Chorus Line

12. 10. 2005 - 8:57 | Téma | red

Chorus Line zdroj: tisková zpráva

Broadwayský muzikál Chorus Line slavil triumf po celých patnáct let, kdy byl na jevišti uváděn (1975-1990)

Broadwayský muzikál Chorus Line slavil triumf po celých patnáct let, kdy byl na jevišti uváděn (1975-1990). Není proto divu, že po tak úspěšném titulu sáhli i filmaři. Režie se překvapivě ujal Richard Attenborough, jenž se prosadil filmy zcela odlišnými – například Gandhím. A divadelní vzor (hudbu složil Marvin Hamlisch, texty napsal Edward Kleban) převedl velmi pietně, bez uhrančivé nápaditosti a osobitosti, jak tomu bylo např. ve West Side Story nebo Kabaretu. Celý se totiž odehrává na jevišti, kde do úmoru probíhá konkurs na obsazení chystané show.

Zatímco na jevišti „divadlo o divadle“ prý vycházelo, ve filmovém ztvárnění je nečekaně těžkopádné. Taneční i pěvecké výstupy vykazují jakousi machu, nepříliš přesvědčivě sekundující tvrzení, že vysněnou práci mohou získat jen ti nejlepší z nejlepších. Tanečníci a zpěváci jsou neznámí, jedině choreografu Zachovi, jenž vede konkurzní řízení, propůjčil tvář Michael Douglas. Popravdě řečeno, nemá co hrát. Většinou sedí skrytý v přítmí hlediště a opakuje pokyny nově příchozím uchazečům. Svému hrdinovi vtiskl schopnost mlčky přihlížet. Než bez obalu vynese jasný verdikt, vyhlíží neústupně a jakoby bez emocí – je to figura hodně plochá a dramaticky prázdná.

Chorus Line chce předvést, jak obtížné je vybrat optimální obsazení, jak namáhavé jsou zkoušky, co vše adepti i ti, co již byli vybráni, musí obětovat. První vyřazovací kolo proběhne vcelku rychle. Poslední síto, které má zachytit posledních osm vyvolených, však již plyne zdlouhavě. Účinkující musí „sebezpytně“ vyprávět o svých pohnutkách, o cestě k umění, vzpomínají na své rodiče, na studia i sexuální zážitky.

Unyle plynoucí prezentaci nepomůže ani „politicky korektní“ rozvrstvení uchazečů – nalezneme mezi nimi například Portorikánce, černocha, nebo Číňanku. Téměř u všech vyplouvají na povrch nějaká traumata z mládí, i když zazní i polemický postřeh, že mnozí se stydí přiznat, že měli šťastné dětství, protože by to nezapadlo do představy o tvrdé cestě k cíli navzdory překážkám. I samotný Zach přihlášené adepty vyzývá, aby mluvili přirozeně, aby uměle nefabulovali. V těchto okamžicích se režisér pokouší vyhmátnout jakési psychologizující momenty, avšak celkový kontext žánru takové snahy okamžitě neguje.

Jestliže výběrovému řízení lze přiznat zajímavost, potom melodramatický motiv, související s někdejší Zachovou láskou, působí notně přebujele. Mezi účastníky konkursu se totiž objeví i Cassie (Alyson Reedová), kdysi úspěšná tanečnice, která se neúspěšně pokoušela prosadit v Hollywoodu. Nyní pokorně žádá aspoň o místo ve sboru...

Attenborough sice nemá dar přemýšlet v rytmu tance a vtisknout jej vyprávění, zato postřehy o jevištním účinkování jako tvrdé dřině plné odříkání docela vycházejí. Ukazuje fyzickou vybavenost jako nutnou podmínku úspěšného účinkování. Přitom laik stěží posoudí, zda odmítnutí žadatelé, též předvádějící technicky sebejisté tančení, byli o tolik horší než ti přijatí. Z výběru do show se tak stala také show.

Soustředění příběhu do jediného prostoru ovšem prozrazuje i leckteré povrchnosti a schválnosti zvoleného pohledu. Všimneme si určité honby za vnějšími atrakcemi zákonitě vrcholícími v závěrečném finále, což vede k tomu, že se vytrácejí sotva naznačená lidská dramata, často zúžena do pouhého anonymního střípku. Chorus Line předkládá vlastně kolektivní, blíže nerozlišený portrét kumštýřského prostředí, jehož součástí se stává i Douglasův Zach.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.