Člověk bez osudu

3. 7. 2009 - 8:31 | Téma | red

Člověk bez osudu zdroj: tisková zpráva

Útlý tmavovlasý chlapec s žlutou hvězdou na kabátě je na začátku sám. Válečným městem míří k domovu, věcně komentuje dění

Útlý tmavovlasý chlapec s žlutou hvězdou na kabátě je na začátku sám. Válečným městem míří k domovu, věcně komentuje dění. Vyprávění začíná všední událostí: omluvil se ve škole, protože otce povolali do „pracovního tábora“ a rodina chce být poslední společný den pohromadě. Za chvíli lidí kolem něj přibývá. Připojí se k rodičům a příbuzným, kde se všichni ptají, co bude dál; někteří jsou zoufalí, jiní rozvíjejí nereálné optimistické vize. V dalším obraze je čtrnáctiletý budapešťský kluk Gyuri už mezi početnou skupinou vrstevníků, které z nařízení maďarských nacistů – příslušníků šípových křížů – vyvlekli policisté z autobusů a soustřeďují na jednom místě. Pak opět město: dav pochytaných Židů v ulicích houstne a míří do sběrného tábora, později v dobytčáku do Osvětimi. Stovky, tisíce lidí v těsných vagonech. Nekonečné špalíry, scény na rampě, appelplatz, kruté pracovní podmínky v Buchenwadu. Konečně je po válce, záchrana v poslední chvíli, kdy ještě aspoň někteří dokážou být živi. A v závěru je Gyuri, poznamenaný utrpením z koncentráku, zase sám. Opět jde ulicemi Budapešti a nenápadně se vrací i jeho monolog, který v hustě zalidněných scénách téměř ustal. Uvnitř je však už docela jiný než předtím.

V tomto podivuhodném existenciálním sevření – na počátku bezstarostný čtrnáctiletý školák, v závěru jen o málo starší, ale s tíhou zážitků – se odvíjí film Člověk bez osudu. Podle novely maďarského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Imre Kertésze jej v roce 2005 natočil jako svůj režijní debut světoznámý maďarský kameraman Lajos Koltai. Stálý spolupracovník Istvána Szabó i dalších renomovaných tvůrců (snímal např. filmy Mefisto, Plukovník Redl, Schůzka s Venuší, Hanussen, Milá Emo, drahá Bětko, Božská Julie aj.). Člověk bez osudu oběhl světové festivaly i kina, získal řadu prestižních cen, byl mj. nominován i na Oscara. Je to mimořádné dílo nejen finančními náklady (stál v maďarské kinematografii nevídaných 12 mil. dolarů) či značným rozsahem (140 min.), ale především kvalitou. Nejde totiž o pouhé svědectví o hrůzách nacistických koncentračních táborů či nelidskosti holocaustu – alespoň ne v obvyklé podobě. Stejně jako Kertészův text, i film přináší poselství a palčivé otázky; vyznačuje se filosofickou hloubkou a otevřeným závěrem, inspirativní „neukončeností“ tématu.

Protagonista příběhu – můžeme-li dějový sled snímku vůbec nazvat příběhem – ujde cestu od pubertálně věcné, rozumářské odtažitosti od světa dospělých a okolních dějů k citlivému vnímání palčivé tíhy života. K pochopení, že dál už provždy půjde s břemenem a že co zažil, možná není plně sdělitelné. „…dokonce i tam, vedle těch komínů, bylo v přestávkách mezi trýzněmi cosi, co se podobalo štěstí. Všichni se mě ptají jen na utrpení, na „hrůzy“: zatímco pro mě je snad právě tato zkušenost tou nejpodstatnější. Ano, o tom bych jim měl vyprávět příště, až se mě budou ptát. O štěstí v koncentračních táborech. Pokud se ovšem zeptají. A pokud na to já sám nezapomenu.“ Posledními větami Kertészovy novely končí i film.

Mladý hrdina se musí se vyrovnat s otázkou, jak s tím vším, co poznal i protrpěl, žít dál; jak se srovnat s vlastní pamětí a s lidskou, společenskou i národnostní nezařazeností. S osudem, o jehož „přirozenost“ byl oloupen. Vynoří se také otázka, zda se Žid vůbec může (a má) stále považovat za Maďara. A další – šlo jednat jinak, než se poddat vnucenému osudu-neosudu? Film současně zkoumá – a činí tak nevtíravě, ale o to naléhavěji, jak se k údělu židovské komunity postavili ti ostatní. Kolik jich pomohlo trpícím, a jak – a zda vůbec – posuzovat ty, kdo přiložili do pekelného ohně své polínko nebo se na vraždách „pouze“ přiživili. Poselství filmu není prvoplánové, obsahuje celou mozaiku souvislostí, které s sebou bezpráví holocaustu přineslo. Nicméně je průzračně čitelné; kdo chce, porozumí.

Kvalita snímku je především v jeho myšlenkové i umělecké mnohovrstevnosti. Tvůrci se vyjadřují výsostnou filmovou řečí. Ostrý střih a zrychlené tempo používají zřídka, jednotlivé sekvence spojují či odděluje především pozvolné prolínání a zatmívačky.Většina z nich přináší působivý minipříběh, metaforu, symbol: Mladá žena natěsnaná v dobytčáku si ještě rychle přetře ústa rtěnkou, než vystoupí na osvětimskou rampu. Pochmurný appelplatz plný pruhovaných postav, které po hodinách vražedného stání nejdřív skoro neznatelně, pak zřetelně vrávorají v úděsně pomalém, přitom důstojném temporytmu trauermarše. Maďarský četník u vlaku nejprve apeluje na deportované, že jsou přece taky Maďaři jako on, ať mu odevzdají poslední cennosti, aby přišly do „maďarských rukou“ – tam, kam jedou, už stejně nebudou nic potřebovat; když však vězňové žádají vodu, četník si uleví: smradlaví Židi! Člověk na nádraží se Gyuriho po návratu z lágru vyptává, zda viděl na vlastní oči plynové komory. „Ne? To jsem chtěl vědět“, říká pak s ulehčením, neboť komorám nevěří.

Skvělá kamera Guly Padose (např. silný dojem z výškového pohledu na appelplatz), invenční a citlivá a práce s barvou. Jednotlivé záběry téměř nepozorovaně přecházejí z barevné do černobílé či do lehce hnědého odstínu. Ve výčtu kladů nelze pominout pozoruhodný výkon mladičkého Marcela Nagye v hlavní roli ani vynikající režijní práci s komparsem.

Film Člověk bez osudu je filmovou událostí, která – když už přichází do Česka s takovým zpožděním – by neměla zůstat omezena jen na artová kina.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.