Confetti

10. 7. 2006 - 8:14 | Téma | red

Confetti zdroj: tisková zpráva

Světovou mocností číslo jedna na poli romantické komedie je už pěkných pár let Velká Británie

Světovou mocností číslo jedna na poli romantické komedie je už pěkných pár let Velká Británie. Jako další důkaz může sloužit nejnovější ostrovní romance Confetti, jež nahlíží do mužům tak cizího a pro ženy tak atraktivního prostředí, jakým je svatební průmysl.

Který z mladých párů by nechtěl mít skvělou svatbu, na níž se bude ještě dlouho vzpomínat? Časopis pro nevěsty Confetti je natolik velkorysý, že takovou událost třem dvojicím umožní a dokonce ji i zaplatí. Stačí málo – navrhnout co nejneobvyklejší pojetí obřadu a pak doufat, že nápad bude vybrán do soutěže o nejoriginálnější svatbu roku. A vítěz si navíc přijde na sympatický bonus v podobě domu za půl milionu liber. Být nekonvenční, a přitom se zalíbit redakci dámského magazínu dbalého tradic není vůbec snadné. Do nejužšího výběru se i přesto vedle maloměšťáků Matta (Martin Freeman) a Samanthy (Jessica Stevensonová) a jejich nápadu na svatbu v rytmu muzikálu a tenisových milovníků z lepších kruhů Josefa (Stephen Mangan) a Isabelle (Meredith MacNeillová) prosadí také naturisté Michael (Robert Webb) a Joanna (Olivia Colmanová) a jejich plán „nahé“ svatby. Násobit předsvatební horečku vypjatou atmosférou soutěže se ale neukazuje jako ten nejlepší nápad, a tak není vůbec jisté, zda se vůbec některého ze tří plánovaných obřadů dočkáme.

Beru-li to kolem a kolem, Confetti je vlastně propojením dvou žánrů, které Britové zvládají snad nejlépe na světě – romantické komedie a rodinného dramatu. Přičemž je nutno dodat, že prvků romance je v příběhu o poznání více. A výsledek není zdaleka tak špatný, jak se na první pohled může jevit. Snímek prolamuje ustálené pravidlo, že každá romance má vlastně tentýž příběh – naši hrdinové se nehledají, neb se už dávno našli (a vlastně už ani nejsou tak moc zamilovaní) a protivenství, která musejí překonávat, mají podobu předsvatebního stresu a nejistot, zda si snoubenci opravdu berou tu pravou/pravého. Nezbytnou atraktivitu pak snímku dodává jednak pozadí soutěže, která spojila trojici zcela odlišných párů dohromady, ale také návštěvy v redakci populárního dámského časopisu. Však se také divák dočkává nenápadné kritiky těchto magazínů, potažmo celého toho předsvatebního pobíhání kolem šatů, květin, hudeb, tanců…

Ženská ruka scenáristky a režisérky Debbie Isittové je patrná především na rodinně dramatické polovině příběhu. Přesné scenáristické postřehy dodávají na lesku zejména vztahům nevěst a jejich dominantních matek (matčino neustálé zdůrazňování „věstonické“ postavy naturistky Joanny, Samantha smířená s rolí neschopné dcery a podléhající matčiným pokusům o organizaci jejího života). Z druhé strany však ze scénáře vyčuhuje figurkaření (Mattův kamarád rocker Snoopy, který nepobral ani špetku empatie a kterého svatební atmosféra zcela míjí). V případě párku profesionálních plánovačů svateb, gayů Archieho a Gregoryho, dokonce figurky přerůstají v karikaturu. Růžové košile, zženštilá gesta a dobrý vkus, to vše je samozřejmě výsadou tohoto dua. Herci Vincent Franklin a Jason Watkins se však zasloužili o to, že lze stereotypy zakotvené ve scénáři snadno odpustit. Archie s Gregorym se tak paradoxně stali nejvýraznějšími postavami snímku Confetti.

Jediná slavnější tvář filmu, komik Martin Freeman, jehož pamatujeme z hlavní role ve Stopařově průvodci po Galaxii (2005), bez potíží zapadl do ansámblu převážně televizních herců, když nenápadného Matta profiluje jako zakřiknutého chlapíka, jemuž dobré vychování brání páchat jakýkoli výstřelek. Pochválit je ale nutno i ostatní „bezejmenné“ protagonisty, kteří do jednoho podávají solidní výkon v duchu dobrého jména britské herecké školy.

Confetti patří, obdobně jako Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994) či Láska nebeská (2003), k těm romantickým komediím, které jsou zalidněny pestrým vějířem charakterů. Divákovi tak rozhodně nehrozí únava ze sledování dvou ústředních hrdinů a jejich neustálého míjení a setkávání. A naopak skoky od jednoho mikropříběhu ke druhému neznamenají dezorientaci v ději. I tentokrát se samozřejmě dočkáme vyústění v duchu motta „Vše podstatné je láska nás dvou, na ničem ostatním nezáleží.“ Propracováváme se k němu však přes kaskádu více či méně vtipných/trapných/smutných okamžiků, které jsou skoro jako ze života. O jaké další romantické komedii se dá říct něco podobného? A přestože Confetti patří „pouze“ mezi snímky sympatické, ale už nikoli potenciálně klasické, pozornost milovníků romancí si jistě plně zasluhuje.

Snímek byl součástí slavnostního zakončení 41. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.