Červený drak (Red Dragon)

16. 2. 2007 - 12:01 | Téma | red

Červený drak (Red Dragon) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: Ted Tally, podle románu Thomase Harrise, Režie: Brett Ratner, Kamera: Dante Spinotti, Hudba: Danny Elfman, Produkce: Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis, Hrají: Anthony Hopkins (Hannibal Lecter), Edward Norton (Will Graham), Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde), Harvey Keitel (Jack Crawford), Emily Watsonová (Reba McClane), Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds), Mary-Louise Parkerová (Molly Grahamová), Anthony Heald (Frederick Chilton) a další. Barevný, 120 minut. USA 2002. Distribuce v ČR: Bontonfilm. Premiéra v ČR: 31. října 2002 Hannibal Lecter opět na plátně? Už je to tak, i když se v tomto případě nejedná o pokračování Mlčení jehňátek a Hannibala, nýbrž o jejich prequel

red_dragon
Hannibal Lecter opět na plátně? Už je to tak, i když se v tomto případě nejedná o pokračování Mlčení jehňátek a Hannibala, nýbrž o jejich prequel. Červený drak Thomase Harrise se již jednoho filmového zpracování dočkal, v roce 1986 natočil režisér Michael Mann film s názvem Manhunter (Lovec lidí). Vzhledem k úspěchu Mlčení jehňátek i Hannibala se producent obou filmů Dino De Laurentiis rozhodl využít práv na knihu Červený drak a znovu ji natočit, tentokrát s hvězdným hereckým obsazením, které by zaručilo stejný úspěch jako u předchozích dvou filmů.

Will Graham (Edward Norton) je psycholog ve službách FBI, který dostal za mříže masového vraha-kanibala Hannibala Lectera (Anthony Hopkins). Ze vzájemného souboje si odnesl pár jizev a řemeslo pověsil na hřebík. Nyní se na scéně objevil nový masový vrah a agenti FBI v čele s Jackem Crawfordem (Harvey Keitel) potřebují s případem pomoci, a to od samotného Lectera, jehož osoba je zřejmě vzorem pro nového vraha, který si za oběti vybírá celé rodiny. Při té příležitosti je samozřejmě povolán zpět do služby Will Graham, který má s psychologií psychopatických vrahů bohaté zkušenosti. A tak začíná náročné vyšetřování, jehož cílem je odhalení vraha Francise Dolarhydea (Ralph Fiennes).

red_dragon
Červený drak je kriminálka, která nijak nevybočuje z šedi průměru. Většina filmu postrádá nápad, který by jej odtud vytáhl a udělal by z něj napínavý thriller, jenž by dokázal diváka zaujmout. Zvláště pokud jej srovnáme s filmem Mlčení jehňátek, které je v Drakovi až příliš často připomínáno někdy vyloženě identickými scénami a záběry. Ve výsledku působí Červený drak jako nezáživná kopie Mlčení jehňátek, které oproti němu dokázalo udržet atmosféru plnou napětí po celou dobu.

Hvězdné obsazení snímku napovídá, že alespoň co se týče hereckých výkonů, můžeme očekávat slušný nadprůměr. Edward Norton je v roli agenta FBI tak jako vždy zcela přesvědčivý, na menším prostoru se dobře vyjímá i Harvey Keitel, Philip Seymour Hoffman (Štěstí) nebo Emily Watsonová v roli slepé dívky Reby (Prolomit vlny). Svým výkonem ovšem všechny převyšuje strhující Ralph Fiennes v roli zakřiknutého psychopata. Když se objeví na plátně, nelze z něj zkrátka spustit oči. Naproti tomu Anthony Hopkins působí v roli Hannibala místy vyloženě směšně. Omlazení o dvacet let není příliš poznat a samotný Hopkins jakoby ani neměl potřebu na plátně něco předvádět. Těží z popularity postavy a nenabízí v ní nic nového, respektive ani zdaleka nedosahuje svého „oscarového Hannibala“ z Mlčení jehňátek.

red_dragon
Červený drak má jeden velký problém – nedrží jako celek pohromadě. Je příliš „kouskován“ na jednotlivé dějové linie, díky čemuž si neodkáže udržet divákovu pozornost. Velké množství postav k celistvosti také příliš nepřispívá. Například postava bulvárního novináře Freddy Loundse se zdá být zcela zbytečnou a rozptylující. Stejně tak samotný Lecter, který je po celou dobu zavřen ve vězení paradoxně boří strukturu filmu. Je tu nevyužit potenciál jeho postavy a agenta Grahama – právě ony společné scény jsou nevýrazné, byť by tomu mělo být naopak (vzpomeňte na agentku Sterlingovou v Mlčení jehňátek). Brett Ratner (Křižovatka smrti) natočil film, který se rozhodně nezapíše mezi kultovní a nezapomenutelná díla jako tomu bylo v případě Mlčení jehňátek. Na to je Červený drak příliš sterilní thriller, u kterého se sice nebudete nudit, ale je zbytečné od něj očekávat děj plný napětí a bezchybných dialogů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.