Colin Farrell

13. 1. 2009 - 10:52 | Téma | red

Colin Farrell zdroj: tisková zpráva

Herec s raketovým startem. Colin James Farrell se narodil 30. května 1976 v irském Dublinu. Takřka od začátku bylo jasné, jaká jej čeká kariéra

Colin_Farrell

Colin James Farrell se narodil 30. května 1976 v irském Dublinu. Takřka od začátku bylo jasné, jaká jej čeká kariéra. Otec i strýc byli fotbalisté a Colin měl (a chtěl) jít v jejich stopách. Nakonec ho zlákalo herectví, které začal studovat v Dublinu na Gaiety School of Drama. Ve svých dvaceti letech se poprvé objevil na televizních obrazovkách v seriálu Ballykissangel. Po snímcích Drinking Crude a televizním dramatu Falling for a Dancer získal konečně větší roli v ceněném režijním debutu Tima Rotha Válečná zóna. Film posbíral řadu cen na filmových festivalech a Farrellova kariéra nabrala ten správný směr. Po seriálu Love in the 21st Century a televizním zpracování Dickensova románu David Copperfield, nastal okamžik zlomu. Farrell účinkoval v londýnském divadle ve hře In a Little World of Our Own, všiml si jej Kevin Spacey, který se chystal na natáčení malého irského filmu Rafinovaný zloděj. Farrell jej svým herectvím oslovil natolik, že mu Spacey ve filmu "zařídil" vedlejší roli a dal mu tak první šanci ukázat se světu.

Colin_Farrell

Ve stejném roce obsadil Joel Schumacher talentovaného Ira do hlavní role válečného dramatu Tábor tygrů (2000). Byla to sázka do loterie, ale Schumacher si byl jist, že mladý herecký talent dokáže přesvědčivě ztvárnit muže, jenž se odmítá podřídit nelidským podmínkám výcvikového tábora, odkud jsou vojáci posíláni rovnou do pekla vietnamské války. Farrell to skutečně dokázal. Celý film stojí na jeho skvělém výkonu. Je frajerem bez úcty k autoritám a člověkem, který se snaží pomoci všem okolo sebe. Je až neuvěřitelné, jak profesně vyspělý může být herec v pouhých čtyřiadvaceti letech. Zaslouženě získal za svůj výkon cenu londýnských i bostonských kritiků. I když Tábor tygrů byl celkem neprávem diváky ignorován, přesto se jméno Colin Farrell začalo skloňovat ve všech pádech.

Colin_Farrell
Rovnýma nohama přímo do centra Hollywoodu skočil Farrell hlavní rolí legendárního pistolníka Jesseho Jamese v moderním westernu s názvem Američtí psanci. Film není nikterak výjimečnou záležitostí, Farrell je však ve své roli okouzlující. V té době se bouřlivák Farrell stihl oženit s herečkou Amelií Warnerovou, ale manželství nevydrželo ani pět měsíců. A přišel šťastný rok 2002, během něhož se stal pracovitý Farrell hvězdou. Nejdříve v Čechách natočil válečné drama Hartova válka, kde si zahrál po boku Bruce Willise. Nakonec si film „ukradl“ pro sebe a stal se jeho hlavní hvězdou. Krátce poté se objevil ve vedlejší roli ministerského agenta ve snímku Stevena Spielberga Minority Report s Tomem Cruisem v hlavní úloze, kde opět strhl pozornost na svou stranu.

Colin_Farrell

Farrell se najednou těšil obrovské popularitě, jeho tvář zdobila titulní stánky světových magazínů, on sám byl hostem v jednom televizním pořadu za druhým a filmový svět poznal, že tenhle pohledný mladík není jen další hvězdičkou, která během pár let zhasne. Farrell je totiž svůj, osobitost a charisma z něj dělají zajímavou osobu. Nevadí, že si nebere servítky a mluví tak, jak je zvyklý, což znamená velmi sprostě. Po Minority Report natáčí Colin Farrell opět s Joelem Schumacherem, jemuž vděčí za strmý start své kariéry, originální thriller Telefonní budka. Kvůli řádění ostřelovače ve Washingtonu byla premiéra odsunuta a do kin se dříve dostal comicsový snímek Daredevil, kde má Farrell malou roli záporáka -magora Bullseye, kterého pojal opravdu osobitě. Bez větší námahy převálcoval (pokolikáté už) i hlavní hvězdu filmu - Bena Afflecka. Následně se objevil po boku Ala Pacina v thrilleru Test, kde ukázal, že herečtí partneři zvučných jmen jej nemohou vykolejit. Svým výkonem dokázal, že se jim může vyrovnat.

Telefonní budka byla uvedena až v roce 2002 a vzbudila všeobecné nadšení. Schumacher natočil výtečný originální thriller a Farrell podává prozatím svůj nejlepší výkon (hodný oscarové nominace) v roli floutka, který přehodnotí svůj život díky ostřelovači, jímž je držen v newyorské telefonní budce pod hrozbou smrti. Farrell po celý film nesleze z plátna a dokonale ztvárňuje sebevědomého muže, z něhož se postupně stává uzlíček nervů. Viděli jsme ho též v dalším thrilleru s názvem S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení, v němž hrál společně se Samuelem L. Jacksonem, anebo v krimidramatu Miami Vice, natočeném podle populárního seriálu. V obou snímcích naopak ztělesňuje policistu, jenž všechny úkoly plní s grácií hodnou pravého akčního hrdiny. Nezanevřel ani na svou rodnou zem a v Irsku natočil drama Intermission.

Jeho další očekávanou rolí byl legendární makedonský král Alexander Veliký ve stejnojmenném historickém snímku Olivera Stonea. Jisté je, že i tato úloha byla pro charismatického herce velkou výzvou. Vždyť se srovnání Farrella s touto slavnou historickou postavou přímo nabízí. Další proslulý hrdina v dalším historickém dramatu - to byla role dobrodruha a mořeplavce Johna Smithe, zamilovaného do indiánské princezny Pocahontas, ve snímku Nový svět. Více než cokoli jiného však Farrella na projektu lákala spolupráce s věhlasným Terrencem Malickem. Dalším milostným dramatem v Colinově filmografii je Zeptej se prachu, nabízející úlohu po boku Salmy Hayekové. Zajisté s gustem si v gangsterce V Bruggách zahrál mladého lehkovážného zabijáka Raye, který slídí po alkoholu, drogách a holkách. A krása středověkého města ho nechává chladným. Tento výkon mu přinesl Zlatý glóbus.

Colin Farrell dobyl svět, i když "jen" na poli zábavy a obešel se přitom bez přehnané ctižádosti. Nijak neprožívá svou slávu ani fakt, že během kratičké doby dosáhl postu, kdy dostává za filmy milionové honoráře. Prostě jen dělá práci, která ho baví, užívá si mládí, pije své oblíbené pivo a v rozhovorech říká, co si myslí. Doufejme, že mu tento nehvězdný přístup vydrží a Hollywood nezničí jeho bezprostřednost, osobitost a nepromarní herecký talent, kterého má na rozdávaní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.