Cate Blanchettová

26. 1. 2009 - 18:56 | Téma | red

Cate Blanchettová zdroj: tisková zpráva

Ač se australská herečka objevila mezi hereckou elitou zásluhou filmu Královna Alžběta jako kometa, svými dalšími rolemi dokázala, že je skutečnou hvězdou, s níž se jistě budeme setkávat na filmovém plátně ještě dlouho

Cate Blanchettová Ač se australská herečka objevila mezi hereckou elitou zásluhou filmu Královna Alžběta jako kometa, svými dalšími rolemi dokázala, že je skutečnou hvězdou, s níž se jistě budeme setkávat na filmovém plátně ještě dlouho.

S filmem se Cate Blanchettová poprvé seznámila za exotických okolností. Jako osmnáctiletou ji v Egyptě oslovil místní štáb s nabídkou filmové role a den nato si Blanchettová zaúčinkovala jako fanynka amerického boxera v místním trháku. A tato zkušenost prý na ní zapůsobila natolik, že se rozhodla pro studium herectví. Po svém absolutoriu v roce 1992 se Cate věnovala divadlu, již o rok později se stala objevem roku díky muzikálu Kafka Dances a oceněn je i její výkon po boku Geoffreyho Rushe ve hře Davida Mameta Oleanna. Televizní premiéru zažila Blanchettová v několika epizodách i u nás známého seriálu Záchranáři, v jeho filmové verzi Police Rescue (1994) pak shodou okolností debutovala v australském filmu.

Veronica Guerin Na filmové úspěchy si však Cate musela počkat, prim v tomto období kariéry hrály stále televize a divadlo. V ceněné televizní minisérii Heartland (1994) o vyšetřování vraždy mladé Aboriginky se Cate představila v hlavní ženské roli. Na divadle pak zaujala mimo jiné i v shakespearovské klasice - v Hamletovi coby Ofélie či v Bouři v roli Mirandy. Výrazné filmové role se Cate dočkala až zásluhou snímku Cesta do ráje režiséra Bruce Beresforda. V dramatu žen, uvězněných Japonci během druhé světové války na jednom z indonéských ostrovů, se objevila po boku Glenn Closeové a Frances McDormandové. Romantická komedie Lizzie je poklad (1997) znamenala pro Blanchettovou zisk ceny Australského filmového institutu.

Charlotte Gray Zlom v jejím životě způsobil až snímek Oscar a Lucinda. V romantickém dramatu o dvojici neobvyklých hazardních hráčů – rebelující dívce a knězi (Ralph Fiennes) - si totiž Cate všiml režisér Shekhar Khapur, když obsazoval připravovanou Královnu Alžbětu. Historické drama věnující se prvním letům vlády panenské královny zaznamenalo výrazný ohlas po celém světě a tvůrci za něj vděčili především Blanchettové - zisk Zlatého glóbu a nominace na Oscara jsou toho pádným důkazem. Ani po Králově Alžbětě se však očekávaný nával zajímavých nabídek se nekonal a Cate překvapivě zvolila vedlejší role v dramatu Talentovaný pan Ripley a komedii Bláznivá runway. V roce 1999 pak pomohla režijnímu debutu svého manžela Andrewa Uptona, krátkému filmu Bangers.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu Až drama s prvky nadpřirozena od Sama Raimiho Téměř dokonalý zločin, kde si zahrála ženu se schopností číst v lidských osudech, nabídlo Cate hlavní roli vedle hvězd jako Keannu Reeves či Hilary Swanková. Kriminální komedie Banditi o dvojici bankovních lupičů (Bruce Willis, Billy Bob Thornton), která díky náhodě získává nového, ženského, člena týmu, drama Ostrovní zprávy o ovdovělém muži (Kevin Spacey), jenž se snaží začít znovu na maloměstě či Charlotte Grayová o ženě, která zvolí v průběhu druhé světové války kariéru špiónky – to je trojice snímků, v nichž se Blanchettová představila v roce 2001. Nejvýrazněji se však zapsala do paměti filmových fanoušků na závěr téhož roku jako královna Lórienu Galadriel v Pánovi prstenů: Společenstvu prstenu, prvním dílu trilogie, v roli, již si Cate zopakovala i v dalších dvou pokračováních: Dvou věžích a Návratu krále. Je paradoxní, že roli elfky prý Cate přijala jen proto, že si chtěla vyzkoušet masku se špičatýma ušima.

V roce 2002 jsme mohli Cate vidět v dramatu Nebe, které vzniklo podle scénáře Krzysztofa Kieslowského. Příběh ženy, pokoušející se pomstít smrt svého manžela atentátem na drogového dealera, však vysoká očekávání nedokázal bezezbytku naplnit. Na ambiciózní životopisné drama Veronica Guerin o irské novinářce, zavražděné pro své odvážné reportáže dublinskými gangstery, či western Rona Howarda Nezvěstné, v němž se setkává Blanchettová s Tommym Lee Jonesem, navázala Blanchettová úlohou v životopisném dramatu Letec o magnátovi Howardu Hughesovi. Za snímek, v němž si zahrála hollywoodskou hvězdu Katharine Hepburnovou, získala svého prvního Oscara. Mohli jsme ji vidět také v dobrodružném snímku Život pod vodou anebo po boku Brada Pitta v dramatu Babel, kde ztělesnila postřelenou americkou turistku na výletě po severní Africe. Své jedinečné umění vdechnout život civilním ženským charakterům naplno předvádí rovněž v psychologickém snímku Zápisky o skandálu, kde je její protivnicí Judi Denchová. Přijala také drobnou roličku v parodii Jednotka příliš rychlého nasazení. Úloze, jež Blanchettové přinesla největší slávu, se vrací po devíti letech díky dramatu Královna Alžběta: Zlatý věk. Není její vinou, že snímek se svému předchůdci nevyrovná - ona sama tu opět prokazuje své herecké kvality. Velkou proměnu jejího image nabízí Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008) a v něm úloha proradné agentky Spalkové, nové protivnice oblíbeného hrdiny. Dalším velkým titulem do její filmografie pak je fantaskní romance Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008), v níž se znovu sešla s Bradem Pittem.

Kromě brilantních hereckých výkonů si Cate Blanchettová přibrala úvazek umělecké ředitelky souboru Sydney Theatre Company (funkci vykonává společně se svým manželem Andrewem Uptonem).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.