Constantine

3. 10. 2005 - 9:12 | Téma | red

Constantine zdroj: tisková zpráva

Jestliže Keanu Reeves někdy zatouží oprostit se od matrixovské trilogie, bude si muset vybrat jiný materiál, než jakým je Constantine

Jestliže Keanu Reeves někdy zatouží oprostit se od matrixovské trilogie, bude si muset vybrat jiný materiál, než jakým je Constantine. Thriller plný osudových tragédií, který toho během první hodiny hodně naslibuje, ale nakonec svým slibům nedostojí. Film je natočen podle komiksové předlohy Hellblazer, avšak jména a místa děje byla podle všeho upravena na popud hollywoodských tvůrců. Zatímco původní Constantine byl ztřeštěný blonďák ze severu, jeho filmový protějšek zapadá do prostředí Los Angeles se vším všudy. Není nutné, aby divák měl dopředu o komiksové předloze nějaké povědomí, v průběhu filmu bude s příběhem seznámen dokonale.

Constantine je jakýmsi detektivem duší, který po městě hledá nevinné, jež by mohli být posedlí pekelnými démony, a poté z nich tyto zlé duchy vymítá. On sám zároveň prožívá duševní bezradnost: jako teenager zemřel a ocitl se v pekle (i když pouze krátce), nyní trpí rakovinou a je zcela přesvědčen o tom, že jeho příští cílovou stanicí bude nebe. Zlé síly, především poloviční anděl Gabriel Tildy Swintonové, jsou mu v patách, aby tomu zabránily.

Věci se ještě více zkomplikují, když se Constantinovu pomoc rozhodne vyhledat Angela Dodsonová (Rachel Weiszová). Ta vyšetřuje smrt své sestry (dvojčete), která patrně spáchala sebevraždu. Aby zjistila, co se doopravdy stalo, potřebuje právě jeho. Odhalení pravdy vede k alarmujícím výsledkům, zejména když Constantine zjistí, že zmizelo talismanové kopí, které potenciálně signalizuje Armageddon.

Hollywood chrlí podobný materiál dnes a denně, takže pokud jste viděli Ďáblova advokáta nebo například Konec světa, budete vědět, co od tohoto filmu očekávat: okázalé efekty doprovázené pozoruhodnými zápletkami. Neznamená to ale, že si film neužijete. Francis Lawrence, známý především jako režisér hudebních videoklipů, míchá na plátně vše možné a výsledek je kupodivu většinou fantastický. Bohužel v druhé půlce film ztrácí svou jistotu a vede k závěru, který budou diváci vnímat buď jako úžasné odhalení, nebo tak trochu jako zklamání.

Kladem filmu jsou také herecké výkony. Reevesův osobitý herecký styl se velmi dobře shoduje s postavou amorálního vraha démonů, i když je těžké nevidět v jeho postavě a kostýmu cosi z matrixovského agenta Smithe. Tilda Swintonová velmi přesvědčivě hraje Gabriela, zatímco Rachel Weiszová se ze všech sil snaží se svou málo propracovanou rolí aspoň něco dělat.

Fanouškové tohoto žánru a Keanu Reevese nebudou mít příliš důvodů si stěžovat a do kin určitě dorazí v počtu, který tvůrcům zajistí návratnost všech filmových nákladů. Není ale jisté, jestli má Constantine něco, co by zdůvodnilo vznik dalšího pokračování. Přes všechny jeho hodnoty je v něm jen málo věcí, které jsme v tomto žánru ještě neviděli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.