Chris Pine

3. 7. 2009 - 8:20 | Téma | red

Chris Pine zdroj: tisková zpráva

Díky úloze Jamese Kirka v novém Star Treku (2009) měl Chris Pine slávu jistou. Svým výkonem však dokázal, že si novou pozici v Hollywoodu zasluhuje: od Toma Cruise tu nebyl herec, který by dobře reprezentoval typ amerického hejska

Chris Pine Díky úloze Jamese Kirka v novém Star Treku (2009) měl Chris Pine slávu jistou. Svým výkonem však dokázal, že si novou pozici v Hollywoodu zasluhuje: od Toma Cruise tu nebyl herec, který by dobře reprezentoval typ amerického hejska. Tuto roli si Pine přivlastnil už ve svém debutovém filmu Deník princezny 2: Královské povinnosti (2004) a teď ji má předplacenou na dlouhá léta dopředu.

Christopher Whitelaw Pine se narodil 26. srpna 1980 v Los Angeles. Patří mezi ty herce, kteří své dětství prožily na place: jeho otcem je televizní hvězdička Robert Pine, matka Gwynne Gilfordová kdysi zazářila ve sci-fi Vládci vesmíru (1987), ale poté pověsila hereckou kariéru na hřebík a stala se psychoterapeutkou. Před kamerami stanula i Chrisova o osm let starší sestra Katherine. Nejslavnější členkou rodiny však byla Chrisova babička Anne Gwynneová, tvář z béčkových hororů a westernů ze 40. let.

Chris Pine ve filmu Rande naslepo Vysoký a pohledný blonďák s hereckými geny a prý i pěveckým talentem. Chrisi Pineovi by žádné z hollywoodských studií dveře nezabouchlo. Před kamery zamířil až jako třiadvacetiletý díky drobné roličce v nemocničním seriálu Pohotovost (2003). Ještě předtím stihl vystudovat angličtinu na Berkeley, herecké vzdělání získal v sanfranciském American Conservatory Theater. Po dalších epizodkách v seriálech Kriminálka Miami (2003) nebo Odpočívej v pokoji (2004) si velkou roli zkusil v experimentálním kraťasu Why Germany? (2004). To vše byla ale jen příprava k filmovému debutu v komedii Deník princezny 2: Královské povinnosti (2004). Pohádkově laděná romance byla ideální šancí zazářit jako Nicholas Devereaux, šarmantní grázlík se srdcem na pravém místě.

Chris Pine a Anne Hathawayová ve filmu Deník princezny 2: Královské povinnosti Zbavit se nálepky milovníka byl pro Pinea obtížný úkol. K hercově cti slouží, že se nesmířil s tradičním schématem polepšeného poutníka, ale volil odlišné typy romantických hrdinů. V Rande naslepo (2006) si vyzkoušel slepého Dannyho, jenž se zamiluje do zdravotní sestřičky Leezy (Anjali Jayová). V pohádkové komedii Jen trošku štěstí (2006) představoval smolaře Jakea, k němuž se dostaví úspěch s polibkem od pohledné Ashley (Lindsay Lohanová). Ani jeden z těchto titulů však svojí kvalitou běžnou produkci nepředčil, takže se Pine znovu uchýlil do hájemství televize: v melodramatu Dorothy (2006) ztělesnil temperamentního a vřelého homosexuála Shawna. Asi definitivně se potvrdilo, že depresemi zmítané postavy se k tomuto usměvavému Kaliforňanovi nehodí. Naopak do sluncem prosvětlených filmů zapadá Pine výborně. Třeba do retrokomedie Víno roku (2008), kde hraje hippie floutka Bo Barretta.

Chris Pine Své „temné“ herecké období však Chirs Pine přece jen měl. V psychologickém thrilleru Confession (2005) vytvořil úlohu zpovykaného studenta katolického internátu Luthera Scotta, který se pomstí udavači vraždou. České publikum si mohlo Pinea poprvé všimnout v komediální gangsterce Sejmi eso (2006) – hrál v ní Darwina Tremora, toho nejfešnějšího z bratrského tria vrahů-buranů. S režisérem Joem Carhanahem si Pine zjevně padl do oka, mladý herec se měl objevit jak v pokračování Sejmi eso, nazvaném Smokin' Aces: Blowback (2009), tak i v krimithrilleru White Jazz – obě úlohy však musel Pine odřeknout. V tuto chvíli s ním Carhanan počítá „pouze“ do třetího z připravovaných projektů: životopisu narkobarona Pabla Escobara Killing Pablo.

A důvod, proč Chris Pine dvakrát Carhanaha odmítl? Návrat vesmírné ságy Star Trek na filmová plátna a hlavní úloha kadeta Jamese T. Kirka. Budoucí hvězdný kapitán má v Pineově podání tvář sebevědomého riskéra, zůstává ale sebeironický a lidský. Právě schopnost udělat si ze sebe legraci činí nejen Kirka, ale většinu Pineových hrdinů sympatickými.

Chris Pine krátce před třicítkou dobyl Hollywood. V nejbližší budoucnosti z vrcholu jistě nesestoupí: chystá se na pokračování Star Treku a na comicsového hrdinu Hala Jordana v Green Lantern. Ještě předtím se ale objeví v nezávislém dramatu Small Town Saturday Night.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.