Ciarán Hinds

3. 5. 2008 - 11:42 | Téma | red

Ciarán Hinds zdroj: tisková zpráva

Velký herec malých rolí. Rodák ze Severního Irska, který se nejprve prosadil do pozice předního divadelního herce na Britských ostrovech

Ciarán Hinds Rodák ze Severního Irska, který se nejprve prosadil do pozice předního divadelního herce na Britských ostrovech. Na filmovém plátně se Hinds výrazněji objevuje až od poloviny devadesátých letech, především ve vedlejších rolích v kostýmních dramatech. V posledních letech se začíná objevovat také v hollywoodských opusech.

Ciarán Hinds se narodil 9. února 1953 v severoirském Belfastu jako nejmladší z pěti dětí. Herecké geny podědil po matce Moye, která se ochotnicky věnovala divadlu. Studoval sice nejprve právo na Queen's University, školu však v polovině sedmdesátých let opustil a začal navštěvovat obor herectví na prestižní Royal Academy of Dramatic Art. Během několika divadelních štací v sedmdesátých a osmdesátých letech (například v Glasgow Citizens Company, Royal National Theatre či ve slavné Royal Shakespeare Company) se objevil ve hrách jako Růžový kavalír, Jezinky a bezinky, Faust, Racek nebo v titulní roli v Richardu III.. S představením Petera Brooka Mahabharata, adaptujícím stejnojmenný indický epos, pak Hinds doslova procestoval celý svět. První filmovou roli mu nabídl již v roce 1981 režisér John Boorman ve své variaci na artušovskou legendu Excalibur, další příležitost ale získal až o osm let později ve stylizovaném dramatu Petera Greenawaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. V zápětí účinkoval Hinds také v televizní minisérii Mahabharata (1989), kterou režisér Brook navázal na své veleúspěšné divadelní představení.

Ciarán Hinds ve filmu The Mayor of Casterbridge První hlavní úlohu získal Hinds v televizním dramatu The Investigation: Inside a Terrorist Bombing (1990), velkou filmovou roli ale získal až v irském historickém dramatu December Bride (1990). Ta sice na dlouhou dobu zůstala filmovou úlohou poslední, v televizi měl však Hinds dveře otevřené: objevil se společně s Colinem Firthem či Natashou Richardsonovou v thrilleru Rukojmí (1993), v televizní detektivce Hlavní podezřelý 3 (1993) či v nadpřirozeném thrilleru s Helenou Bonham Carterovou A Dark Adapted Eye (1994). Od poloviny 90. let se pak Ciarán Hinds začíná výrazně prosazovat také na stříbrném plátně, především díky historickým dramatům. K nim patřila například romance Šance pro lásku (1995) s Chrisem O'Donnellem, Minnie Driverovou z prostředí dívčí internátní školy padesátých let a velepopulární adaptace románu Jane Austenové Persuasion (1995), v níž Hinds účinkoval v hlavní mužské úloze. Krátce poté se Hinds objevil také v nepříliš úspěšném dramatu Mary Reillyová (1996) s Julií Robertsovou a Johnem Malkovichem. Jednalo se o verzi příběhu doktora Jekylla a pana Hydea vyprávěnou z pohledu Jekyllovy služebné.

Ciarán Hinds ve filmu Fantom opery Dalším typem filmů, v nichž Ciarán Hinds často nalézá uplatnění, jsou dramata vyprávějící příběhy lidí zapletených do politického konfliktu mezi Velkou Británií a Irskem. Právě takovýmto snímkem bylo jak poněkud schematické drama Ve jménu IRA (1996) o protestní hladovce irských politických vězňů. tak i sociální drama z Belfastu sedmdesátých let Titanic Town (1998). I v druhé polovině devadesátých let si ale vybírali Hindse do svých projektů hlavně producenti kostýmních dramat. Důkazem toho je televizní zpracování Jane Eyrové (1997), v němž se v titulní roli představila Samantha Mortonová a Hindsovi byla svěřena hlavní mužská úloha hrdinčina zaměstnavatele a velké lásky Edwarda Rochestera. Také romantické drama Oscar a Lucinda (1997) s Ralphem Fiennesem a Cate Blanchettovou se odehrávalo v devatenáctém století. Vedle toho se Hinds také objevil v seriálové adaptaci románu Waltera Scotta Ivanhoe (1997). Velké úspěchy však slavil hlavně na divadle: v roce 1998 se objevil v londýnském West Endu ve hře Patricka Marbera Closer, jejíž filmová verze byla pod názvem Na dotek k vidění také v našich kinech, od roku 1999 pak účinkuje také v muzikálových představeních na Broadwayi.

Ciarán Hinds ve filmu Veronica Guerin Krátce po úspěšném návratu na prkna znamenající svět se Hinds začal prosazovat také v amerických filmových produkcích. Získal jednu z hlavních úloh po boku Seana Penna či Elizabeth Hurleyové v nezávislém thrilleru Váha vody (2000), objevil se také v dramatu Sama Mendese Road to Perdition (2002) s Tomem Hanksem či v thrilleru Nejhorší obavy (2002); v obou případech mu však Hollywood nabídl pouze menší roličky. Mnohem významnější prostor dal Hindsovi až režisér Joel Schumacher ve snímku Veronica Guerin (2003), vyprávějícím o tragickém osudu irské novinářky (Cate Blanchettová), která za snahu rozplést síť dublinských drogových mafií zaplatila životem. Jako hlavní padouch poté Hinds stanul v dobrodružném snímku Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života (2003) proti hrdince v podání Angeliny Jolie. Dalším hollywoodským opusem, v němž získal drobnou sice, ale přesto příležitost, je filmová verze muzikálu Fantom opery (2004). Vedle toho se Hinds objevil také v populární britské komedii Holky z kalendáře (2003), dramatu s Michaelem Cainem Promlčení (2003), jako agent Mossadu Carla v Spielbergově dramatu Mnichov (2005) a agent FBI Fujima v thrilleru Miami Vice (2006). Především ale v hlavních úlohách dvou prestižních televizních projektů, titulní roli v adaptaci románu Toma Hardyho The Mayor of Casterbridge (2003) a jako Julius Caesar v minisérii Řím (2005). Dalšího antického vládce, krutého Heroda, ztělesnil v biblickém Příběhu zrození (2006).

Ciarán Hinds asi navždy zůstane hercem vedlejších úloh, které si zasluhují charismatického představitele. Nejnověji se v podobném duchu objevuje v Boormanově dramatu Na hřběte keltského tygra (2006), Andersonova opusu Až na krev (2007) či v gangsterce V Bruggách (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.