Broken Flowers - preview

25. 10. 2005 - 8:43 | Téma | red

Broken Flowers - preview zdroj: tisková zpráva

Don pátrá po matce svého syna. Bill Murray a Sharon Stone v nové tragikomedii Jima Jarmusche. +Fotogalerie. Po roli v segmentu Delirium pásma Kafe a cigára (Coffee and Cigarettes) se Bill „Hromniční-krotitel-duchů-prdelí“ Murray stává také hlavní hvězdou Broken Flowers, nové celovečerní tragikomedie Jima Jarmusche

Po roli v segmentu Delirium pásma Kafe a cigára (Coffee and Cigarettes) se Bill „Hromniční-krotitel-duchů-prdelí“ Murray stává také hlavní hvězdou Broken Flowers, nové celovečerní tragikomedie Jima Jarmusche.

Don Johnston (Bill Murray) je stárnoucí sukničkář. Právě od něho odchází milenka Sherry (Julie Delpy) a Don se hodlá stáhnout do bezpečí samoty. Ta mu ale tentokrát není souzena. Hrdinovi totiž přijde tajemný růžový dopis. Stojí v něm, že má 19letého synka, a ten že po svém tatíkovi zřejmě zrovna pátrá. Dopis přišel anonymně. Je ale zřejmé od koho pochází - od jedné z Donových dávných milenek.
Největší kamarád, otec od rodiny a soused Winston (Jeffrey Wright) na Dona naléhá aby zjistil, která z nich dopis poslala. Jako amatérského detektiva jej záhada navíc přirozeně vzrušuje:
Broken Flowers Winston: „Fajn. Potřebuju, abys mi napsal seznam.“
Don: „Seznam.“
Winston: „Potřebuju všechny eventuality, kdo by mohl být matkou. Dej mi seznam všech svých holek z té doby… a já to pak všechno naplánuju.“
Don: „Myslím, že jdu domů Sherlocku. Až tě to přestane bavit, tak ten dopis znič, jo?“
Don ale nakonec vyrazí na cestu, během které neohlášeně navštíví čtyři bývalé přítelkyně (žádná druhá liga: Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton).
Každá ze zastávek přinese hrst vzpomínek, překvapení a ovlivní i Donovu přítomnost.

Tragikomedie, která měla rozpočet okolo 10 milionů dolarů, se natáčela v ok Broken Flowers olí New Yorku. Nejluxusnější obsazení, jaké kdy Jarmusch měl, také symbolizuje, že půjde o režisérův nejkomerčnější (bez nostalgie) film.
Jim Jarmusch (pro EW.com): „Napsal jsem to pro Billa, ale ne kvůli těm murrayismům, se kterýma ho máme obvykle spojenýho. Chtěl jsem udělat něco, kde by se Bill pohyboval v jiném ranku.“ K síle obsazení režisér se smíchem poznamenává: „No jo, jde z toho strach – když je všechny postavíte vedle sebe – whoa!“

Bill Murray zraje jak víno. V poslední době prožívá skutečně hvězdné období. Nadprůměrné a hořcekomediální scénáře ke Ztraceno v překladu (Lost in Translation) Sofie Coppoly i Život pod vodou (Life Aquatic with Steve Zissou) Wese Andersona poskytly Murrayovi možnost, kterou herec bez zaváhání využil. Svůj unavený a věkem zbrázděný obličej rozjasnil kromobyčejně přesnou a kultivovanou komikou, pomohl dát oběma filmům neotřelou tvář a diváky zanechal v očekávání dalších podívaných – a je to tu. Po sestehovaném saku a „zissou“ adidaskách obléká Murray v Broken Flowers temně modrou teplákovou soupravu s neodolatelnými oranžovými proužky a vypadá ve formě!
Broken Flowers Donovu ex Doru hraje Frances Conroy. K vidění byla v Letci (The Aviator), či v seriálu Six Feet Under. Carmen ztvárnila Jessica Lange, dvojnásobná držitelka Oscara (Operace "Blue Sky" (Blue Sky), Tootsie), kterou Wim Wenders nedávno obsadil do hlavní ženské role v Don't Come Knocking. Sharon Stone (Catwoman, Casino) dala Lauru a Tilda Swinton (Thumbsucker, Adaptace (Adaptation.)) Penny.
Jeffrey Wright, kterému Jarmusch svěřil figuru Winstona, zůstává se seriálem Angels in America trošku mimo hlavní světla kamer, nezapomínejme ale, že před 9 lety bravurně zahrál Jean-Michela Basquiata ve Schnabelově Basquiatovi. Julii Delpyovou si často vybírá Richard Linklater (Před úsvitem (Before Sunrise), Před soumrakem (Before Sunset)), už v 80. letech se ale prosadila v Caraxově dramatu Zlá krev (Mauvais sang).
V jedné z menších rolí se objeví i můza americké nezávislé kinematografie, Chlöe Sevigny (Manderlay, Kluci nepláčou (Boys Don't Cry)).

Broken Flowers Jim Jarmusch okouzluje fanoušky klubové kinematografie již 25 let. V roce 1980 zatřásl plátnem s godardovským superdebutem Permanentní prázdniny (Permanent Vacation). Poté ustoupil ke konvenčnější formě a během pár let natočil nezávislé bible
Podivnější než ráj (Stranger Than Paradise) a Mimo zákon (Down by Law). S Tajemným vlakem (Mystery Train) u něj začíná převažovat forma nad obsahem, ale i tak má Jarmusch zejména v Evropě neuvěřitelné renomé. Zvrat přišel s koncem tisíciletí: Ghost Dog - Cesta samuraje (Ghost Dog: The Way of the Samurai) z roku 1999 je zatím nejlepším filmem Američanovy kariéry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.