Cannes 2006

25. 1. 2008 - 9:48 | Téma | red

Cannes 2006 zdroj: tisková zpráva

Cannes 2006: Dnes začíná 59. ročník nejslavnějšího filmového festivalu světa. Vlažné moře a horký vzduch. Ječící fanynky a mladíci v kabrioletech. Fotografové, kteří očima loví svou kořist a v ruce nabízejí vizitky

Vlažné moře a horký vzduch. Ječící fanynky a mladíci v kabrioletech. Fotografové, kteří očima loví svou kořist a v ruce nabízejí vizitky. Bulvár ověšený plakáty a nákladnými dekoracemi, rybí trh v úzké uličce a noční párty na lodích a ve vilách na skalách. Hvězdy a obchodníci, filmaři a novináři. Všech víc, než jinde. Filmy, z nichž každému by se na mnohém festivalu tisk věnoval celý týden, tady mají na prezentaci čtvrtku dne. Cannes je nejslavnější filmový festival roku a nejvýznamnější filmový trh. Ale především: je to svátek. Letos 17. – 28. května.

Cannes 2006 Festival zahajuje projekce Šifry mistra Leonarda (The Da Vinci Code) Rona Howarda. V hlavním programu je potom celkem 55 filmů ze 30 zemí. Za povšimnutí stojí, že kompletní katalog nabízí významnou porci filmů z Polska, Maďarska, nebo Rumunska. Zájem o východoevropský region nepopiratelně vzrůstá. Česko ovšem v prestižním výběru zcela chybí, jako konečně na většině velkých současných filmových akcí.

S filmem z prostředí filmu a politiky The Caiman (Il caimano) se na červený koberec vrací soutěžit Nanni Moretti (vítěz z roku 2001), Aki Kaurismäki (Velká cena 2002) uvede svou nejnovější odyseu samoty Lights of the Suburb (Laitakaupungin valot), Pedro Almodóvar (Nejlepší režie 1999) představí drama o třech generacích žen Volver s Penélope Cruzovou v hlavní roli. Ken Loach (Nejlepší scénář v r. 2002) přichází s irským bojem za svobodu z 20.let 20.století The Wind That Shakes the Barley s Cillianem Murphym a turecký režisér Nuri Bilge Ceylan (Velká cena poroty 2002) uvede introspektivní vztahové drama El laberinto del fauno Climates (Iklimler). Na Croisette se objeví i Bruno Dumont s válečnou úvahou (Flanders) a Nicole Garcia Colossal Youth (Juventude em marcha). Novější generaci tvůrců v soutěži zastupuje Sofia Coppola (Marie Antoinette), Alejandro González Ińárritu (Babel), nebo Richard Linklater (Fast Food Nation) a Xavier Giannoli (The Singer (Quand j’étais chanteur)). Černými koni soutěže by mohli být Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno)) a Richard Kelly (Southland Tales).

Prezidentem hlavní poroty je režisér Wong Kar-Wai, kterého zde doplňují herečky Monica Bellucci, Helena Bonham Carter, Zhang Ziyi, herec Samuel. L. Jackson a režiséři Patrice Leconte, Lucrecia Martel, Tim Roth a Elia Suleiman.

Let číslo 93 Mimo soutěž nabídne hlavní program například komedii Clerks II Kevina Smithe, dokudrama Let číslo 93 (United 93) Paula Greengrasse, nebo architektonický dokument Sketches of Frank Gehry Sydneyho Pollacka.

V sekci Un Certain Regard bude k vidění pásmo tématicky laděných epizod renomovaných tvůrců Paris je t’aime a také druhý Linklaterův letošní film – rotoskopický thriller Temný obraz (A Scanner Darkly). Přidružený program International Critics' Week Section pak nabídne výběr prvních a druhých filmů evropských a latinskoamerických tvůrců. Mimo jiné se bude promítat pásmo Destricted, nebo první norský CGI animovaný film Free Jimmy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.