Bruce Willis - další profil

12. 2. 2008 - 15:10 | Téma | red

Bruce Willis - další profil zdroj: tisková zpráva

Normální plešatící člověk s úšklebkem na tváři. Vypadá jako řidič kamiónu - a přitom se jedná o jednu z největších hollywoodských hvězd

Normální plešatící člověk s úšklebkem na tváři. Vypadá jako řidič kamiónu - a přitom se jedná o jednu z největších hollywoodských hvězd. O jeho herectví si nikdo nedělá iluze, a přesto mu nadšení diváci věří, když se po jeho tváři kutálí slza (Armageddon) nebo se líbá s mužem (Šakal). Celé jméno Walter Bruce Willison. Přezdívka Bruno. Bruce Willis.

Narodil se 19. března 1955 na americké vojenské základně Idar-Oberstein v Německu. Od dvou let však žila jeho rodina v New Jersey, kde také začal chodit do školy. Na střední škole byl klaunem třídy, v posledním ročníku se však zapletl do místních nepokojů a byl vyloučen. Otec si ale najal právníka a s jeho pomocí nakonen bylo Willisovi povoleno dostudovat. Před vysokou školou chvíli pracoval v ochrance a později jako barman. Po nástupu na Montclair State College začal koketovat s divadlem, zároveň také spoluzaložil bluesovou skupinu Goose Loose, ve které hrál na kytaru a na harmoniku.

Bruce Willis: Poslední skaut Stále více času trávil v New Yorku ve snaze získat roli v některé divadelní hře. Uspěl v roce 1977 a kvůli hře Nebe na zemi opustil školu. Následovalo sedm těžkých let, během kterých se živil malými štěky a reklamami, až byl roku 1984 obsazen do hlavní role hry Fool for love. O rok později se vydal na konkurs do Los Angeles a byl vybrán z 30 000 uchazečů coby protihráč Cybill Shepherdové do seriálu Měsíční svit. Přes velké zákulisní konflikty mezi Willisem, Shepherdovou a Glenem Gordonem Caronem, duchovním otce seriálu, měl Měsíční svit velký úspěch, takže se natáčelo až do roku 1989. Za tu dobu stihl stále ještě nepříliš známý Willis natočit dva hollywoodské filmy, Schůzku naslepo, kde hrál společně s Kim Basingerovou, a také western Sunset, přičemž obojí režíroval režisér růžových panterů Blake Edwards. Stihl se i oženit, 21. listopadu 1987 si vzal v té době také nepříliš známou herečku Demi Mooreovou.

Bruce Willis: Smrtonosná past Když mu pak v roce 1988 nabídl režisér John McTiernan titulní roli ve filmu Smrtonosná past, neváhal ani vteřinu. Bylo to něco nového, spousta explozí, pyrotechnických efektů, střílení, něco, co do té doby prakticky existovalo pouze ve westernech. Willis určitě netušil, že tímto snímkem vlastně vytvoří nový filmový žánr a že si postavu newyorského policisty Johna McClanea ještě minimálně třikrát zopakuje. Willis se stal miláčkem publika a tím pádem i miláčkem šéfů hollywoodských studií. Objevuje se coby vietnamský veterán v psychologickém snímku V nepřátelském poli, svůj hlas propůjčil miminku ve filmu Kdopak to mluví. V roce 1990 natáčí druhou Smrtonosnou past, která dokázala přetrumfnout originál a Bruce Willis je definitivně hvězdou první velikosti. Může si dokonce dovolit i zrealizovat vlastní scénář, ovšem Hudson Hawk je právem obrovským propadákem. Kromě klasických akčních filmů, v nichž hraje bez vyjímky kladné hrdiny, stojí za pozornost i jeho kouzelné menší role ve filmech Hráč, Nabitá zbraň 1, Pulp Fiction, Čtyři pokoje či hlas ve snímku Beavis and Butthead do America.

Roku 1995 vzniká třetí Smrtonosná past, opět v režii Johna McTiernana, ale tentokrát to již takový úspěch není. Diváci si již na ony exploze a pyrotechniku zvykli a není to pro ně nic nového. I proto Willis hraní v akčních filmech omezuje a Mercury je načas posledním příspěvkem. Jak Willis v rozhovoru pro Playboy poznamenává: „Můj mladší bratr, filmový producent, mi řekl, že akční scény v Mercury se hodně podobají akčním scénám v mých třech předchozích filmech. To pro mě bylo probuzení. Už to pro diváky není něco nového, už to znají a nepřekvapí je to. Takhle to dál dělat nejde."

Ještě předtím byl však poprvé v životě obsazen do hlavní záporné role ve filmu Šakal. Ukázalo se ale, že ten jeho jediný charakteristický úšklebek, který všichni tak milujeme, máme spojený s jeho kladnými rolemi - a když tento úšklebek předvádí coby zloduch, tak mu prostě musíme zase fandit. Nedá se nic dělat, Willis zřejmě už nikdy nebude moci hrát vyložené padouchy, ale asi to tak má být.

Ke svému typickému žánru akčího thrilleru se po letech v nadsázce odpočinkových (komedie Kid či Můj soused zabiják; snímky s nadpřirozenými prvky Šestý smysl a Vyvolený...) vrátil v úlohách eastwoodovských - nejlépe v Sin City - město hříchu, o něco méně úspěšně v 16 blocích. Po dlouhých letech přišel návrat do své nejoblíbenější role - detektiva McClanea - vesnímku Smrtonosná past 4.0. Projekt si prošel řadou proměn, třeba v roce 2000 se měl děj se točit kolem McClanea a jeho tří přátel od policie, kteří jsou uneseni do amazonského pralesa a po úspěšném útěku se z něho snaží dostat. Bez explozí, bez větších přestřelek. Nakonec se ale navrátil v duchu velkolepé akce v souboji s počítaovým teroristou, jenž vydírá celou Ameriku.

Bruce Willis je asi největší filmovou hvězdou 90. let. Jestli jeho sláva nezačne opadávat se zmenšujícím se zájmem o akční filmy není jasné. Je to ale krajně nepravděpodobné. Jeho úšklebek se spíše bude na plátnech kin objevovat stále. A otevřeně se přiznávám, budu tomu jenom rád.

P.S.: Pokud jsem se zde nezmínil o některém Willisově filmu, který máte právě vy nejraději, tak se omlouvám. Natočil jich ale tolik, že o všech se psát nedá. I když 12 opic nebo Armageddon by si to určitě zasloužily.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.