Collateral

18. 10. 2004 - 6:48 | Téma | red

Collateral zdroj: tisková zpráva

Nejnovější z áčkových napínavých příběhů osamělých mužů Michaela Manna. Tentokrát proti sobě stojí taxikář (Jamie Foxx) a nájemný vrah (Tom Cruise), které spojuje jedno auto a tajemství noci. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Michael Mann ve svých filmech často zobrazuje osamělé muže při chlapské práci. Boxer, zloděj, náčelník, policista… A nájemný zabiják, to je také zajisté chlapská práce

Michael Mann ve svých filmech často zobrazuje osamělé muže při chlapské práci. Boxer, zloděj, náčelník, policista… A nájemný zabiják, to je také zajisté chlapská práce. Michael Mann v Collateral režíruje další ze svých áčkových podívaných, která si (opět) zaslouží zvýšenou pozornost.

Collateral se odehrává během jedné noci v Los Angeles. Ústředním obrazovým motivem snímku jsou dopravní křižovatky zabírané shora, ve velkých celcích a v dlouhých sekvencích. Silnice se protínají tvrdě a nesmiřitelně. Stejně tak se protnou osudy dvou hrdinů snímku, taxikáře Alexe (Jamie Foxx) a zabijáka Vincenta (Tom Cruise).

Collateral Pro Alexe je taxikařina „přechodná záležitost“. Přechází ji už 12 let. Mezitím sní o tom, že jednou bude vozit hvězdy vlastní limuzínou a když si potřebuje odpočinout od rutinní práce, stačí mu juknout na exotickou pohlednici.
Pro Vincenta je přechodná záležitost Los Angeles. „Pět zastávek. Dostat pár podpisů. Vidět nějaký kámoše a v 6:00 vypadnout z LAX.“ Vincent nechápe, jak se může Max zakopávat v takové otročině, jakou pro něj taxikařina znamená. Max nechápe Vincentovu práci jako takovou.
Collateral Max nejdřív Vincenta odmítne svézt. Pak si jej ale sám zavolá a od té chvíle jsou odsouzeni strávit spolu celou noc. Mezi zastávkami se Vincent snaží porozumět Maxovým problémům, ale místy to vypadá, jako by se spíš chtěl ujistit o vlastní jedinečnosti.

Maxovu a Vincentovu „extrémní jízdu“ od začátku zkomplikují dvě věci: Maxovi v hlavě vrtá Annie (Jada Pinkett Smith), právnička, kterou vezl v podvečer, a také to, že při první vražedné zastávce dopadne mrtvola na auto a pocuchá kapotu, aby poté zmizela v kufru, věčné memento.
Zatímco Vincent Maxe nabádá, aby nebyl bačkora a Annie zavolal, Max doufá, že je po cestě nechytí policajti, kteří by chtěli nabořený taxík kontrolovat.
Drama se jinak drží jednoduchého, ale fungujícího principu „bumerang“: hrdinova činnost se v jeden okamžik obrátí proti němu samému. Mann i scénárista Stuart Beattie jsou v tomto tak svědomití až radost pohledět.

Collateral Tom Cruise dostal po dlouhých pěti letech, které uplynuly od Andersonovy Magnolie zase jednou šanci rozehrát svůj talent do výšek, kterých je schopen dosáhnout málokdo. Ve svém šedém ohozu, s šedými vlasy i strništěm je Vincent skutečným šedým vlkem, samotářem ve své vrcholné etapě, podobně jako magnetizující prošedlý kojot přecházející širokou losangeleskou silnici.
Skvělou práci odvedl i Jamie Foxx. Alex ale není jeho letošní největší rolí. Foxx září především v biografickém dramatu Ray, kde ztvárnil Raye Charlese takovým způsobem, že Oscar visí nad Foxxem proklatě nízko.

Collateral se z velké části odehrává v reálech losangeleské noci. Mizerné světelné podmínky však byly pro filmaře výzvou, nikoli problémem. Na většinu záběru použil Mann citlivou HDTV kameru, a tak je na plátně vidět víc, než viděli herci na place.
Bezešvé řemeslo doplňuje neviditelný střih a inteligentní hudba.

Collateral není žádným krvavým masakrem, ale napínavým i vtipným krimi thrillerem. Mann, jeden z mála skutečných tvůrců v současném Hollywoodu, však zejména v první polovině nechává divákovi prostor k jemnému přemýšlení nad pohnutkami figur, které jsou tak důvěryhodné, že by mohly sedět v řadě před vámi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.