Bridget Moynahanová

12. 1. 2006 - 11:22 | Téma | red

Bridget Moynahanová zdroj: tisková zpráva

Mladá herečka se dnes představuje po boku těch největších hollywoodských hvězd, jakými jsou Colin Farrell (akční thriller Test), Will Smith (futuristické sci-fi Já, robot) anebo Nicolas Cage (akční drama Obchodník se smrtí)

Bridget Moynahanová Mladá herečka se dnes představuje po boku těch největších hollywoodských hvězd, jakými jsou Colin Farrell (akční thriller Test), Will Smith (futuristické sci-fi Já, robot) anebo Nicolas Cage (akční drama Obchodník se smrtí). Získává hlavně úlohy spolupracovnic ústředního akčního hrdiny, které vědí, jak využít své krásy k vlastnímu prospěchu. Že se dovede vypořádat s odlišnou polohou, dokazuje kupříkladu v science fiction Já, robot jako sympatická vědkyně Susan Calvinová.

Kathryn Bridget Moynahanová se narodila 21. září 1972 v Binghamtonu ve státě New York, vyrůstala však v novoanglickém městečku Longmeadow. Během dospívání zaujala nejen svou krásou, ale také sportovním talentem; byla kapitánkou školního basketbalového týmu a namísto dramatického kroužku, do kterého by ji pasoval nejeden nezasvěcenec, dávala přednost fotbalu. Po střední škole odcestovala Moynahanová do New Yorku s cílem proslavit se. Tři roky se protloukala a přitom se bezúspěšně pokoušela prosadit se ve světě modelingu. Deziluze z výsledků ji dokonce přiměla zvážit návrat domů, popřípadě zkusit štěstí na vysoké škole. Štěstěna se k ní však naráz otočila čelem a Moynahanová krůček po krůčku vystoupala až k vrcholu mezi newyorskými modelkami. V průběhu let devadesátých se představila ve fotosériích v prestižních magazínech jako Vogue, New Woman a Glamour. Dráha modelky je však krátká, což si velmi dobře uvědomovala také Moynahanová. Po sérii televizních reklam se totiž začala rozhlížet i po úlohách filmových a televizních.

Bridget Moynahanová ve filmu Já, robot Ve své první herecké roli zůstala Moynahanová New Yorku věrná, když se v několika epizodách komediálního seriálu Sex ve městě (1999) představila jako pohledná manželka pana Božského Natasha, o jejíž intelektuálních kvalitách nemá její sokyně novinářka Carrie (Sarah Jassica Parkerová) zrovna valného mínění. To Bridget svými hereckými kvalitami ihned zaujala, a tak měly brzy šanci spolupracovat s filmaři z newyorské nezávislé scény: zahrála si drobné úlohy v allenovské komedii V pasti sexu (2000) s Amandou Peetovou coby šarmantní intrikánkou, v konverzační romanci In the Weeds (2000) anebo v tragikomedii s Jonem Bon Jovim Row Your Boat (2000). Ve výraznější roli se však objevila až jako ohnivá barmanka Rachel v romantickém dramatu Divoké kočky (2000). Po příběhové stránce nepříliš objevný snímek o mladé dívce z venkova (Piper Perabová), jež se stane jednou z barmanek ve věhlasném zábavním podniku, sázel především na půvaby svých protagonistek (vedle Moynahanové například Maria Bellová či Tyra Banksová) se nečekaně stal kasovním trhákem.

Bridget Moynahanová Překvapivý hit otevřel Bridget Moynahanové dveře k dalším výrazným úlohám. Nejprve se sice musela smířit s rolí „Té nepravé“, jinak celkem sympatické snoubenky hlavního hrdiny v romantické komedii s Johnem Cusackem a Kate Beckinsaleovou Lásce na stopě (2001). Hned vzápětí však získala úlohu po boku hollywoodské celebrity první velikosti Bena Afflecka, když se objevila jako přítelkyně mladého agenta CIA Jacka Ryana, řešícího napětí mezi Spojenými státy a Ruskem, v akčním thrilleru Nejhorší obavy (2002). Skutečně průlomová úloha, v níž by Moynahanová nepůsobila pouze jako půvabná stafáž ústředního hrdiny, ale přišla až s thrillerem Test (2003) s Colinem Farrellem a Alem Pacinem. Příběh z výcvikového střediska CIA, v němž se postavení jednotlivých hrdinů mění z minuty na minutu, nabídl Moynahanové roli manipulativní a ambiciózní agentky Layly Mooreové, které se mistrně daří proplouvat mezi jednotlivými nástrahami. Přesvědčivým a charismatickým výkonem si vysloužila pozornost producentů velkorozpočtové futuristické detektivky Já, robot (2004), kde se tak mohla objevit společně s Willem Smithem coby geniální vědkyně Susan Calvinová, řešící případ vraždy spáchané robotem.

Přestože na svou první hlaví roli Bridget Moynahanová stále ještě čeká, už dnes má zásluhou své osobité přirozené krásy i hereckým schopnostem, díky nimž vyniká i po boku hereckých hvězd, nakročeno k dlouhé a úspěšné hollywoodské kariéře. Zatím naposledy se Moynahanová objevila v akčním thrilleru Obchodník se smrtí (2005), ve kterém se chopila role modelky Avy, jež okouzlí úspěšného překupníka se zbraněmi (Nicolas Cage). V nejbližší době se pak představí po boku Heather Grahamové ve snímku Gray Matters (2005) či v thrilleru s Jamesem Caviezelem Unknown (2006).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.