Bryce Dallas Howardová

22. 4. 2007 - 17:28 | Téma | red

Bryce Dallas Howardová zdroj: tisková zpráva

Dcera herce a režiséra Rona Howarda již od svých prvních hlavních úloh prokazuje šíři svého nadání

Bryce Dallas Howardová Dcera herce a režiséra Rona Howarda již od svých prvních hlavních úloh prokazuje šíři svého nadání. Tato charismatická herečka se do povědomí diváků zapsala nejvýrazněji v dramatu Vesnice (2004), jehož režisér M. Night Shyamalan Howardovou obsadil i do titulní úlohy v pohádkovém thrilleru Žena ve vodě (2006). Další tvůrce věhlasného jména, Lars von Trier, jí pak svěřil hlavní roli v dramatu Manderlay (2005).

Bryce Dallas Howardová se narodila 2. března 1981 v – jak už její jméno naznačuje – texaském Dallasu. Jako dcera herce a předního hollywoodského režiséra Rona Howarda a herečky Cheryl Howardové vpadla Bryce do světa filmu doslova po hlavě. Málokoho tak překvapí, že si povolání svých rodičů zamilovala již od prvních krůčků a v dětství se pravidelně zúčastňovala rozmanitých kurzů a táborů pro začínající herce. Z jednoho takového setkání si navíc přivezla nehynoucí přátelství se svou vrstevnicí Natalií Portmanovou. Po střední škole se Howardová vydala cestou studia herectví na prestižních newyorských školách Tisch School of the Arts a Stella Adler Conservatory. První zkušenosti před filmovou kamerou ale Bryce získala již dávno před maturitou. Asi neudiví, že se o to zasloužil Ron Howard, který dceři svěřil drobné úložky v rodinné tragikomedii se Stevem Martinem Rodičovství (1989) nebo v dramatu podle skutečné události Apollo 13 (1995). Již jako slibná začínající herečka se pak Howardová objevila v otcově vánoční komedii s Jimem Carreym Grinch (2000) v roličce drobounké obyvatelky vesničky Kdosice. Zatím naposledy se pak mihla v otcově snímku v roce 2001, kdy v dramatu Čistá duše ztvárnila jednu ze studentek.

Bryce Dallas Howardová Skutečně profesionální kariéru však Bryce Dallas Howardová započala na jevištích. Svým talentem zaujala nejprve celou řadu divadelníků pohybujících se na newyorské mimobroadwayské scéně, a tak se mohla v krátké době zhostit celé řady výrazných úloh, například v dramatu Alana Ayckbourna House/Garden anebo ve hře Thorntona Wildera Naše městečko. Pěvecké nadání prokázala v muzikálu Příběh dvou měst. Debutu na Broadwayi se pak dočkala jako Mariane v moliérovské klasice Tartuffe a představila se též modernizované variaci na Shakespeara HamletMachine; na svou vysněnou úlohu, kterou je Ofélie v Hamletovi, však teprve čeká.

Bryce Dallas Howardová První výraznou filmovou úlohu získala Howardová až v komorní tragikomedii režiséra Alana Browna Book of Love (2004). Už v tomto snímku z prostředí dívčí internátní školy projevila v úloze mladičké Heather, jež se zamiluje do oblíbeného dějepisáře Davida (Simon Baker), vlohy pro role zdánlivě křehkých a citlivých, vnitrně však velmi silných dívek. Dosud nejpůsobivější výkon Bryce Dallas Howardová podala v dramatu Vesnice (2004), kde jí režisér M. Night Shyamalan svěřil roli slepé Ivy, která se jako jediná odváží zamířit přes nebezpečné lesy ve snaze zachránit život milovanému mladíkovi. Howardová zde opět ztvárňuje snadno zranitelnou, ale k největším obětem odhodlanou hrdinku. Brilantně se totiž vypořádává s postupným překonáváním dívčiny nejistoty, která vyplývá z jejího postižení. Mezi celou plejádou hereckých osobností, jakými jistě jsou Sigourney Weaverová, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt nebo Brendan Gleeson, se tak nejenže neztratila, ale dokonce je i mnohdy předčila.

Bryce Dallas Howardová ve filmu Vesnice Ve snímku Vesnice si pak Howardovou vyhlédl nonkonformní dánský filmař Lars von Trier, který do svého dramatu Manderlay (2005) hledal nástupkyni Nicole Kidmanové. Howardová po slavnější kolegyni převzala úlohu životem ubíjené Grace Mulliganové, hrdinky z předchozího Trierova dramatu Dogville (2003). Ta se tentokrát vydává do jižanského městečka, v němž přetrvalo otroctví až do třicátých let minulého století, kdy se film odehrává. Howardová sice nenavázala na výkon Kidmanové bezezbytku, přesto však zaujala čestné místo v galerii představitelek Trierových výrazných hrdinek po boku Emily Watsonové či zpěvačky Björk. Bryce Dallas Howardová, v soukromí striktní veganka odmítající alkohol, to s hereckou kariérou myslí vážně. Svou oddanost profesi prokázala, když se vzdala milovaného basketbalu, jemuž se donedávna velmi aktivně věnovala. Kvůli úloze v nejnovějším shakespearovském filmu Kennetha Branagha, komedii As You Like It (2006) a titulním rolím ve fantastickém thrilleru M. Night Shyamalana Žena ve vodě (2006) a v historickém dramatu Mary Queen of Scots (2006) jí ostatně mnoho času na koníčky stejně nezbylo... Do povědomí širokého publika se zapíše taky díky spektálku Spider-Man 3 (2007), kde se objevuje jako blonďatá kráska Gwen Stacyová, jedna z přítelkyň Petra Parkera (Tobey Maguire).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.