Brenda Blethynová

8. 2. 2006 - 21:30 | Téma | red

Brenda Blethynová zdroj: tisková zpráva

Po dlouhá léta patřila ve Velké Británii k předním britským divadelním filmovým herečkám, se slávou se ale setkala až na prahu padesátky

Brenda Blethynová Po dlouhá léta patřila ve Velké Británii k předním britským divadelním filmovým herečkám, se slávou se ale setkala až na prahu padesátky. Zásluhu na tom má hlavně režisér Mike Leigh, který v Blethynové našel ideální představitelku zahořklé Cynthie, jejíž život rozsvítí nečekané setkání se svou dcerou, v tragikomedii Tajnosti a lži (1996). Blethynová není představitelkou šarmantních a elegantních žen, o to více však vynikne kouzlo jejích živě gestikulujících, často až hysterických paniček, které organizují životy svým dcerám (komedie Tichý hlas, romance Pýcha a předsudek), anebo se musejí na stará kolena rozloučit s přepychem a vydělat si na živobytí (komedie Bílá vdova).

Brenda Anne Blethynová, za svobodna Bootleová, se narodila 20. února 1946 v přímořském městečku Ramsgate. Nejmladší z devíti dětí v rodině strojního inženýra brzy podlehla kouzlu biografu, herectví však pro ni dlouho zůstávalo jen vzdáleným snem. V sedmnácti odešla do Londýna, kde pracovala jako sekretářka v bance. V roce 1973 si konečně vyplnila životní touhu a začala studovat herectví na Guildford College. První profesionální zkušenosti získala v kočovném souboru Bubble Theatre; po působení v Belgrade Theatre v Coventry zamířila roku 1975 na prkna Royal National Theatre, kde měla možnost pracovat s těmi nejlepšími anglickými divadelníky. Například režírující dramatik Tom Stoppard ji obsadil do své hry Dalliance. Stala se rovněž členkou slavné Royal Shakespeare Company, kde se představila v dramatu Povídky z Vídeňského lesíka (režírované Maximillianem Schellem) či ve hře Alana Ayckbourna Wildest Dream. Uspěla i na druhé straně Atlantiku, za broadwayské představení Ayckbournovy hry Roztržití lidé získala v roce 1991 Theatre World Award.

Brenda Blethynová ve filmu Tajnosti a lži Před kameru se Brenda Blethynová poprvé postavila v roce 1980, na filmový debut si ale musela počkat ještě dalších deset let. Do té doby si musela vystačit s nabídkami tvůrců televizních. Ta první přišla od jejího osudového režiséra Mikea Leigha, Blethynová se objevila v hlavní úloze jeho televizní inscenace Grown-Ups. V dalších letech se už na televizních obrazovkách pevně usídlila, ať už to bylo díky shakespearovským inscenacím Král Lear (1982) a Jindřich VI. (1983), detektivní minisérie Smrt soudního znalce (1983) či britcomy Jistě, pane ministře (1981) a Chance in a Million (1984). Velký úspěch ale slavila až v letech 1994-1996, kdy se představovala jako středostavovská ženuška Miriam Dervishová v komediálním seriálu Outside Edge. To už ale měla Blethynová za sebou také první filmové úlohy, debutovala ve fantastickém snímku podle Roalda Dahla Čarodějnice (1990), v historické fresce Roberta Redforda Teče tudy řeka (1992) si zahrála matku dvou naprosto odlišných bratrů (Brad Pitt, Craig Sheffer).

Brenda Blethynová Skutečný průlom Brendy Blethynové ale přišel v roce 1996 v tragikomedii Tajnosti a lži. Až tento snímek přinesl Blethynové úlohu, na jakou roky čekala, a představil ji divákům jako jednu nejvýraznějších hereček dneška, dosud nepochopitelně přehlížených filmaři. K řadě ocenění, která Blethynová získala, ční cena BAFTA, Zlatý glóbus i cena za herecký výkon na festivalu v Cannes, k nim pak přibyla ještě nominace na Oscara. Stárnoucí žena, která má nejlepší léta dávno za sebou a je ubíjena prací i neustálými hádkami se svým dospělým synem – taková je Cynthia Rose Purleyová předtím, než jí do života vstoupí její dcera, již před mnoha lety poskytla k adopci. Vztah dvou zcela odlišných žen, životem zklamané Cynthie a úspěšné, mladé a… černé lékařky Hortense (Marianne Jean-Baptistová) se i přes počáteční tápání stává cestou k zaplnění prázdného místo v životech obou žen.

Brenda Blethynová S úspěchem Tajností a lží se Blethynová náhle přiřadila i nejobsazovanějším britským herečkám, objevila se ve dvou snímcích Nicka Hurrana, komedii Remember Me? (1997) a tragikomedii Noc dívek (1998), kde ztělesnila umírající dělnici Dawn, která si chce návštěvou Las Vegas splnit svůj životní sen. V romanci s Judem Lawem Music From Another Room (1998) ztělesnila jednu z mála svých opravdových, vznešených dam, shodou okolností opět umírající a s osudem smířenou Grace Swanovou, která chce ještě před smrtí zajistit štěstí svým třem dcerám. Do polohy emocionální maloměšťačky se Blethynová vrátila v hořké komedii Tichý hlas (1998); za úlohu dominantní a afektované Mary Hoffové, která chce profitovat na pěveckém talentu své plaché dcery, získala už druhou nominaci na Oscara. V roce 2000 se v komedii Bílá vdova představila jako Grace Trevethynová, kterou dluhy a sebevražda manžela uvrhne do finanční nejistoty. Životní krizi se Grace odhodlá řešit nečekaným krokem: začíná ve velkém pěstovat marihuanu.

Brenda Blethynová Od roku 1999 se Brenda Blethynová prosazuje také ve Spojených státech, nejprve ve dvojici televizních projektů, snímku RKO 281 (1999) o vzniku Wellesova debutu Občan Kane a minisérii Anne Frank: The Whole Story (2001), za úlohu zpovykané paní Van Pelsové, která se obtížně smiřuje s nepohodlím koncentračního tábora, nominována na cenu Emmy. Následné filmové nabídky pak pocházejí hlavně od tvůrců nezávislých (a publikem opomíjených) titulů. Představila se v komedii Na nose (2001) po boku Robbieho Coltranea, v historické romanci Se slovníkem v posteli (2003), kde si zahrála snobskou manželku koloniálního důstojníka (Bob Hoskins), anebo jako ochranitelská matka znetvořeného mladíka v dramatu Pumpkin (2002). V posledních letech se to ostatně ve filmografii Brendy Blethynová začíná jen hemžit vedlejšími úlohami žen zásadně ovlivňujících osudy svých potomků. Taková byla i matka zpěváka Bobbyho Darina (Kevin Spacey) v životopisném snímku Beyond the Sea (2004), paní Marksová v ženském melodramatu o trojici rozdílných sester Krásní & úžasní (2001), stejně jako intrikující paní Bennetová v romanci Pýcha a předsudek (2005), jejíž jedinou starostí je provdat pět svých dcer. Pomyslným vrcholem této série pak je bordelmamá Jewel Phillipsová, která ze svého syna (James Franco) vychová profesionálního gigola, v režijním debutu Nicolas Cage Sonny (2002).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.