Brick - preview

11. 7. 2008 - 13:01 | Téma | red

Brick - preview zdroj: tisková zpráva

„Je to detektivka, ale na střední,“ říká režisér Rian Johnson o svém nízkorozpočtovém celovečerním debutu The Brick

„Je to detektivka, ale na střední,“ říká režisér Rian Johnson o svém nízkorozpočtovém celovečerním debutu The Brick. Ten byl premiérován na loňském festivalu v Sundance. Vzbudil tam nebývalý zájem a získal Zvláštní cenu poroty. Letos je na Independent Spirit Awards nominován na cenu Johna Cassavetese. Do kin se dostane letos na jaře. Mě nejdřív zaujal svým plakátem.

Brick SYNOPSE:
Brick kombinuje prostředí současné jihokalifornské střední školy s prvky filmu noir a detektivek americké drsné školy. Brendan Fry (Joseph Gordon-Levitt) je inteligentní, odvážný a vůbec zatraceně übercool středoškolák. Drží se stranou dění, ale to se změní, když se na něj v nouzi obrátí jeho bývalá přítelkyně Emily (Emilie de Ravin), která vzápětí zmizí. Brendana hlodá svědomí a snaží se přijít na to, co se s Emily stalo. Mladý dobrovolný detektiv si vezme na pomoc svého superchytrého kamaráda zvaného Mozek (Matt O'Leary) a na druhé straně školu o svém pátrání informuje jenom zběžně.

Buldočí zarputilost, s jakou odkrývá všechna tajemství, vrhá Brendana do víru nebezpečí. Setkává se s bohatou Laurou (Nora Zehetnerová), výhružným Tuggerem (Noah Fleiss), feťákem Dodem (Noah Segan), svůdnou Karou (Meagan Goodová), svalovcem Bradem (Brian White) a zejména pak s nestudentským dealerem Šéfem (či v originále The Pin, zkráceno z King-Pin) (Lukas Haas). Až když se Brendanovi podaří dostat se blízko Šéfovi, může doufat, že odkryje pravdu o sobě, o Emily a všech podezřelých.

Brick INSPIRACE:
„Brick“ znamená „kilíčko“. Drogy, tady konkrétně heroinu. K inspiraci drsnou školou Johnson pro Austin Chronicles říká: „Všechno to začalo posedlostí romány Dashiella Hammetta, ke které jsem kupodivu přišel, když jsem shlédnul Millerovu křižovatku. Četl jsem rozhovor s bratry Coenovými, kde se odvolávají na Hammetta, a tak jsem za pár týdnů zhltal všechny jeho knihy.“

Brick UPOUTÁVKA:
K Brick vyšel „červený“ (tedy do 17 let nevhodný) trailer. Film je v upoutávce představen mozaikovitým stylem s ohledem na minimální vyzrazení zápletky. Výsledkem je v tomto případě hrkavé plynutí a nikterak velká touha dívat se na to znovu a znovu. Na druhou stranu je do těch 146 vteřin ukryto několik strhujících záběrů a montáží. Vynikající je zejména hra s brčkem a následující útok Šéfova černého mustangu na Brendana, který stojí uprostřed silnice. Mozek si hraje s Rubikovou kostkou, dívka s mejkapem srdce přes rty… také hra se symboly a hádankami vypadá slibně. Tvůrci efektně využívají dialogy zároveň ve zvuku i v titulku, kteroužto techniku k dokonalosti dovedl Tony Scott v krátkém The Hire: Beat the Devil, anebo v aktuálním thrilleru Domino. Grafický symbol kouře a rozplývajících se textových polí zase evokuje hledání odpovědí v mlze. A kouří se taky z pistole, když vystřelí.

Brick OBSAZENÍ:
Joseph Gordon-Levitt patří k největším současným americkým talentům. V televizi i na plátně se objevuje od útlého mládí, jeho zatím nejvýraznějším představením byla strhující titulka v Arakiho Mysterious Skin. Také Lukas Haas hraje odmala. Mezi jeho nejnovější počiny patří menší role v Posledních dnech, nebo Alpha Dog. Emilie de Ravin hraje v Ajově právě dokončovaném remaku The Hills Have Eyes, ostatní mladí herci mají zkušenosti především z televize. Reprezentanta školního vedení ztvárnil veterán Richard Roundtree, jehož kariéra od sedmdesátých let uhnula z hlavních rolí spíše k televizi.

TVŮRCI:
Rian Johnson natočil Brick na 35mm materiál za pouhých 500 000 dolarů, které navíc sehnal po rodině a přátelích. Scénář napsal již před sedmi lety a od té doby pomalu postupoval k realizaci svého snu. Johnson Brick zároveň stříhal, ve Final Cut Pro na Macovi u sebe v ložnici. Stylovou kameru zařídil Johnsonův dlouholetý spolupracovník Steve Yedlin.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.