Čelisti

29. 8. 2005 - 10:49 | Téma | red

Čelisti zdroj: tisková zpráva

Když Steven Spielberg natočil před 30 lety Čelisti, zvěsti o nich prošly i železnou oponou

Když Steven Spielberg natočil před 30 lety Čelisti, zvěsti o nich prošly i železnou oponou. Šuškalo se o jakémsi filmu, při jehož promítání diváci prchali ze sálu, a ti, co nestačili prchnout, kolabovali pod masivními srdečními infarkty. Jméno Spielberg tehdy neznamenalo nic moc, ale bylo zřejmé, že po režisérských primadonách, utápějících miliony v soběstředných projektech, nastupuje generace tvůrců, která nepotřebuje astronomický rozpočet, nedělá problémy a dokáže slušně vydělat.

Pro Spielberga byly Čelisti prvním výrazným světovým úspěchem. Přes úvodní díl seriálu Columbo a původně televizní film Duel se dopracoval k jednomu z mezních děl hollywoodské továrny na zábavu a posunul hranice žánru o kus dál. Netřeba dodávat, že jeho snímek byl a dodnes je odrazovým můstkem pro nespočet napodobitelů. A protože když dva dělají totéž, není to totéž, Čelisti zůstávají i mezi soudobou konkurencí obdivuhodně fungujícím, čistým, přímočarým a vyvážený snímkem, jak vystřiženým z učebnice. Spielberg se důsledně soustředí na jádro příběhu a nevypomáhá si zbytečnými výplněmi a nudnými vycpávkami; dávkování žánrových klišé je citlivé a funkční. Jeho oblíbené téma „rodiny jako základu státu“ v tomto případě zcela chybí. Postavy jednají věrohodně, jejich chování má motivaci a není nahodilé. Důvěryhodně vyznívá i celý příběh, možná i proto, že předlohou k němu byla stejnojmenná kniha Petera Benchleyho. Zapomenout nesmíme ani na hudbu Johna Williamse, po dlouhá léta Spielbergova dvorního skladatele. V tomto případě se Williamsovi podařilo výrazně umocnit prožitek jednotlivých scén a navíc přijít s motivem, který ve filmu funguje jako klíčový prvek. Jeho talent později potvrdila chytlavá témata ve Hvězdných válkách, E.T. nebo Indiana Jonesovi.

Děj Čelistí nás přivádí do ostrovního městečka Amity, které se chystá na každoroční letní nápor turistů. Když je žralokem zabita mladá dívka, snaží se městská rada – přes protesty náčelníka místní policie Martina Brodyho (Roy Scheider) - událost ututlat. Po smrti chlapce na nafukovací matračce už jim nezbývá než přiznat barvu. Několik rybářů se pokusí žraloka ulovit, a to se jim zřejmě povede. Do toho přijíždí na ostrov pracovník oceánologického institutu Matt Hooper (Richard Dreyfuss), jenž má o totožnosti chyceného žraloka pochybnosti a spolu s Brodym a starým námořníkem Quintem (Robert Shaw) vyplouvají na moře hledat toho pravého zabijáka.

Jako řada jiných úspěšných snímků, mají i Čelisti svá pokračování, avšak žádné z nich už nenatočil Spielberg. Ve druhém dílu (Jaws 2, 1978) uvidíme opět Roye Scheidera bránit občany městečka před lidožravým žralokem, ve třetím (Jaws 3-D, 1983) se musí identické hrozbě postavit jeho syn (Dennis Quaid) v zábavním aquaparku. Film je zajímavý tím, že byl pokusně natočen „trojrozměrně“ a pro jeho sledování potřeboval divák speciální brýle. Konečně ve čtvrtém dílu (Jaws: The Revenge, 1987) vzdoruje ostrým zubům zbytek Brodyho rodiny.

Originál je ovšem jen jeden. A přesto, že se Čelisti pravidelně objevují na všech našich TV, mají v širokoúhlém podání a se zvukem DTS stále co nabídnout!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.