Catherine Zeta-Jonesová

9. 9. 2007 - 20:50 | Téma | red

Catherine Zeta-Jonesová zdroj: tisková zpráva

Britská kráska je držitelkou Oscara. Držitelka Oscara 2003 za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, kterého si odnesla za svůj vynikající výkon v muzikálu Chicago, se na hollywoodském výsluní pohybuje velmi krátce

Zeta-Jones Držitelka Oscara 2003 za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, kterého si odnesla za svůj vynikající výkon v muzikálu Chicago, se na hollywoodském výsluní pohybuje velmi krátce. Kariéra britské krásky a jedné z nejsledovanějších celebrit současnosti však začala již daleko dříve v rodné Velké Británii.
Catherine Zeta-Jonesová se narodila velšskému otci a irské matce 25. září 1969 ve Swansee ve Walesu. Již od dětských let ji nesmírně lákal zpěv a tanec. Malá Catherine neváhala a již jako malá vystupovala v divadelním souboru v řadě různých představení. V patnácti letech ji už čekala první hlavní role v muzikálovém představení. Odtud už byl jen krůček na muzikálová prkna v londýnském West Endu a posléze k televizním roličkám, kterých se dočkala na začátku devadesátých let.
Hvezdy_film_Zeta_Jones
Jejím filmovým debutem byla v roce 1990 hlavní role ve francouzsko-italském snímku Šeherezáda a Gentleman. Poté se objevila v britském filmu Out of the Blue s Colinem Firthem a hostovala v jednom dílu Mladého Indiana Jonese s podtitulem Pouštní anabáze. Mimo dosah televizních obrazovek se dostala díky dobrodružnému dramatu Kryštof Kolumbus, v němž ztvárnila menší roli. V komedii Rozhádaní dědicové se sešla s bývalým „montyphytonem“ Ericem Idlem a v následujících letech natočila řadu dalších televizních snímků, z nichž nejznámější je zřejmě minisérie Kateřina Veliká a televizní Titanic, ve kterém si jí diváci poprvé měli možnost všimnout i u nás. Tímto filmem skončila éra televizní a začala ta mnohem důležitější - filmová, potažmo hollywoodská.
Hvezdy_film_Zeta_Jones
Přelomem se stal rok 1998, kdy se Zeta-Jonesová ztvárnila jeden z hlavních partů dobrodružného snímku Zorro: Tajemná tvář – krásnou Elenu. Film, ve kterém si zahrála po boku Sira Anthonyho Hopkinse a charismatického španělského herce Antonia Banderase nastartoval její zářivou hollywoodskou kariéru. Záhy po něm si zahrála vedle jiné britské herecké legendy Seana Conneryho v akčním snímku Past a následující rok jí byl v hororu Zámek hrůzy partnerem další Brit, tentokrát Liam Neeson.

Jejím následujícím filmem byly Všechny moje lásky, zdařilá adaptace románu britského spisovatele Nicka Hornbyho. Catherine Zeta-Jonesová si tu zahrála menší roli bývalé přítelkyně hlavního hrdiny, kterého ztvárnil John Cusack. Hned příští rok se s tímto sympatickým hercem setkala znovu - ve snímku Zlatíčka pro každého - satirické komedii o Hollywoodu, kde společně stvořili herecký pár, který se rozešel, ale kvůli propagaci filmu se musí dát znovu dohromady, což se neobejde bez mnoha komických situací. Zeta-Jonesová tu skvěle předvedla namyšlenou a rozmazlenou hollywoodskou hvězdu a prokázala, že oplývá také komediálním nadáním.
Hvezdy_film_Zeta_Jones
V roce 2000 se po delší známosti vdala za herce Michaela Douglase (který je o 25 let starší) a společně se sešli na plátně v jejím dalším filmu. Zeta-Jonesová si od "lehčích" filmů odskočila do vážnějšího žánru, když si zahrála manželku drogového dealera v brilantním „drogovém“ dramatu Stevena Soderbergha Traffic - Nadvláda gangů, který se stal jedním z nejlepších filmů roku a Zeta-Jonesová se poprvé dočkala nominace na Oscara za vedlejší roli. Oscarová žeň potkala i její poslední film – muzikál Chicago, které se stalo nejlepším filmem roku, posbíralo nejvíce Oscarů, z nichž jedna soška zbyla i na představitelku vedlejší role vražedkyně a kabaretní hvězdy Velmy Kellyové. Po více než 20 letech, kdy s tancem začala, mohla zužitkovat své zkušenosti a talent v muzikálu, jenž sklízí zasloužený úspěch.

Zářivá hollywoodská kariéra téhle velšské krásky pokračuje, viděli jsme ji spolu s Georgem Clooneym ve snímku bratrů Joela a Ethana Coenových Nesnesitelná krutost - snímek má být romantickou komedií, ovšem již jména osobitých nezávislých tvůrců zaručila, že se jendalo o hodně zvláštní a netradiční příspěvek do tohoto žánru. Steven Spielberg ji poté obsadil do své romance Terminál (2004). Vedle toho se Zeta-Jonesová objevila v krimikomedii Dannyho parťáci 2 (2004) a pokračování příběhů o maskovaném mstiteli Legenda o Zorrovi (2005). Svůj příklon k romancím potvrdila snímkem Koření života (2007) – o lásku jde tentokrát mezi kastoly a jídelními lístky...
Catherine Zeta-Jonesová je na vrcholu své kariéry, získala Oscara – metu každého herce, natáčí jeden film za druhým a s manželem Michaelem Douglasem patří mezi nejsledovanější herecké páry, zvláště nyní, po narození jejich druhého potomka. Velká Británie je odjakživa kolébkou vynikajících herců a Zeta-Jonesová se k nim může směle zařadit.
Další odkazy:

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.