Clean

29. 1. 2008 - 13:17 | Téma | red

Clean zdroj: tisková zpráva

FFF 2004 Režie: Olivier Assayas Hrají: Maggie Cheung, Béatrice Dalle, Laura Smet, Jeanne Balibar, Ian Brown, Tricky, Nick Nolte, Don Mc Kellar, Martha Henry, Rémi Martin, Laetitia Spigarelli Melodrama Francie, 2003, 100 min Premiéra ve Francii: 1

Režie: Olivier Assayas
Hrají: Maggie Cheung, Béatrice Dalle, Laura Smet, Jeanne Balibar, Ian Brown, Tricky, Nick Nolte, Don Mc Kellar, Martha Henry, Rémi Martin, Laetitia Spigarelli
Melodrama
Francie, 2003, 100 min
Premiéra ve Francii: 1. 9. 2004
Prodej do zahraničí: The Works www.theworkslimited.com

MFF Cannes 2004: Cena za nejlepší ženský herecký výkon pro Maggie Cheung

Synopse:
Když nemáme na výběr, klidně změníme sami sebe. Emily je posedlá jedinou myšlenkou, dostat zpět k sobě svého syna, kterého vychovávají rodiče otce dítěte daleko od ní. Dosáhnout svého cíle, může jedině tak, že od základu změní svůj život… a bude opět „čistá“.

«Clean je vynikající portrét ženy a láskyplná óda velké herečce Maggie Cheung. Dosud nejdojemnější film, jaký ze sebe Olivier Assayas vydal.(...) Osud lidské duše, který vám nesmí uniknout.» – Olivier Pélisson, Monsieur cinema.com

Olivier Assayas Olivier Assayas
Režisér, scenárista, filmový kritik
Narozen 25. ledna 1955 v Paříži

V letech 1980 až 1985 působil jako režisér krátkých filmů, scenárista a kritik odborného filmového časopisu Cahiers du cinéma. Je také autorem několika filmových děl, úzce spolupracoval s režisérem Andrém Téchiné na několika scénářích: Rendez-vous (1984), Místo zločinu (1985). Debutoval v roce 1986 filmem Désordre, za který získal na MFF v Benátkách Cenu kritiky. Postavami jeho filmů L’Enfant de l’hiver, Paris s’éveille (1991, Cena Jeana Viga), Une nouvelle vie, L’Eau froide (uvedený na MFF v Cannes v roce 1994) jsou mladí lidé, hnáni za poznáním své identity, kteří jsou často zajatci společnosti. V roce 1996 natočil film Irma Vep, který je vystavěn na hlavní ženské roli v podání Maggie Cheung. V roce 1997 natočil dokumentární film HHH - Portrait de Hou Hsiao-hsien, věnovaný velkému filmaři z Tajwanu. V roce 1999 se ujal adaptace románu Les Destinées sentimentales s Emmanuelle Béart, Charlesem Berlingem a Isabelle Huppert v hlavních rolích. Do melodramatu Clean, dojemného portrétu ženy, která byla závislá na drogách a přesto touží vychovat svého syna, obsadil opět Maggie Cheung, která za svůj výkon získala nejvyšší ocenění na festivalu v Cannes 2004.

Filmografie (režie):
1986 Désordre
1991 Paris s’éveille
1994 L’eau froide
1996 Irma Vep
1999 Konec srpna a začátek září (Fin août, début septembre)
2000 Les destinées sentimentales
2001 Demonlover
2003 Clean

Maggie Cheung Maggie Cheung
Herečka
Narozena 20. září 1964 v Hong-Kongu

Maggie Cheung se v osmi letech přestěhovala s rodinou do Anglie. V sedmnácti letech hrála v reklamních spotech a pracovala jako modelka. V roce 1983 se stala první vicemiss Hong-Kongu. O rok později debutovala jako herečka v úspěšné komedii Prince charming. Později byla obsazena po boku Jackieho Chana do filmu s prvky kung-fu Police story. V roce 1988 ztvárnila hlavní ženskou roli v prvním snímku Wong Kar-Waie As Tears go by. V té době natáčí až deset filmů ročně, mezi které počítejme také akční filmy. Počátkem devadesátých let natočila se Stanleym Kwanem filmy Full moon in New York, za který obdržela cenu Golden Film Festival Award, která je udělována herečkám ve filmech v čínském znění. Za film Center Stage získala v roce 1992 mezinárodní uznání, především Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně 1992. Postupně zvolnila své pracovní tempo a začíná se objevovat v zahraničních snímcích jako například ve filmu Irma Vep Oliviera Assayase, nebo v americkém filmu Chinese box. V roce 2000 natočila s režisérem Wong Kar-Waiem film Stvořeni pro lásku, který se ve Francii těší obrovskému úspěchu. S Olivierem Assayasem se opět pracovně setkává při natáčení filmu Clean a za ztvárnění hlavní role získala Cenu za nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Cannes 2004.

Filmografie:
1984 Prince Charming
1985 Police Story
1988 As Tears Go By
1990 Full Moon in New York
1992 Double Dragon
1993 The Heroic Trio
1995 Irma Vep
1997 Chinese Box
2000 Stvořeni pro lásku (In the Mood for Love)
2002 Hero
2003 Clean

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Indiana Jones 5 přidává Phoebe Waller-Bridge

Indiana Jones 5 přidává Phoebe Waller-Bridge

12. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Po celé řadě odkladů a komplikací se nový Indiana Jones začne natáčet v červenci, tentokrát už snad doopravdy.
Amy Adams trpí v novém thrilleru Žena v okně na agorafobii

Amy Adams trpí v novém thrilleru Žena v okně na agorafobii

9. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Nový thriller Netflixu Žena v okně s Amy Adams v hlavní roli se blíží a novým trailerem připomíná brzké vydání.
Kdo mi jde po krku postaví Angelinu Jolie proti zabijákům a lesnímu požáru

Kdo mi jde po krku postaví Angelinu Jolie proti zabijákům a lesnímu požáru

8. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Warner Bros představují první trailer na nadcházející thriller Kdo mi jde po krku s Angelinou Jolie v hlavní roli.
Potvrzeno: Sylvester Stallone už v Creed III nebude

Potvrzeno: Sylvester Stallone už v Creed III nebude

7. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Boxerské drama Creed bylo výborné a Stallonovi přihrálo nominaci na Oscara. Jenže teď se svou nejslavnější rolí asi definitivně končí.