Broken Flowers – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:30 | Téma | red

Broken Flowers – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Není tomu tak dlouho, co jsem se tu nadšeně rozplýval nad soundtrackem ke snímku Kafe a cigára a už nám Jim Jarmusch přichystal další podívanou Zlomené květiny, navíc opět se soundtrackem, který rozhodně stojí za poslech a jen potvrzuje Jarmushovo hudební gurmánství a vytříbenost jeho sbírky.

Hlavním interpretem celého soundtracku je tentokrát jakoby Mulatu Astatke, etiopský jazzový skladatel, kterého Jarmusch objevil z kompilace tamní jazzové a instrumentální hudby. Objev je to rozhodně zajímavý, skladby na jazzových základech, protkané etiopských nádechem, mě nadchly už při prvním poslechu. Strukturou se jedná o již tisíckrát slyšené, ale celkovým feelingem, orientální a příjemně uvolňující náladou, i faktem, že tamní hudební scéna není příliš zmapovaná, jde i o hodně originální hudbu.

Po třech skladbách Astatke přenechává místo dalším Jarmuschovým oblíbencům. Dvě skladby tu mají The Greenhrnes, tajemný blues rock s výtečným ženským vokálem (soundtrack otvírají i uzavírají). Následují průkopnící raggae The Tennors a nechybí ani nekorunovaný a bohužel už zesnulý král černošského popu Marvin Gaye, i když tentokrát s malinko méně hitovou skladbou I Want You. I přesto se jedná o dostatečně utvrzující důkaz o jedinečnosti jeho hlasu.

Další část desky už je víc rocková, feedbackové šílenství z konce 80. a začátku 90. let nechají připomenout Brian Jonestown Massacre, evidentně pod vlivem kapel jako byly Jesus and The Mary Chain či počátky Verve. Hypnotický song od Holly Golightly s omamujícím ženským hlasem je zase dobrou připomínkou 60-kové psychedelie.

Malým kouskem, přibližně asi dvacetinou, je tu zastoupena i skladba Dopesmoker od jedné z nejzásadnějších amerických stoner rock kapel, Sleep. Ta se vyžívala v předlouhým opusech, Dopesmoker je skladba, trvající v původní délce více než hodinu. Nicméně i v krátké tříminutové ukázce se dočkáte klasických Sleep prvků, tedy tvrdého, kovově znějícího zvuku a mocných kytarových riffů. Pokud máte rádi současné kapely typu Kinski, Goatsnake či Boris, rozhodně si přijdete na své.

Samotný závěr soundtracku pak opět patří již zmíněným The Greenhornes.

Verdikt: Výtečný soundtrack potvrzující kvalitu Jarmuschova jména. Co napsat víc? Pokud máte rádi hudbu k jeho filmům, ani tahle deska vás nemůže zklamat. Doporučuji.

Hodnocení: 90 %

Seznam skladeb:

01. There Is An End – The Greenhornes (3:05)

02. Yegelle Tezeta – Mulatu Astatke (3:14)

03. Ride Your Donnkey – The Tennors (2:04)

04. I Want You – Marvin Gaye (3:57)

05. Yekermo Sew – Mulatu Astatke (4:03)

06. Not If You Were Last Dandy on Earth – Brian Jonestown Massacre (2:49)

07. Tell Me Now So I Know – Holly Golightly (2:02)

08. Gubelye – Mulatu Astatke (4:35)

09. Dopesmoker – Sleep (3:57)

10. Requiem, Op. 48 (Pie Jesu) by Gabriel Faure“ – Oxford Camereta (3:30)

11. Ethanopium – Dengue Fever (4:38)

12. Unnatural Habitat – The Greenhornes (2:08)

Celkový čas: 40:01

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.