Brittany Murphyová

13. 1. 2006 - 21:40 | Téma | red

Brittany Murphyová zdroj: tisková zpráva

Proslula rolemi dívek pohybujících se na okraji společnosti. Americká herečka proslula díky rolím mladých dívek pohybujících se na okraji společnosti. Objevuje se též často v úlohách psychicky narušených žen

Americká herečka proslula díky rolím mladých dívek pohybujících se na okraji společnosti. Objevuje se též často v úlohách psychicky narušených žen.

Brittany Murphyová Brittany Murphyová se narodila 10. listopadu 1977 v Atlantě. Ve svých devíti letech poprvé hrála v divadle, objevila se také v několika televizních reklamách. Jako čtrnáctiletá zaujala producenty sitcomů. Nejprve účinkovala v okrajových rolích v komediálních seriálech Murphy Brownová, Parker Lewis musí prohrát či Kvítko. Ve dvou sitcomech - Drexell's Class (1991) a Almost Home (1993) – získala jednu z hlavních rolí. Ani sitcomy, ani první větší filmová příležitost - rodinné drama Family prayers (1993) - velkou díru do světa neudělaly. Hitem sezóny se ale stala soudobá teenagerská komedie Bezmocná (1995), inspirovaná románem Emma od Jane Austenové. Nepopulární a chudá hrdinka Tai (její spolužačku Cher hrála Alicia Silverstoneová) pomohla Murphyové k dalším rolím dívek z rozvrácených rodin. Takovou úlohu si zahrála i v satiře Maniak (1996) s Reese Witherspoonovou.

Brittany Murphyová - 8 Mile Sci-fi komedie Šílená jízda (1996), v němž účinkovala Murphyová po boku hvězdy akčních filmů Marka Dacascose, i horor Proroctví 2 (1998) patří ke snímkům druhé kategorie. Pozitivních kritik se dočkala Brittany Murphyová i Lucas Haas za titulní role v televizním dramatu David and Lisa (1998). Šlo o příběh dvojice teenagerů - dívky s rozdvojenou osobností a uzavřeného mladíka. Drama o alkoholičce a její dospívající dceři Falling Sky (1998) pak svedlo Murphyovou dohromady s Karen Allenovou. V roli sexuálně zneužívané Daisy zazářila Brittany Murphyová v dramatu z psychiatrické léčebny Narušení (1999) po boku Winony Ryderové a Angeliny Jolieové. V roce 1999 Brittany účinkovala dvakrát společně s Kirsten Dunstovou: v satiře z prostředí soutěže o královnu krásy Drop Dead Gorgeous i v dramatu Ďáblova čísla o hrůzách holocaustu.

Brittany Murphyová - Sidewalks of New York V povídkovém snímku Na nepřátelské půdě (2000) se Murphyová představila jako lesbička opovrhovaná svými sousedy. Téhož roku Brittany účinkovala i v netradičním vyvražďovacím hororu Cherry Falls, v bondovské parodii s trojicí ženských hrdinek Angels! a v nezávislé komedii Trixie. V zajímavě obsazené "allenovské" tragikomedii Ulice New Yorku (2001) se mimo jiné sešla s Edwardem Burnsem a Heather Grahamovou. Vedle Drew Barrymoreové se objevila v dramatu Kluci v mém životě.

V tradici rolí mladých žen s narušenou osobností Brittany pokračovala výborným výkonem v thrilleru Neříkej ani slovo (2001). Tento snímek pomohl Murphyové opět o stupínek výše v hollywoodské hierarchii. Rok nato se totiž objevila v dlouho očekávaném debutu rappera Eminema 8 Mile. V částečně autobiografickém příběhu o nadaném umělci ze dna společnosti, který ke štěstí přišel, si zahrála přítelkyni hlavního hrdiny. Drogovému dramatu Šňup vládne sice výkon Mickeyho Rourkea, avšak ani Murphyová se v něm neztratila.

Brittany Murphyová - Neříkej ani slovo S rokem 2003 došlo u Murphyové k náhlé změně ve výběru svých rolí. Ty tam jsou drsné thrillery a dramata, Brittany nyní účinkuje v nenáročných romantických či dobrodružných komediích. V podprůměrné romanci Líbánky (2003) se společně s Brittany objevil Ashton Kutcher. V dětském snímku „objasňujícím“ mimozemský původ psů a jejich roli na Zemi Pozor, hodný pes! propůjčila Murphyová jedné ze psích postav svůj hlas. K oddechové podívané se řadí také komedie o dívce, která se musí vyrovnat s náhlou ztrátou finančních prostředků Holky z lepší společnosti. V poslední době si Murphyová zahrála v romanci Little Black Book (2004) o televizní producentce, která se rozhodne zjistit podrobnosti o předchozích vztazích svého přítele, a představila se i v menší úloze v adaptaci noirového comicsu Sin City - město hříchu (2005). Fanoušci Brittany Murphyové by se měli zanedlouho dočkat také jejího prvního hudebního alba. Již od roku 1997 dabuje Murphyová jednu z hlavních rolí v animovaném satirickém seriálu Tatík Hill a spol.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.