Cillian Murphy

29. 7. 2008 - 14:43 | Téma | red

Cillian Murphy zdroj: tisková zpráva

Mladý irský herec se již krátce po svém debutu přiřadil k největším filmovým hvězdám z Britských ostrovů

Cillian Murphy Mladý irský herec se již krátce po svém debutu přiřadil k největším filmovým hvězdám z Britských ostrovů. Zásluhu na tom má především postapokalyptický horor Dannyho Boylea 28 dní poté (2002). Celosvětový úspěch snímku katapultoval Murphyho do povědomí hollywoodských producentů, díky čemuž se mohl objevit jako proradný doktor Crane v comicsové podívané Batman začíná (2005).

Rodák z městečka Douglas v irském hrabství Cork Cillian Murphy (nar. 25. května 1976) se coby syn školního inspektora a učitelky dostával k herecké kariéře jen pozvolna. Dobrý synek, který po střední škole zamířil za právnickým titulem na Presentation Brothers College Cork – tak se odvíjela Cillianova životní dráha. Pohledný mladík se však ve čtvrtém ročníku jakoby z ničeho nic nechal svést z cesty vzorného studenta a člena univerzitního ragbyového družstva. Zavítal totiž na představení místního Concordia Theater a zanedlouho už se zúčastňoval lekcí herectví vedených šéfem Concordie Patem Tiernanem. Brzy bylo zřejmé, že Cillian Murphy se pro divadlo narodil a Tiernan mu dokonce svěřil hlavní mužskou úlohu v dramatu Disco Pigs. Návraty z jeviště ke studiu práv se tak ukazují jako stále obtížnější a po několika neúspěšných pokusech školu dokončit nakonec Murphy dává přednost herectví. Na konto si tak mohl vzápětí připsat například účinkování v klasických kusech jakými jsou Čechovův Racek či Shakespearova komedie Mnoho povyku pro nic.

Cillian Murphy Na stříbrném plátně debutoval Cillian Murphy v roce 1998 menší roličkou v irském krimidramatu s Brendanem Gleesonem The Tale of Sweety Barrett. Po několika dalších úložkách výrazněji zaujal v jedné z hlavních rolí v tragikomedii Sunburn (1999) o mladých Irech přivydělávajících si ve Spojených státech. V roce 2000 pak přišel ústřední part v hořké komedii Klub sebevrahů, kde se Murphy představil jako lehkovážný Jonathan, který se v psychiatrické léčebně pokouší vyhnout vězení. Ve své domovině začal tehdy Murphy získávat věhlas nového hereckého talentu. Do podobenství Jak se Harry stal stromem (2001) si ho navíc vyhlédl proslulý srbský režisér Goran Paskaljević. Po něm už přišla filmová podoba dramatu Disco Pigs (2001), v němž si Cillian připomněl svou první divadelní úlohu agresivního sedmnáctiletého Darina, který se jen těžko vyrovnává s uvadáním „dětského přátelství mezi ním a stejně starou Sinead. Snímek i Murphyho výkon se setkaly s kladným ohlasem publika i kritiky a dopomohly mu k prvním hereckým příležitostem v sousední Anglii.

Cillian Murphy V průměrné historické minisérii z produkce BBC The Way We Live Now (2001) o londýnském finančníkovi Augustu Melmottovi (David Suchet) se ještě musel smířit s vedlejší úlohou železničního inženýra Paul Montaguea. To režisér postapokalyptického hororu 28 dní poté (2002) Danny Boyle si Murphyho vyhlédl do hlavní role kurýra Jima, který procitá z kómatu do nového světa, v němž většinu lidstva vyhubil záhadný virus společně s hordami vraždících zombie. Když pak snímek zaznamenal vpravdě fenomenální úspěch v pokladnách světovým kin, modrooký krasavec, o němž ještě v předchozím roce slyšel jenom málokdo, se takřka ze dne na den prosadil mezi hvězdy filmového nebe. Murphymu se náhle dařilo vše, nač sáhl: společně s jinou mladou hvězdou ze Smaragdového ostrova Colinem Farrellem se představil jako zlodějíček John v drsném sociálním dramatu Intermission (2003), které se jako jeden z mála irských snímků prosadilo do mezinárodní distribuce.

Cillian Murphy ve filmu Batman začíná Třetí pracovní období své kariéry, nesoucí název „Hollywood“, zahájil Cillian Murphy životopisným dramatem o malíři Vermeerovi Dívka s perlou (2003). Výborně obsazený snímek s Colinem Firthem a Scarlett Johanssonovou irské hvězdičce nabídl úlohu mladého ctitele malířovy modelky. Vedlejšími úlohami v amerických snímcích Murphy pokračoval v melodramatu Anthonyho Minghelly Návrat do Cold Mountain (2003). Jen kousíček pak chyběl, aby se Murphy prosadil mezi superstars už comicsovým dobrodružstvím Batman začíná (2005). Právě on totiž patřil mezi nejvážnější soky Christiana Balea, který úlohu okostýmovaného superhrdiny nakonec získal. Režisér Chris Nolan se však nevzdal ani Murphyho služeb a obsadil ho do úlohy Batmanova protivníka Jonathana Cranea alias Scarecrowa. Distinguované pojetí mladého vědátora ostře kontrastuje s Craneovou ďábelskou duší a ze Scarecrowa se tím stává nejděsivější z hrdinových nepřátel. Úlohu si na menší ploše Murphy zopakoval také v pokračování nazvaném Temný rytíř (2008). Talent pro role bezectných padouchů ostatně Murphy prokázal i v thrilleru Noční let (2005). Linii velkofilmů rozšířil zásluhou hrdinské úlohy ve sci-fi Dannyho Boylea Sunshine (2007).

Že se zatím nemíní nechat zaškatulkovat do rolí hollywoodských fešáků, prokázal Murphy spoluprací se svým rodákem, režisérem Neilem Jordanem. V jeho nejnovějším snímku, hořké komedii Snídaně na Plutu (2005), se totiž zhostil úlohy transvestity Patricka/Koťátka a svůj part zvládl více než na jedničku, když prokázal dramatický i komediální talent. Své domovině zůstal věrný také jako hrdina historického dramatu Kena Loache Zvedá se vítr (2006), jež se zabývá tématem boje o irskou nezávislost.

Cillian Murphy zatím působí dojmem nevybroušeného hereckého diamantu. Půjde ve šlépějích Pierce Brosnana a stane se hollywoodskou celebritou, anebo naváže na Liama Neesona? Na odpověď si budeme muset ještě několik let počkat, již dnes je však jasné, že v herecké branži se Murphy neztratí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.