Collateral – soundtrack

25. 1. 2008 - 14:24 | Téma | red

Collateral – soundtrack zdroj: tisková zpráva

O novém snímku Michalea Manna Collateral by se dalo říct, že je to takový pokračovatel jeho staršího snímku Nelítostný souboj (Heat)

O novém snímku Michalea Manna Collateral by se dalo říct, že je to takový pokračovatel jeho staršího snímku Nelítostný souboj (Heat). Totéž se týče samotného soundtracku, který je vystaven na podobném schématu. Původní hudba Jamese Newtona Howarda (u Heat to byl Elliot Goldenthal) se střetává s autorskými kousky od různých sólistů a kapel z všemožných kultur a stylů.

Howardovy skladby na tomto soundtracku jsou převážně akční, místy připomenou jeho klasického Uprchlíka (The Fugitive), občas zaslechneme i parodické ozvěny na Miami Vice - kultovní policejní seriál Michaela Manna, s možná ještě kultovnější hudbou od Jana Hammera. Howard tentokrát poněkud netradičně používá elektrickou kytaru a klávesy, většina skladeb je ale vystavena na akčním perkusivním rytmu a vlastně jen jednou lehce zvolní: když se vibrato akustika prosóluje přemýšlivou skladbou Island Limos.

Dvě skladby na soundtracku patří i Antonio Pintovi, spoluautorovi dokonalého soundtracku k City of Gods. V první, nazvané Car Crash servíruje hypnotickou temnotu, v závěrečné Requiem zase ethno s emotivním zpěvem. Do ranku přihrál dvě věci i Tom Rothrock, ovšem jeho akční skladby s vyboostrovanými kytarami znějí celkem prvoplánově. Totéž platí i pro podobně laděnou skladbu Ready Steady Go v bondovském duchu od Paula Oakenfolda, nesoucí již léta stejné rysy svého autora.Ve výběru se dostane i na kvalitní latino (The Seed od Roots či Guero Canelo od Calexico), výtečný oldies klubový jazzík od Klazz Brothers a Cuba Percussion či snové trumpetové poletování od Milese Davise (Spanish Key).

Zůstává otázka, zda-li desku doporučit nebo ne - a tady jsem trošku na vážkách. Na jednu stranu je tu spousta skvělých skladeb, ale i pár slabších, díky kterým celé album nedrží tak dobře pohromadě jako klasický soundtrack k Heat. Nicméně kvůli exkluzivním trackům Antonia Pinty a geniálnímu jazzovému zápichu Klazz Brothers to stojí za uvážení ...

Verdikt: Poměrně inteligentní výběr s několika červavými jablky navíc

Hodnocení: 80%

Seznam skladeb:
01. Briefcase – Tom Rothrock
02. The Seed – The Roots
03. Hands of Time – Groove Armada
04. Guero Canelo – Calexico
05. Rolin´ Crumblin – Tom Rothrock
06. Max Steals Briefcase – James Newton Howard
07. Destino de Abril – The Creen Car Motel
08. Shadow of The Sun – Audioslave
09. Island Limos – James Newton Howard
10. Spanish Key – Miles Davis
11. Air – Klazz Brothers and Cuba Percussion
12. Ready Steady Go – Paul Oakenfold
13. Car Crash – Antonio Pinto
14. Vincent Hops Train – James Newton Howard
15. Finale – James Newton Howard
16. Requiem – Antonio Pinto

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.