Brad Pitt

2. 9. 2009 - 8:39 | Téma | red

Brad Pitt zdroj: tisková zpráva

Velkou hvězdou se stal ve svých třiceti letech. Brad Pitt je jedním z nejslavnějších herců své generace. Na výsluní se dostal ve svých třiceti letech a od té doby se své pozice hollywoodské hvězdy nemíní vzdát

Brad Pitt Brad Pitt je jedním z nejslavnějších herců své generace. Na výsluní se dostal ve svých třiceti letech a od té doby se své pozice hollywoodské hvězdy nemíní vzdát. Je znám tím, že ve filmech často mění svou image. Patří sice mezi nejhezčí herce filmového plátna, svou kariéru však nepostavil jen na své kráse, ale i na precizních hereckých výkonech.

William Bradley Pitt se narodil 18. prosince 1963 v Shawnee v americkém státě Oklahoma. Dětství však prožil ve Springfieldu v Missouri. Po dokončení střední školy nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde začal studovat žurnalistiku, ale zároveň se toužil stát uměleckým reklamním režisérem. Školu v roce 1986 opustil dva týdny před jejím absolvováním a zamířil do Hollywoodu. Peníze vydělával například v převleku za obří reklamní kuře a bral hodiny herectví u Roye Londona, proslulého učitele budoucích hvězd; mezi jehož žáky patří například Sharon Stoneová nebo Michelle Pfeifferová.

Brad Pitt Následující rok získal malou roli v pěti epizodách slavného seriálu Dallas a pozici hostujícího herce si vyzkoušel i v populárním seriálu pro mladé Jump Street 21. Přišly role v malých filmech, ať už to byl snímek Cutting Class nebo Happy Together. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v televizním snímku Smrt přišla brzy, kde se sešel s herečkou Juliette Lewisovou, která se mu stala životní partnerkou pro příští tři roky. Společně se později objevili v thrilleru Kalifornia. Brad Pitt dostal v dramatu Ridleyho Scotta Thelma a Louise vedlejší roli příjemného mladíka jménem J.D., s nímž se sbližuje jedna z hlavních hrdinek v podání Geeny Davisové. Následoval hlavní part v nezávislém snímku Toma DiCilla Johnny Suede a role ve filmu Senzační svět, kombinující hraný a animovaný film.

Robert Redford (k němuž byl Brad Pitt přirovnáván) se chystal v roce 1992 natočit drama Teče tudy řeka a Pittovi v něm svěřil roli syna. Pro Brada to byla vysněná práce, vždyť ho měl režírovat člověk, který natočil jeho nejoblíbenější film Obyčejní lidé. Ukázalo se, že přestože samotný film nepatří zrovna k hitům Redfordovy filmografie, v případě Pitta šlo o zásadní průlom; za roli byl nominován na Zlatý globus. Pitt ve svých třiceti letech věděl, že pokud nechce uvíznout v určité škatulce a být obsazován jen kvůli svému přitažlivému vzhledu, musí udělat zásadní krok. Ten nastal ve filmu Kalifornie, temném thrilleru, v němž ztvárnil nesympatického a nebezpečného vraha. Ačkoli jej okolí varovalo, že není nejlepší nápad svěřit se do rukou začínajícího režiséra Dominica Seny a představit se v "odpudivé" roli, výsledek byl kupodivu kladný a diváci si Pitta oblíbili ještě více.

Brad Pitt Pitt se pomalu ale jistě stával hvězdou, což potvrdil v Legendě o vášni, či hororu Interview s upírem, kde si zahrál upíra a s přehledem tu zastínil Toma Cruise. Rok 1995 z Pitta udělal hvězdu první velikosti. Nejprve si diváky získal jako detektiv vyšetřující sérii vražd v temném thrilleru Davida Finchera Sedm a poté hrál roli šílence v kultovní sci-fi Terryho Gilliama 12 opic. Za svůj výkon byl oceněn Zlatým globem a oscarovou nominací. V té době začal žít s hereckou partnerkou z filmu Sedm, Gwyneth Paltrowovou, s níž se později zasnoubil; hollywoodský pár číslo jedna se však o několik let později rozpadl. Druhá polovina devadesátých let přinesla Pittovi celou řadu zajímavých rolí. V Spáči, natočeném podle výtečného románu Lorenza Carcaterry, měl roli právníka, jenž se chce pomstít dozorcům z polepšovny, kde spolu v mládí pobýval; v thrilleru Tichý nepřítel si zahrál teroristu IRA, jehož ve svém domě ubytuje policista v podání Harrisona Forda. Jako rakouský horolezec Heinrich Harrer se objevil ve výpravném snímku Sedm let v Tibetu a romantickou polohu si vyzkoušel v dramatu Seznamte se, Joe Black. Zde se již podruhé setkal s Anthony Hopkinsem, s nímž natočil i Legendu o vášni. Při své druhé spolupráci s režisérem Davidem Fincherem na sebe vzal podobu drsného rváče v kultovním thrilleru Klub rváčů. Zvláštní potěšení si dopřál rolí cikánského boxera v gangsterce Guye Ritchieho Podfu(c)k, kde nasadil neuvěřitelný přízvuk, kterému lze jen ztěží porozumět.

Brad Pitt Aby uspokojil také své fanoušky, kteří chtěli svůj idol vidět v nějaké "normální" roli v plné kráse, zahrál si romantickou roli v komedii Mexičan, kde mu byla partnerkou Julia Robertsová. Ta s ním hrála také v kriminálce Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (Pitt ztvárnil jednoho ze zlodějů chystajících se vyloupit kasino). S Robertem Redfordem se Pitt sešel na plátně ve špionážním thrilleru Spy Game. Po menší odmlce, během níž se jen mihl v Soderberghově experimentu Hollywood, Hollywood a namluvil jednu z postav v animovaném filmu Sindibád: Legenda sedmi moří, se vrátil na plátna kin v historickém velkofilmu Troja, kde ztělesnil samotného Achilla. Nedávno jsme ho mohli vidět v pokračování úspěšné krimikomedie Dannyho parťáci 2 a Dannyho parťáci 3 objevuje se i v akčním thrilleru Pan a paní Smithovi. Herecké kvality si pak Pitt prověřuje po boku Cate Blanchettové v dramatu Babel jako manžel pokoušející se oživit uvadající manželství na exotickém výletu po Maroku. S toutéž herečkou se sešel i ve fantaskní romanci Podivuhodný případ Benjamina Buttona - za titulní úlohu byl nominován na Oscara. Za svůj výkon si vydobyl nominaci na Zlatý globus. Přes kamarádství s Georgem Clooneym se také dostal poprvé do filmu bratrů Coenových; v komedii Po přečtení spalte zosobňuje ukázkového tupohlava Chada.

Brad Pitt je jednou z největších hvězd Hollywoodu. Spolu se svou manželkou, herečkou Jennifer Anistonovou okouzloval publikum i při filmových premiérách a dalších s filmem souvisejících akcích. Jejich vztahu však už je konec a krásnou Jennifer nahradila po Bradově boku neméně svůdná Angelina Jolieová. Pitt patří k univerzálním hercům, kteří dovedou být v každé další roli vždy někdo úplně jiný. Oplývá skutečným hereckým talentem, čehož si filmaři cení a obsazují jej do hlavních rolí. Slavný herec je nikdy nezklame.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.