantine je díky kouskům z minulosti odsouzen jít po smrti do Pekla. A smrt už si brousí kosu, protože chudák kuřák Constantine má rakovinu. Naštěstí mu svitne naděje: objeví se policajtka se jménem padlé víly: Angela Dodsonová. S tváří víly skutečné ji hraje Rachel Weiszová. Angele se zabila sestra-dvojče a policistka odmítá věřit tomu, že by šlo o sebevraždu. Nejspíš za tím vším stojí nějaký rohatec s trojzubcem. Drsňák Constantine se vydává do Pekla, jestli tam milou sestru někde nenajde, neb si myslí, že z tohohle by mohl kápnout flek v Nebi. Aby to však nebylo tak jednoduché, kdesi v Mexiku někdo našel starou známou čepel s černokněžnickou mocí, kterou jsem už jednou viděl… no jasně, v Hellboyovi přece… jo a taky ve Vídni. Chlapík si to vcelku nekompromisně rázuje do L.A. aby Johnovi s Angelou přidělal ‚impozantními‘ digitálními efekty trochu práce a vás zdržel v kině.

Constantine Scénáristé s nevalnou reputací Kevin Brodbin (Lovci myšlenek) a Frank A. Cappello (Není cesty zpět) ignorovali nuance inspiračního zdroje. Snad z bezradnosti nad extravagantním hrdinou se pak odhodlali poskládat Constantinea z těch nejprovařenějších scénáristických šablon, nebo přímo ze scén starších filmů (Taxikář, Vymítač ďábla, Dogma). Vývoj hlavního charakteru nahrazují „překvapení“, zvraty nahrazují symboly. Vedlejší figury jsou skicovány jako typy.

Keanu Reeves se svým nepřítomným výrazem jako kdyby nevěřil, že v Constantinovi vůbec hraje. To evidentně znervózňuje Rachel Weiszovou, která jinak Angelu prožívá docela statečně. Constantinův veselý side-kick Chas v podání Shii LaBeoufa zastíní svého učitele, zatímco všechny zastíní Peter Stormare jako manický Satan. Tildě Swintonové v roli archanděla Gabriela nejspíš režisér neřekl, jestli má být chladným androgynem, nebo sofistikovanou dominou a tak to střídá.


Constantine Podobně jako Pitof v Catwoman se i Lawrence v Constantinovi spokojil se hrou na okamžitý efekt (Constantine fouká kouř do skleničky s pavoukem), který nemá v celovečerním formátu šanci obstát. Lawrence ochotný dát evidentně béčkové látce potřebný nadhled, nebo zrnko ironie. Místo toho mává Reevesovi před obličejem fénem a za ním dělá CGI PEKLO.

Co naplat, že Philippe Rousselot je zručný kameraman. Díky němu je Constantine alespoň koukatelný. Jinak opravdu jen pro skalní fanoušky Keanu Reevese, či milovníky Rachel Weiszové.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.