Chris Tucker

4. 9. 2007 - 11:53 | Téma | red

Chris Tucker zdroj: tisková zpráva

Pořádně ukecaný černošský komik bývá často zaměňován s kolegou Chrisem Rockem. Není se co divit, oba svým rychlopalným humorem, jež se nevyhýbá parodiím, pitvoření ani vulgaritám, navazují na Eddieho Murphyho

Chris Tucker Pořádně ukecaný černošský komik bývá často zaměňován s kolegou Chrisem Rockem. Není se co divit, oba svým rychlopalným humorem, jež se nevyhýbá parodiím, pitvoření ani vulgaritám, navazují na Eddieho Murphyho. A oba se prosadili zhruba ve stejnou dobu. Rocka známe díky Smrtonosné zbrani 4 (1998), Tucker za svou slávu vděčí komediální trilogii Křižovatka smrti (1998-2007).

Christopher Tucker se narodil 31. srpna 1972 v Atlantě, stát Georgia. Vyrůstal ve ctihodné afroamerické rodině: matka Mary je činná v církevní charitě, otec Norris vede úklidovou firmu. K dobročinnosti má blízko k Chris, své jméno spojil s řadou projektů, které bojují za odstranění chudoby. S ohledem na jeho původ je pochopitelné, že se soustředí na subsaharskou Afriku. O svých předcích má dnes Tucker skvělý přehled. V roce 2005 se zúčastnil televizního projektu African American Lives, který pátral po původu devíti černošských osobností. Dnes už ví, že jeho kořeny sahají do Angoly a Kamerunu. Komediálnímu řemeslu se tenhle upovídaný chlapík začal věnovat ihned po střední škole. Do té doby obveseloval pouze své sourozence a kamarády. Sen o slávě odjíždí hledat do Los Angeles. Začíná v nočních klubech, kde sbírá své první fanoušky. Od té doby se v jeho životě zase tolik nezměnilo. Stand-up vystoupením se věnuje dodnes, místo klubů však plní sportovní haly. V jednom z rozhovorů označil takováto show za svůj život, kterého se nemíní vzdát, byť by mu filmaři nabízeli jednu roli za druhou. Svým slovům zůstal věrný, ve filmu i v televizi se objevuje spíš jen výjimečně. (Některé z jeho nejlepších skečů jsou k vidění v show Def Comedy Jam, 1992-97).

Chris Tucker Před kamerami poprvé stanul v sitcomu Roseanne (1991), kde získal cameo úložku sebe sama. To měl však ke světové slávě ještě hodně daleko. Totéž platí i o malinké roli v komediálním seriálu ze středoškolského prostředí Hangin' with Mr. Cooper (1992). Vše mění až první zkušenosti u filmu. Rok 1994 pro něj znamená debutovou roli Johnnyho Booze v černošské komedii House Party 3. Jestliže byl díky tomuto filmu přímým účastníkem konce jedné proslulé série, o rok později byl naopak u zrodu série jiné. Řeč je o komedii Friday. Nahlédneme v ní do chudinské čtvrti, jakých má každé americké velkoměsto hned několik. Jeden bláznivý den v životech flákače Craiga (Ice Cube) a jeho věčně zkouřeného kamaráda Smokeyho (Tucker) za vidění stojí – už proto, abychom zjistili, jak se liší originál od celé řady napodobenin. Patřily k nim i dvě pokračování a animovaný seriál; na nich už se ale Tucker nepodílel.

Je to možná k nevíře, ale ve filmografii Crise Tuckera nalezneme také dva seriozně míněné tituly. Oba vznikly v roce 1995 a jejich tvůrci se v nich navracejí do historie. Drama Maria Van Peeblese Panther až nezdravě glorifikovalo zrod militantního černošského hnutí Černí panteři. Tucker tu hrál pouze drobnou roličku bodyguarda (jeho pozdější rival Chris Rock se ve snímku objevuje také a nutno poznamenat, že má úlohu o poznání výraznější).

Chris Tucker Sociálně laděný thriller bratrů Hughesových Mrtví prezidenti sledoval několik přátel, kteří prošli válkou ve Vietnamu a kteří po návratu domů zformovali lupičský gang a jali se vykrádat banky. Skipa, toho nejkrutějšího z nich, který má na svědomí řadu životů, si zahrál právě Tucker. Do své úlohy se místy vžil natolik, že z něj šílenství (promíchané s heroinovým raušem) přímo prýští.

Rokem Chrise Tuckera bychom patrně měli vyhlásit ten s letopočtem 1997. Získává dvě menší role, které jdou možná přehlédnout, ale rozhodně se nedají přeslechnout. Quentin Tarantino obsadil Tuckera do své gangsterky Jackie Brownová coby kriminálníčka Beaumonta, který je odstraněn svým zaměstnavatelem Robbiem (Samuel L. Jackson) – to aby na policii nežvanil. V pravdě nezapomenutelnou úlohu transvestitického šoumena Rubyho Rhoda, který pomáhá zachránit lidstvo, zosobnil v Bessonově futuristické sci-fi Pátý element. Právě zde si mohli Tuckerova živelného šoumenství, hraničícího místy až s otravností, poprvé všimnout i evropští diváci. Nemělo tomu být naposledy. Za tuto možnost vděčíme hlavně režiséru Brettu Ratnerovi, od roku 1997 Tuckerově výhradním režisérovi...

Poprvé se setkali na Ratnerově debutu, bláznivé komedii Řeč peněz. Tucker tu jako uprchlý vězeň Franklin Hatchett premiérově představuje hlavní roli; jeho hrdina pátrá společně s reportérem Russellem (Charlie Sheen) po ukradených diamantech a usiluje o očištění svého jména. Snímek sklidil nečekaný komerční ohlas a Ratner s Tuckerem si obratem vysloužili další projekt z žánru akční komedie – Křižovatka smrti (1998). V centru dění tu nalezneme čínského detektiva Liho (Jackie Chan), který v Los Angeles osvobozuje unesenou dcerku velvyslance. A k ruce je mu nemotorný policista James Carter (Tucker), který zločince likviduje nekonečným přílivem tlachu. Hvězdou jedničky byl nepokrytě kung-fu artista Jackie Chan, Tuckerova rychlomluva však přivábila neobvykle početné publikum. O jeho podílu na úspěchu nejvíc svědčí pohled na výplatní pásku – jestliže za jedničku si na připsal tři miliony dolarů, za dvojku si naúčtoval už milionů dvacet a trojka mu na konto přičte už 25 milionů a nim navrch dvacet procent z hrubého zisku. Dodejme jen, že obě pokračování se nesla zcela v duchu prvního dílu; Křižovatka smrti 2 (2001) zavedla kamarády Cartera a Liho do Hongkongu. Kde se hrdinové škorpí v Rush Hour 3 – Tentokráte v Paříži (2007), to prozradil už tuzemský distribuční název.

Chris Tucker A to je od Chrise Tuckera co se jeho filmových projektů týče naprosto vše. Valnou většinu nabídek odmítá, ať to bylo sportovní drama Vítězové a poražení (1999), anebo komedie Růžový panter (2006). Jeho fanoušci ale nemusejí smutnit, další pauza by se na šest let protáhnout neměla. V příštím roce se prý objeví v titulní roli komedie Mr. President.

O Tuckerově soukromí se ví naprosté minimum. Má syna Destina Christophera Tuckera. Je osobním přítelem zpěváka Michaela Jacksona, řadu charitativních projektů pořádá společně s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Fandí baseballovému týmu Atlanta Braves.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.