Číňan

9. 2. 2006 - 13:29 | Téma | red

Číňan zdroj: tisková zpráva

Dánsko-čínský film Číňan zachycuje osud osamělého muže středního věku., je ale též obrazem střetu odlišných kultur

Dánsko-čínský film Číňan zachycuje osud osamělého muže středního věku., je ale též obrazem střetu odlišných kultur. Nejedná se o střet politický, ve filmu místo zbraní promlouvají lidské emoce. Ty však někdy mohou být stejně zraňující.

Režisér Henrik Ruben Genz (nar. 1959) se věnoval dlouhou dobu tvorbě televizních seriálů. Jeho první celovečerní film Někdo jako Hodder (En som Hodder, 2003) byl oceněn na festivalech věnovaných dětskému filmu (ve Zlíně, Chicagu a Londýně). Scénář k jeho druhému celovečernímu snímku Číňan napsal K. F. Aakeson, autor scénáře manželského dramatu Nechte maličkých… (Lad de sma born), uvedeného s úspěchem v karlovarské soutěži v roce 2004.

Číňan vypráví o mlčenlivém instalatérovi Keldovi (Bjarne Henriksen) a jeho hledání klidu v proměnlivém světě, který není vždy podle našich představ. Mohutného, do vlastních úvah uzavřeného muže jako by vyčerpávala neměnná každodennost. Ani se nesnaží vzdorovat, když manželka opustí společnou domácnost. Také ztrátu zákazníků přijímá s klidem, či spíše s pocitem neschopnosti cokoli změnit. Keldovo osamění zjevně začalo dávno před odchodem manželky, ten byl jen podnětem k tomu, aby rozprodal zařízení svého bytu a zavřel dílnu. Jeho společenský život se nadále omezuje na každodenní večeři v čínském bistru. Majitel restaurace Feng jednoho dne poprosí Kelda o nezvyklý obchod: chce ho za úplatu oženit se svou mladší sestrou (Vivian Wu), aby nemusela odejít zpět do Číny. Keldo souhlasí, sňatek proběhne, a svazek, který měl být pouze formální, se začíná nenápadně rozvíjet. Vztah hlavních postav je vystavěn nejen na odlišnosti kulturních zvyklostí a rodných jazyků, ale především na gestech a emocích, které plynou z nejistých a ustaraných, či naopak na chvíli štěstím prosvětlených tvářích.

Režisér zkoumá i problém uchování tradičních vztahů v novém prostředí. Čínské bistro žije svým vlastním životem, stejně jako Fengova rodina. Očistný vztah ústřední dvojice je oživen několika vedlejšími postavami, jež přinášejí trochu napětí, nejistoty a vtipu.

Kulturní odlišnost je formálně zdůrazněna i v úvodních titulcích a v názvech kapitol užitím čínských znaků zároveň s latinkou. Významné je i sloučení evropských a čínských prvků v hudebním doprovodu. V obraze režisér vsadil na studené barevné odstíny; interiéry a exteriéry naplňují hlavně modré či šedé barevné tóny.

Genzův křehký příběh o složitém soužití lidí z různých částí světa je konkrétním, ze zdánlivě nedůležitých detailů vybudovaným obrazem dnešní globalizované civilizace. Keldo i Číňanka mají motivy pro uskutečnění fingované svatby různé, pro oba je však výsledek stejný. Jazyková a kulturní bariéra totiž přetrvává i po sňatku. Keldova osamělost a nejistota Číňanky jsou okolnosti, jež provázejí na počátku téměř každý vztah, jsou zde tím více pochopitelné. Postupně je nahradí vzájemné poznávání a rostoucí důvěra – dokud nedojde ke krutému, od počátku naznačenému narušení tohoto překvapivého souznění.

Pohledem na soužití zdánlivě tak různorodé dvojice film Číňan poukazuje na možnost lidského pochopení a přijetí druhého i přes jeho vnitřní, kulturně dané odlišnosti. – Na karlovarském festivalu v roce 2005 tento film získal Cenu ekumenické poroty a cenu FIPRESCI.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.