Českého lva získaly silné příběhy

24. 1. 2008 - 15:52 | Téma | red

Českého lva získaly silné příběhy zdroj: tisková zpráva

Nejlepšími českými snímky uplynulého roku jsou Horem pádem (režie Jan Hřebejk), Král zlodějů (r

Nejlepšími českými snímky uplynulého roku jsou Horem pádem (režie Jan Hřebejk), Král zlodějů (r. Ivan Fíla) a Mistři (r. Marek Najbrt). Alespoň tak lze rozluštit výsledky slavnostního udílení prestižních filmových cen Český lev za rok 2004.

Vypadalo to na vítězství filmů pro náročného diváka
Český lev Jan Hřebejk V nejprestižnějších kategoriích Film roku, Režie a Scénář dominovalo Horem pádem. K těmto třem velmi ceněným Českým lvům přidala za hlavní ženský herecký výkon další cenu Emília Vášáryová. Ale že se nakonec Horem Pádem stane filmem roku, nebylo od začátku vůbec jasné. První polovině večera totiž dominoval především Král zlodějů a Mistři. Fakt, že nejpocitovějším příběhem loňské filmové domácí nabídky byl Král zlodějů, umocnilo vítězství snímku v kategoriích Nejlepší zvuk, hudba a kamera. Jen o jediného Českého lva méně než Horem Pádem a Král zlodějů si odnesl debut Marka Najbrta Mistři, kterému patřily obě herecké kategorie vedlejších rolí. K tomu se přidalo ocenění za střih. Do soutěže o dvanáct sošek Českého lva šlo letos celkem devět snímků. Mezi ty šťastnější se kromě již zmíněných dostal je další debut. V kategorii Nejlepší výtvarný počin byl oceněn snímek Davida Jařaba Vaterland – Lovecký deník.

Do síně slávy českého filmu vstoupila první herečka
Český lev Letošní ročník Českých lvů byl prvním, kdy se ceny za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dočkal zástupce herecké branže. Po devíti režisérech, jednom kameramanovi a jednom kostýmním výtvarníkovi vstoupila do pomyslné síně české filmové slávy paní Stella Zázvorková (držitelka Českého lva za film Babí léto).

Herci ocenení v letošním roce stojí vůbec za pozornost. Českého lva si ve čtyřech hereckých kategoriích mezi sebe letos rozdělili dva cizinci (obě hlavní role) a dva mladí nadějní herci (ty v těch vedlejších). Na Slovensko si Českého lva odváží za hlavní ženskou postavu filmu Horem pádem Emília Vášáryová. Za nejlepší herecký mužský výkon putuje Český lev podruhé v historii do Ruska. Přesně do Petrohradu, kde si ho od režiséra Ivana Fíly převezme Jaša Kulťasov za ztvárnění hlavní postavy Král zlodějů. Herec si nemohl cenu převzít osobně, neboť leží doma s horečkami. Horečka byla také důvodem toho, že cenu za celoživotní dílo nepředal tradičně ministr kultury Pavel Dostál, ale producent večera Petr Vachler. Do jisté míry velkým překvapením bylo vítězství Kláry Melíškové, která si Českého lva odnesl za film Mistři.

Velmi rázně se počínaje loňským rokem a pokračujíc rokem letošním zapsal do historie Českého lva herec Jan Budař. V minulém roce si odnesl hned dvě sošky (za scénář a za herecký výkon ve filmu Nuda v Brně). Svého třetího Českého lva převzal za herecký výkon ve filmu Mistři. Napodobil tak Ivana Trojana, kterému se podobný kousek povedl v předchozích dvou ročnících.

Jmenuje se Bond, James Bond...
…přesně tato věta se nesla Lucernou, když se na pódiu před předáním ceny pro nejlepší film roku objevil představitel slavného agenta 007 Sir Roger Moore. - podrobněji ve zvláštním článku.

Zpět na speciál Český lev 2004

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.